Litteraturdatabas

Insert, delete, edit, and organize records in the bibliography database.

SÄ hÀr anvÀnder du det hÀr kommandot...

VĂ€lj Verktyg - Litteraturdatabas

Symbolen Info

Om fÀlten i databasen Àr skrivskyddade bör du se till att datakÀllvyn Àr stÀngd.

Den litteraturförteckning som följer med programmet innehÄller exempel pÄ böcker.

Du kan anvÀnda verktygsraden för att vÀlja en tabell i litteraturförteckningen, söka efter poster eller sortera posterna med filter.

Infoga ny datapost

Om du vill skapa en post klickar du pÄ knappen med asterisken (*) lÀngst ned i tabellvyn. En tom rad lÀggs till i slutet av tabellen.

Söka efter och filtrera poster

Du kan söka efter poster genom att matcha ett nyckelord med fÀltinnehÄll.

Mata in sökbegrepp

Skriv den information du vill söka efter och tryck pÄ Retur. Om du vill Àndra filteralternativen för sökningen, klickar du och hÄller ned musknappen pÄ ikonen Autofilter, och anger ett annat datafÀlt. I sökningen kan du anvÀnda jokertecken som % eller * för noll eller flera tecken, och _ eller ? för ett tecken. Om du vill visa alla posterna i tabellen avmarkerar du rutan och trycker pÄ Retur.

AnvÀnda filter

Klicka och hÄll ned musknappen för att vÀlja det datafÀlt som du ska söka i efter det uttryck som du skrivit in i rutan Sökord. Det gÄr bara att söka i ett datafÀlt.

Listan med tabellposter uppdateras automatiskt för att passa de nya filterinstÀllningarna.

AnvÀnd Standardfilter nÀr du vill förbÀttra och kombinera sökalternativen för Autofilter.

LibreOffice sparar de aktuella filterinstÀllningarna tills nÀsta gÄng du öppnar den hÀr dialogrutan.

Om du vill visa alla poster i en tabell klickar du pÄ ikonen NollstÀll filter.

Radera en datapost

Om du vill ta bort en post i den aktuella tabellen högerklickar du pÄ postens radhuvud och vÀljer Radera.

VÀlja kolumntilldelning och datakÀlla

DatakÀlla

Markera datakÀllan för litteraturdatabasen.

Kolumntilldelning

AnvÀnds för att koppla kolumnrubrikerna till datafÀlt frÄn en annan datakÀlla. Om du vill definiera en annan datakÀlla för litteraturförteckningen, klickar du pÄ knappen DatakÀlla pÄ postens Objektrad.

VÀlj det datafÀlt som du vill koppla till det aktuella fÀltet under Kolumnnamn. Om du vill Àndra vilka datafÀlt som ska vara tillgÀngliga, vÀljer du en annan datakÀlla för litteraturförteckningen.