Do...Loop Statement

Upprepar satserna mellan satserna Do och Loop om villkoret är True eller tills villkoret blir True.

Syntax

Do [{While | Until} villkor = True]

statementblock

[Exit Do]

statementblock

Loop

eller

Do

statementblock

[Exit Do]

statementblock

Loop [{While | Until} villkor = True]

Parametrar/element

Villkor: En numerisk- eller stränguttrycksjämförelse som utvärderar True och False.

Statementblock: Satser som du vill upprepa medan eller tills villkoret är True.

Satsen Do...Loop kör en loop medan eller tills ett visst villkor uppfylls. Villkoret för att avsluta loopen måste anges efter antingen satsen Do eller Loop. Följande exempel är giltiga kombinationer:

Syntax

Do While villkor = True

...statementblock

Loop

Statementblocket mellan satserna Do While och Loop upprepas så länge som villkoret är sant.

Do Until villkor = True

...statementblock

Loop

Statementblocket mellan satserna Do Until och Loop upprepas så länge som villkoret är falskt.

Do

...statementblock

Loop While villkor = True

Statementblocket mellan satserna Do While och Loop upprepas så länge som villkoret är sant.

Do

...statementblock

Loop Until villkor = True

Statementblocket mellan satserna Do och Loop upprepas tills villkoret är sant.

Använd satsen Exit Do om du vill avsluta loopen ovillkorligt. Du kan lägga till den här satsen var som helst i satsen Do...Loop. Du kan även definiera ett avsluta-villkor genom att använda strukturen If...Then så här:

Do...

satser

If villkor = True Then Exit Do

satser

Loop...

Exempel

Sub ExampleDoLoop

Dim sFile As String

Dim sPath As String

sPath = "c:\"

sFile = Dir$( sPath ,22)

If sFile <> "" Then

Do

MsgBox sFile

sFile = Dir$

Loop Until sFile = ""

End If