Namnge celler

TillÄtna namn

I Calc fÄr namn innehÄlla bokstÀver, numeriska tecken och vissa specialtecken. Namnen mÄste börja med en bokstav eller ett understreck.

TillÄtna specialtecken:

Namn fÄr inte vara identiska med cellreferenser. Till exempel Àr namnet A1 ogiltigt eftersom A1 Àr cellreferens till den översta vÀnstra cellen.

Namn kan inte börja med bokstaven R följt av en siffra. Se funktionen ADRESS för mer information.

Namn pÄ cellomrÄden fÄr inte innehÄlla blanksteg. Blanksteg fÄr anvÀndas i namn pÄ enskilda celler, ark och dokument.

Ange namn pÄ celler och formler

Ett bra sĂ€tt att göra referenser till celler och cellomrĂ„den i formler lĂ€sbara Ă€r att ge dem omrĂ„desnamn. Du kan t.ex. ge omrĂ„det A1:B2 namnet Start. Du kan sedan skriva en formel som lyder "=SUMMA(Start)". Även om du senare infogar eller tar bort rader eller kolumner identifieras omrĂ„det fortfarande av LibreOffice. OmrĂ„desnamn fĂ„r inte innehĂ„lla blanksteg.

Det Àr t.ex. mycket lÀttare att lÀsa en formel för försÀljningsskatt om du kan skriva "= Belopp * Skattesats" i stÀllet för "= A5 * B12". I det hÀr fallet ger du cell A5 namnet "Belopp" och cell B12 fÄr heta "Skattesats".

AnvÀnd dialogrutan Definiera namn om du vill definiera namn pÄ formler eller delar av former som du anvÀnder ofta. För att ange omrÄdesnamn,

1. Select a cell or range of cells, then choose Sheet - Named Ranges and Expressions - Define. The Define Names dialog appears.

2. Skriv namnet pÄ det markerade omrÄdet i fÀltet Namn. Klicka pÄ LÀgg till. Det nyss definierade namnet visas i listan nedanför. Klicka pÄ OK för att stÀnga dialogrutan.

Du kan ocksÄ namnge andra cellomrÄden i den hÀr dialogrutan genom att skriva namnet i fÀltet och sedan markera respektive celler.

Om du skriver namnet i en formel kommer hela namnet att visas som ett tips efter nÄgra fÄ tecken.