Öppna och spara Text CSV-filer

CSV (Comma Separated Values) Àr ett textfilformat som du kan anvÀnda för att utbyta data frÄn en databas eller ett kalkylblad mellan program. Varje rad i en csv-textfil motsvarar en post i databasen, eller en rad i ett kalkylblad. Varje fÀlt i en databaspost eller cell i en rad i ett kalkylblad avgrÀnsas vanligtvis med ett kommatecken. Du kan emellertid anvÀnda andra tecken för att avgrÀnsa ett fÀlt, t.ex. tabbtecken.

Om ett fÀlt eller en cell innehÄller ett kommatecken sÄ mÄste fÀltet eller cellen omslutas av enkla citattecken(') eller dubbla citattecken (").

SÄ hÀr öppnar du en Text CSV-fil i Calc:

1. VĂ€lj Arkiv - Öppna.

2. Leta rÀtt pÄ den CSV-fil som du ska öppna.

Om filen har filnamnstillÀgget *.csv markerar du filen.

Om csv-filen har ett annat filnamnstillÀgg markerar du filen och sedan "Text CSV" i rutan Filtyp

3. Klicka pĂ„ Öppna.

Dialogrutan Textimport öppnas.

4. Ange alternativ som delar upp texten i filen i kolumner.

Du kan förhandsgranska layouten för importerade data lÀngst ned i dialogrutan Textimport.

Högerklicka pÄ en kolumn i förhandsgranskning om du vill ange format eller dölja kolumnen.

Symbolen Tips

Markera rutan för det tecken som anvÀnds som textavgrÀnsare i filen. Om avgrÀnsaren inte visas skriver du in tecknet i inmatningsrutan.

5. Klicka pÄ OK.

SÄ hÀr sparar du en tabell som en Text CSV-fil

Symbolen Info

NÀr du exporterar ett kalkylblad till CSV-format sparas bara datat som finns i den aktuella tabellen. All annan information, inklusive formler och formatering, försvinner.

1. Öppna den Calc-tabell som du vill spara som en Text CSV-fil.

Symbolen Info

Bara den aktuella tabellen kan exporteras.

2. VĂ€lj Arkiv - Spara som.

3. Skriv ett namn pÄ filen i rutan Filnamn.

4. Markera "Text CSV" i rutan Filtyp.

5. (Valfritt) Ange fÀltalternativ för Text CSV-filen.

Markera Redigera filterinstÀllningar.

Markera alternativ i dialogrutan Textexport.

Klicka pÄ OK.

6. Klicka pÄ Spara.

– LibreOffice Calc – Vy.

Textexport

Textimport