Problemlösaren

Öppnar dialogrutan Problemlösaren. Med en problemlösaren kan du lösa ekvationer med flera okända variabler genom målsökningsmetoder.

Så här använder du det här kommandot...

Choose Tools - Solver.

Lösa ekvationer med problemlösaren

Målet med problemlösningsprocessen är att finna de variabla värdena för en ekvation som resulterar i ett optimalt värde i målcellen, som även kallas målfunktion. Du kan välja om värdet i målcellen ska vara ett maximalt, minimalt eller närma sig ett givet värde.

De initiala variabelvärdena infogas i ett rektangulärt cellområde som du anger i rutan Genom att ändra cell.

Du kan definiera en serie villkor som anger begränsningar för en del celler. Du kan t.ex. ange begränsningen att en av variablerna eller cellerna inte får vara större än andra variabler, eller inte större än ett givet värde. Du kan också definiera en begränsning att en eller flera variabler måsta vara heltal (värden utan decimaler) eller binära värden (där endast 0 eller 1 tillåts).

Symbolen Info

Standardmotorn för problemlösaren stöder endast linjära ekvationer.