Stavning och grammatik

Checks the document or the current selection for spelling errors. If a grammar checking extension is installed, the dialog also checks for grammar errors.

SÄ hÀr anvÀnder du det hÀr kommandot...

Choose Tools - Spelling.

Tangenten F7

PÄ standardraden klickar du pÄ

Ikon

Spelling

Kontrollera stavning och grammatik

RÀttstavningskontrollen börjar vid markörens position och fortsÀtter fram till slutet av dokumentet eller markeringen. Du kan sedan vÀlja att fortsÀtta rÀttstavningskontrollen frÄn början av dokumentet.

RÀttstavningskontrollen letar efter felstavade ord och ger dig möjlighet att lÀgga till ett okÀnt ord i en anvÀndarordlista. NÀr det första felstavade ordet pÄtrÀffas öppnas dialogrutan RÀttstavning.

Om ett tillÀgg för grammatikkontroll Àr installerat kallas dialogen Stavning och grammatik. Stavfel Àr understrukna med rött, grammatikfel med blÄtt. Den första dialogen visar alla stavfel och sedan alla grammatikfel.

Aktivera Kontrollera grammatik för att först arbeta med alla stavfel och sedan med alla grammatikfel.

Original

Visar meningen med det felstavade ordet markerat. Redigera ordet eller meningen, eller klicka pÄ ett av förslagen i textrutan nedan.

Förslag

Visar förslag pĂ„ ersĂ€ttningsord för det felstavade ordet i rutan Ord. Markera det ord du vill anvĂ€nda och klicka pĂ„ Ändra eller Ändra alla.

TextsprÄk

Anger vilket sprÄk som ska anvÀndas i rÀttstavningskontrollen. Du kan installera och ta bort sprÄkmoduler genom att köra LibreOffice installationsprogram. Om du ersÀtter ett ord efter att ha Àndrat den hÀr instÀllningen, sÄ tilldelas det nya sprÄket till ordet som ett direkt teckenattribut

Om rÀttstavningskontrollen Àr aktiverad för ett visst sprÄk visas en bockmarkering framför sprÄket.

Alternativ

Öppnar en dialogruta dĂ€r du kan vĂ€lja anvĂ€ndarordlista och bestĂ€mma regler för rĂ€ttstavningskontrollen.

LĂ€gg till i ordlista

LÀgger till texten i rutan Ord i den valda anvÀndarordlistan.

Ignorera

Hoppar över det okÀnda ordet och fortsÀtter med stavningskontrollen.

Symbolen Info

Etiketten för den hÀr knappen Àndras till FortsÀtt om du inte stÀnger dialogrutan RÀttstavning nÀr du gÄr tillbaka till dokumentet. Klicka pÄ FortsÀtt om du vill fortsÀtta rÀttstavningen frÄn markörens aktuella position.

Ignorera alltid

Hoppar över alla förekomster av det okÀnda ordet i hela dokumentet och fortsÀtter med rÀttstavningskontrollen. Detta gÀller tills LibreOffice startas om.

Ändra

ErsÀtter det okÀnda ordet med det aktuella förslaget eller med texten som du skriver i rutan Ord.

Ändra alla

ErsÀtter alla förekomster av det okÀnda ordet med det aktuella förslaget eller med texten som du skriver i rutan Ord.

Ångra

Klicka om du vill Ängra den senaste Àndringen i den aktuella meningen. Klicka igen om du vill Ängra den föregÄende Àndringen i samma mening.