Referera till URL:er

Om du t.ex. har hittat en sida pÄ Internet som innehÄller aktuell aktieinformation i kalkylbladsceller, kan du öppna den hÀr sidan i LibreOffice Calc med följande procedur:

1. Placera markören i den cell dÀr du vill infoga externa data i ett LibreOffice Calc dokument.

2. Choose Sheet - Link to External Data. The External Data dialog appears.

3. Ange URL för dokumentet eller webbsidan i dialogrutan. URL:en mĂ„ste ha följande format: http://www.min-bank.com/tabell.html. URL:en för lokala filer eller lokala nĂ€tverksfiler Ă€r den sökvĂ€g som visas i dialogrutan Arkiv - Öppna.

LibreOffice laddar webbsidan eller filen i "bakgrunden", d.v.s. utan att visa den. I den stora listrutan i dialogrutan Externa data visas namnen pÄ alla tabeller eller namngivna omrÄden som du kan vÀlja bland.

4. Markera ett eller flera blad eller namngivna omrÄden. Du kan Àven aktivera den automatiska uppdateringsfunktionen var "n":e sekund och klicka pÄ OK.

InnehÄllet infogas som lÀnk i LibreOffice Calc dokumentet.

5. Spara ditt kalkylblad. NÀr du öppnar det igen senare kommer LibreOffice Calc att uppdatera innehÄllet i de lÀnkade cellerna efter en bekrÀftelsefrÄga.

6. Under – LibreOffice Calc – AllmĂ€nt kan du vĂ€lja om uppdateringen ska utföras automatiskt varje gĂ„ng nĂ€r den öppnas, eller pĂ„ begĂ€ran eller aldrig. Uppdateringen kan startas manuellt i dialogrutan under Redigera – LĂ€nkar.