Rita sektorer och segment

Verktygsraden Ellips innehÄller verktyg för att rita ellipser och cirklar. Du kan ocksÄ rita segment och sektorer av cirklar och ellipser.

Att teckna en ellips- eller cirkelsektor Àr en process i flera steg:

1. Öppna verktygsraden Ellipser och klicka pĂ„ ikonen Cirkelsektor eller EllipssektorIkon. Muspekaren Ă€ndras till ett hĂ„rkors med en mindre symbol för en sektor.

2. Dra med nertryckt musknapp. Konturen av en cirkel följer musens rörelser.

Symbolen Tips

Om du vill skapa en cirkel genom att dra frÄn mitten, trycker du pÄ medan du drar.

3. SlÀpp musknappen nÀr cirkeln Àr sÄ stor som du vill ha den. Nu ser du att en radie ritas i cirkeln som följer varje musrörelse.

4. StÀll markören dÀr du vill placera den första sektorgrÀnsen och klicka.

Symbolen Info

Eftersom radien som följer pekaren Àr begrÀnsad till cirkelgrÀnserna kan du klicka var som helst i dokumentet.

5. NÀr du nu rör musen Àr den första radien definierad och en andra radie följer musens rörelse. SÄ fort du klickar igen Àr cirkelsektorn fÀrdig.

Om du vill rita ett ellips- eller cirkelsegment följer du instruktionerna för att skapa en sektor baserat pÄ en cirkel.

Det finns fler ikoner pĂ„ den svĂ€vande listen Ellipser som du kan rita ellips- och cirkelbĂ„gar med. Även detta sker pĂ„ samma sĂ€tt som beskrivs ovan, men i det hĂ€r fallet ritas bara ellipsens eller cirkelns omfĂ„ng.