Logiska funktioner

This category contains the Logical functions.

Handling non-logical arguments in logical functions

SÄ hÀr anvÀnder du det hÀr kommandot...

Infoga - Funktion - Kategori Logisk

ELLER

Returnerar SANT om minst ett argument Àr SANT. Den hÀr funktionen returnerar FALSKT om alla argument har det logiska vÀrdet FALSKT.

Argumenten Àr antingen sjÀlva logiska uttryck (SANT, 1<5, 2+3=7, B8<10) som returnerar logiska vÀrden eller matriser (A1:C3) som innehÄller logiska vÀrden.

Syntax

ELLER(Logiskt vÀrde1; Logiskt vÀrde2 ... Logiskt vÀrde30)

LogicalValue1; LogicalValue2 ...LogicalValue30 are conditions to be checked. All conditions can be either TRUE or FALSE. If a range is entered as a parameter, the function uses all values of the range.

Exempel

De logiska vÀrdena i posterna 12<11; 13>22 och 45=45 ska kontrolleras:

=ELLER(12<11;13>22;45=45) returnerar SANT.

=ELLER(FALSKT;SANT) returnerar SANT.

FALSKT

Returnerar det logiska vÀrdet FALSKT. Funktionen FALSKT() krÀver inga argument och returnerar alltid det logiska vÀrdet FALSKT.

Syntax

FALSKT()

Exempel

=FALSKT() returnerar FALSKT

=ICKE(FALSKT()) returnerar SANT

ICKE

Komplementerar (inverterar) ett logiskt vÀrde.

Syntax

ICKE(Logiskt vÀrde)

Logiskt vÀrde Àr alla vÀrden som ska komplementeras.

Exempel

=ICKE(A). Om A=SANT sÄ kommer ICKE(A) att returnera FALSKT.

OCH

Returnerar SANT om alla argument har vÀrdet SANT. Om minst ett av elementen Àr FALSKT, returneras vÀrdet FALSKT.

Argumenten Àr antingen sjÀlva logiska uttryck (SANT, 1<5, 2+3=7, B8<10) som returnerar logiska vÀrden eller matriser (A1:C3) som innehÄller logiska vÀrden.

Syntax

OCH(Logiskt vÀrde1; Logiskt vÀrde2 ... Logiskt vÀrde30)

LogicalValue1; LogicalValue2 ...LogicalValue30 are conditions to be checked. All conditions can be either TRUE or FALSE. If a range is entered as a parameter, the function uses all values of the range. The result is TRUE if the logical value in all cells within the cell range is TRUE.

Exempel

De logiska vÀrdena i posterna 12<13, 14>12 och 7<6 ska kontrolleras:

=OCH(12<13;14>12;7<6) returnerar FALSKT.

=OCH (FALSKT;SANT) returnerar FALSKT.

OM

Anger ett logiskt test som ska utföras.

Syntax

OM(Test; Sedan vÀrde; Annars vÀrde)

Test Àr vilket vÀrde eller uttryck som helst som kan vara SANT eller FALSKT.

Sedan vÀrde (valfritt) Àr det vÀrde som returneras om det logiska testet Àr SANT.

Annars vÀrde (valfritt) Àr det vÀrde som returneras om det logiska testet Àr FALSKT.

In the LibreOffice Calc functions, parameters marked as "optional" can be left out only when no parameter follows. For example, in a function with four parameters, where the last two parameters are marked as "optional", you can leave out parameter 4 or parameters 3 and 4, but you cannot leave out parameter 3 alone.

Exempel

=OM(A1>5;100;"för liten") Om vÀrdet i A1 Àr större Àn 5 sÄ anges vÀrdet 100 i den aktuella cellen, annars anges texten "för liten" (utan citattecken).

SANT

Det logiska vÀrdet anges till SANT. Funktionen SANT() krÀver inga argument och returnerar alltid det logiska vÀrdet SANT.

Syntax

SANT()

Exempel

Om A=SANT och B=FALSKT visas följande exempel:

=OCH(A;B) returnerar FALSKT

=ELLER(A;B) returnerar SANT

=ICKE(OCH(A;B)) returnerar SANT

XELLER

Returnerar sant om ett udda antal argument Àr lika med sant.

Argumenten Àr antingen sjÀlva logiska uttryck (SANT, 1<5, 2+3=7, B8<10) som returnerar logiska vÀrden eller matriser (A1:C3) som innehÄller logiska vÀrden.

Syntax

XELLER(Logiskt vÀrde1; Logiskt vÀrde2 ... Logiskt vÀrde30)

Exempel

=XELLER(SANT;SANT) returnerar FALSKT.

=XELLER(SANT;SANT;SANT) returnerar SANT.

=XELLER(FALSKT;SANT) returnerar SANT.