Makro

Öppnar en dialogruta dĂ€r du kan strukturera makron.

SÄ hÀr anvÀnder du det hÀr kommandot...

Choose Tools - Macros - Organize Macros - LibreOffice Basic, or press +F11 (if not assigned by your system).

Makronamn

Visar namnet pÄ det valda makrot. För att skapa eller Àndra namnet pÄ ett makro, skriv in ett namn hÀr.

Makro frÄn / Spara makro i

Listar biblioteken och modulerna dÀr du kan öppna och spara makron. Om du vill spara ett makro med ett visst dokument, öppnar du dokumentet och öppnar den hÀr dialogrutan.

Kör/Spara

Kör eller sparar aktuellt makro.

Tilldela

Öppnar dialogrutan Anpassa dĂ€r du kan tilldela det markerade makrot till ett menykommando, en verktygsrad eller en hĂ€ndelse.

Redigera

Startar LibreOffice Basic-redigeraren och öppnar det markerade makrot eller dialogrutan för redigering.

Nytt/Radera

Skapar ett nytt makro eller tar bort det valda makrot.

Om du vill skapa ett nytt makro markerar du modulen "Standard" i listan Makro frÄn och klickar sedan pÄ Nytt.

Om du vill ta bort ett makro markerar du det och klickar pÄ Radera.

Nytt bibliotek

Sparar det inspelade makrot i ett nytt bibliotek.

Ny modul

Sparar det inspelade makrot i en ny modul.

Administrera

Öppnar dialogrutan Administrera makron dĂ€r du kan lĂ€gga till, redigera och ta bort befintliga makromoduler, dialogrutor och bibliotek.

Fliken Moduler/Dialogruta

LĂ„ter dig hantera moduler och dialogrutor.

Modul/Dialog

Visar en lista över befintliga makron och dialogrutor.

Redigera

Öppnar det markerade makrot eller dialogrutan för redigering.

StÀng

StÀnger dialogrutan och sparar alla Àndringar.

Nytt

Öppnar redigeraren och skapar en ny modul.

Nytt

Öppnar redigeraren och skapar en ny dialogruta.

Ta bort

Raderar markerat/markerade element efter bekrÀftelse.

Fliken Bibliotek

LÄter dig hantera makrobiblioteken för det aktuella programmet och öppna dokument.

Placering

VÀlj det program eller det dokument som innehÄller de makrobibliotek du vill administrera.

Bibliotek

Listar befintliga makrobibliotek för det aktuella programmet och öppna dokument.

Redigera

Öppnar LibreOffice Basic-redigeraren sĂ„ att du kan Ă€ndra det markerade biblioteket.

StÀng

StÀnger dialogrutan och sparar alla Àndringar.

Lösenord

Tilldelar eller redigerar lösenord för det markerade biblioteket.

Nytt

Skapar ett nytt bibliotek.

Namn

Ange ett namn för det nya biblioteket eller modulen.

Importera

Leta upp det LibreOffice Basic-bibliotek som du vill lĂ€gga till i den aktuella listan och klicka sedan pĂ„ Öppna.

Ta bort

Raderar markerat/markerade element efter bekrÀftelse.

Scripts

Om du vill öppna dialogrutan BeanShell-makron vÀljer du Verktyg - Makron - Ordna makron - BeanShell. Om du vill öppna dialogrutan JavaScript vÀljer du Verktyg - Makron - Ordna makron - JavaScript.

Exportera

Öppnar en dialogruta dĂ€r du kan exportera det markerade biblioteket antingen som ett tillĂ€gg eller som ett Basic-bibliotek.

Makron

Select a macro or script from "user", "share", or an open document. To view the available macros or scripts, double-click an entry.

Kör

To run a script, select a script in the list, and then click Run.

Skapa

Creates a new script. The default script editor opens after you enter a name for the script.

Ange skriptets namn.

Redigera

Opens the default script editor for your operating system.

Byt namn

Opens a dialog where you can change the name of the selected script.

Radera

Prompts you to delete the selected script.

Dialogrutan MakrovÀljare innehÄller tvÄ listrutor: Bibliotek och Makronamn.

Bibliotek

Markera ett makro eller ett skript frÄn "user", "share" eller ett öppet dokument. Om du vill visa innehÄllet i ett bibliotek dubbelklickar du pÄ en post i listan.

Makronamn

Klicka pÄ ett skript och sedan pÄ en kommandoknapp.