Administrera bibliotek och moduler

Organisera bibliotek

Skapa ett nytt bibliotek

1. VÀlj Verktyg - Makron - Ordna makron - LibreOffice Basic och klicka pÄ Administrera eller klicka pÄ ikonen VÀlj modul i Basic IDE om du vill öppna dialogrutan Administrera makron.

2. Klicka pÄ fliken Bibliotek.

3. VÀlj var du vill bifoga biblioteket i listan Plats. Om du markerar LibreOffice Macros & Dialogs, kommer biblioteket att tillhöra LibreOffice-programmet och vara tillgÀngligt för alla dokument. Om du markerar ett dokument kommer biblioteket att bifogas dokumentet och kommer bara att vara tillgÀngligt dÀrifrÄn.

4. Klicka pÄ Nytt och skriv det nya bibliotekets namn.

Importera ett bibliotek

1. VÀlj Verktyg - Makron - Ordna makron - LibreOffice Basic och klicka pÄ Administrera eller klicka pÄ ikonen VÀlj modul i Basic IDE om du vill öppna dialogrutan Administrera makron.

2. Klicka pÄ fliken Bibliotek.

3. VÀlj var du vill lÀgga till biblioteket i listan Placering. Om du markerar Makron och dialogrutor för LibreOffice, kommer biblioteket att tillhöra LibreOffice-programmet och vara tillgÀngligt för alla dokument. Om du markerar ett dokument kommer biblioteket att lÀggas till i dokumentet och bara vara tillgÀngligt dÀrifrÄn.

4. Klicka pÄ Importera och vÀlj ett externt bibliotek som ska lÀggas till.

5. Markera alla bibliotek som ska lÀggas till i dialogrutan Importera bibliotek. Dialogrutan visar alla bibliotek som finns i den aktuella filen.

6. Om du vill lÀgga till biblioteket som en referens markerar du kryssrutan Infoga som referens (bara lÀsning). Referensbibliotek har full funktionalitet men kan inte redigeras i Basic IDE-miljön.

7. Markera kryssrutan ErsÀtt existerande bibliotek om du vill att befintliga bibliotek med samma namn ska skrivas över.

8. Klicka pÄ OK för att importera biblioteket.

Exportera ett bibliotek

1. VÀlj Verktyg - Makron - Ordna makron - LibreOffice Basic och klicka pÄ Administrera eller klicka pÄ ikonen VÀlj modul i Basic IDE om du vill öppna dialogrutan Administrera makron.

2. Klicka pÄ fliken Bibliotek.

3. VÀlj var ditt bibliotek Àr sparat under placering. VÀlj det bibliotek som du vill exportera. Notera att du inte kan exportera Standard-biblioteket.

4. Klicka pÄ Export...

5. VÀlj om du vill exportera biblioteket som ett tillÀgg eller som ett BASIC-bibliotek.

6. Klicka pÄ OK.

7. VĂ€lj vart du vill att biblioteket ska exporteras.

8. Klicka pÄ Spara för att exportera biblioteket.

Ta bort ett bibliotek

1. VÀlj Verktyg - Makron - Ordna makron - LibreOffice Basic och klicka pÄ Administrera eller klicka pÄ ikonen VÀlj modul i Basic IDE om du vill öppna dialogrutan Administrera makron.

2. Klicka pÄ fliken Bibliotek.

3. Markera biblioteket som ska tas bort frÄn listan.

4. Klicka pÄ Radera.

Organisera moduler och dialogrutor

Skapa en ny modul eller dialog

1. VÀlj Verktyg - Makron - Ordna makron - LibreOffice Basic och klicka pÄ Administrera eller klicka pÄ ikonen VÀlj modul i Basic IDE om du vill öppna dialogrutan Administrera makron.

2. Klicka pÄ fliken Moduler eller fliken Dialogrutor.

3. Markera biblioteket dÀr modulen ska infogas och klicka pÄ Nytt.

4. Skriv in ett namn för modulen eller dialogen och klicka pÄ OK.

Ändra namn pĂ„ en modul eller dialog

1. VÀlj Verktyg - Makron - Ordna makron - LibreOffice Basic och klicka pÄ Administrera eller klicka pÄ ikonen VÀlj modul i Basic IDE om du vill öppna dialogrutan Administrera makron.

2. Klicka tvÄ gÄnger pÄ modulen som ska byta namn, med en paus mellan klicken. Skriv det nya namnet.

Högerklicka pÄ modulens eller dialogrutans namn pÄ flikarna lÀngst ned pÄ skÀrmen i IDE-fönstret, vÀlj Byt namn och skriv det nya namnet.

3. Tryck pÄ Retur för att bekrÀfta Àndringarna.

Ta bort en modul eller dialog

1. VÀlj Verktyg - Makron - Ordna makron - LibreOffice Basic och klicka pÄ Administrera eller klicka pÄ ikonen VÀlj modul i Basic IDE om du vill öppna dialogrutan Administrera makron.

2. Klicka pÄ fliken Moduler eller fliken Dialogrutor.

3. Markera modulen eller dialogrutan som ska tas bort frÄn listan. Om du vill visa undernivÄer dubbelklickar du pÄ ett objekt.

4. Klicka pÄ Radera.

Varningssymbol

NĂ€r du tar bort en modul raderas alla procedurer och funktioner i den modulen permanent.

Organisera projekt i dokument och mallar

Flytta och kopiera moduler mellan dokument, mallar och programmet.

1. Öppna de dokument eller mallar som du ska flytta eller kopiera modulerna/dialogerna mellan.

2. VÀlj Verktyg - Makron - Ordna makron - LibreOffice Basic och klicka pÄ Administrera eller klicka pÄ ikonen VÀlj modul i Basic IDE om du vill öppna dialogrutan Administrera makron.

3. Om du vill flytta en modul eller dialogruta till ett annat dokument, klickar du pÄ motsvarande objekt i listan och drar objektet till det nya dokumentet. Medan du trar objektet visar en horisontell linje var objektet kommer att infogas. Om du hÄller ned -tangenten nÀr di drar kopieras objektet istÀllet för att flyttas.