Gruppera objekt

Flera objekt kan markeras tillsammans, grupperas, kombineras, sammansmÀltas, subtraheras och skÀras.

Du kan ocksÄ kombinera de hÀr kommandona, t.ex. sammanfoga flera grupperingar till en enda grupp, lÀgga till en kombination och sammanfoga resultatet som grupp eller som kombination och sÄ vidare.

Gruppering av objekt

Ikon

Du kan sammanfoga flera objekt till en gruppering. Du markerar dem och vÀljer sedan Gruppera pÄ snabbmenyn. Alla Àndringar som du sedan gör av grupperingen pÄverkar alla delobjekt i grupperingen. Grupperingar kan ocksÄ flyttas, roteras m.m. som ett enda objekt.

Om du till exempel ritar en cykel kan du först konstruera ett hjul som bestÄr av dÀck, fÀlg, ekrar och nav och sedan gruppera de hÀr objekten. Nu Àr det enkelt att rotera hjulet, kopiera det och flytta kopian. Sedan ritar du ramen och resten av cykeln och gör en ny gruppering av detta.

Du behöver inte upphÀva en gruppering om du vill redigera ett delobjekt i grupperingen; det rÀcker om du "gÄr in" i grupperingen. DÄ kan du redigera det önskade objektet och sedan lÀmna grupperingen igen.

GĂ„ in i grupp

Ikon

Du gÄr in i en grupp genom att först markera den (klicka pÄ den eller anvÀnd tangentbordet - se vidare lÀngre ner). Sedan kan du vÀlja mellan att anvÀnda ett (snabb)menykommando eller tangenten F3 eller att dubbelklicka pÄ gruppen för att gÄ in i den. Om du gÄr in i gruppen genom att dubbelklicka Àr inget objekt i gruppen markerat.

Ikon

Om du vill avsluta en gruppering dubbelklickar du nÄgonstans utanför den.