Skriv ut

Skriver ut det aktuella dokumentet, markeringen eller de sidor du anger. Du kan ocksÄ ange utskriftsalternativ för det aktuella dokumentet. Utskriftsalternativen varierar beroende pÄ skrivaren och det operativsystem du anvÀnder.

SÄ hÀr anvÀnder du det hÀr kommandot...

Menyn Arkiv - Skriv ut...

+P

PÄ standardraden klickar du pÄ

Ikon

Skriv ut fil direkt

Dialogrutan Skriv ut bestÄr av tre huvuddelar: En förhandsgranskning med navigeringsknappar, flera flikar med kontrollelement som Àr specifika för den aktuella dokumenttypen samt knapparna Skriv ut, Avbryt och HjÀlp.

Om du bara vill veta hur du skriver ut ett dokument kan du klicka pÄ nÄgon av följande lÀnkar.

Skriva ut textdokument:

Skriva ut en broschyr

Förhandsvisning av utskrift

Skriva ut flera sidor pÄ ett ark

Skriva ut i omvÀnd ordning

VÀlja pappersmagasin pÄ skrivaren

Skriva ut kalkylblad:

Definiera utskriftsomrÄden i en tabell

Skriva ut tabelldetaljer

BestÀmma antal sidor för utskrift

Skriva ut tabeller i liggande format

Skriva ut rad eller kolumn pÄ varje sida

Skriva ut presentationer:

Skriva ut presentationer

Anpassa utskrift till papperssida

AllmÀnna utskrifter:

Skriva ut snabbare med mindre data

Skriva ut i svartvitt

Ange maximalt utskriftsomrÄde pÄ en sida

Symbolen Info

De instĂ€llningar du anger i dialogrutan Skriv ut Ă€r bara giltiga för den aktuella utskriften som du startar nĂ€r du klickar pĂ„ knappen Skriv ut. Om du vill Ă€ndra instĂ€llningarna för utskrift permanent öppnar du Verktyg – Alternativ – LibreOffice (programnamn) – Skriv ut.

Symbolen Info

Om du trycker pĂ„ Skift+F1 eller vĂ€ljer HjĂ€lp – Vad Ă€r detta? och pekar pĂ„ nĂ„got kontrollelement i dialogrutan Skriv ut sĂ„ visas en utökad hjĂ€lptext.

Förhandsgranskning

Förhandsgranskningen visar hur varje utskrivet pappersark kommer att se ut. Du kan blÀddra igenom alla pappersarken med knapparna under förhandsgranskningen.

AllmÀnt

PÄ fliken AllmÀnt hittar du de viktigaste kontrollelementen för utskrift. Du kan ange vilka delar av dokumentet som ska skrivas ut. Du kan vÀlja skrivare och öppna dialogrutan med skrivarinstÀllningar.

LibreOffice Writer / Calc / Impress / Draw / Math

Fliken med samma namn som det aktuella programmet kan anvÀndas för att ange innehÄll, fÀrg, storlek och sidor för utskriften. Du anger instÀllningar som Àr specifika för den aktuella dokumenttypen.

Sidlayout

Fliken Sidlayout kan anvÀndas för att spara pappersark genom att skriva ut flera sidor pÄ varje ark. Du anger de utskrivna sidornas placering och storlek pÄ det fysiska papperet.

Ändra placeringen av de sidor som ska skrivas ut pĂ„ varje pappersark. Förhandsgranskningen visar hur varje utskrivet pappersark kommer att se ut.

För vissa dokumenttyper kan du vÀlja att skriva ut en broschyr.

Skriva ut en broschyr

Alternativ

PÄ fliken Alternativ kan du ange ytterligare alternativ för den aktuella utskriften. HÀr kan du till exempel ange att du vill skriva ut till en fil och inte pÄ en skrivare.