Const Statement

Definierar en strÀngkonstant.

Syntax:

Const Text = Uttryck

Parametrar:

Text: Ett konstantnamn som följer namngivningskonventionerna för strÀngvariabler.

En konstant Àr en variabel vars vÀrde inte kan Àndras. Konstanter anvÀnds ofta för att förbÀttra lÀsbarheten i ett program. Konstanter har inte en viss variabeltyp, utan fungerar som platshÄllare i koden. Du kan bara definiera en konstant en gÄng, och det gÄr inte att Àndra konstantens vÀrde. SÄ hÀr definierar du en konstant:

CONST ConstName=Uttryck

Uttryckets typ Àr irrelevant. NÀr programmet startas konverterar LibreOffice Basic programkoden internt sÄ att det definierade uttrycket ersÀtter varje förekomst av platshÄllaren.

Exempel:

Sub ExampleConst

Const iVar = 1964

MsgBox iVar

Const sVar = "Program", dVar As Double = 1.00

MsgBox sVar & " " & dVar