Kaj ponuja LibreOffice Writer

LibreOffice Writer ponuja urejanje in izdelovanje dokumentov z besedilom, ki lahko vključujejo slike, tabele in grafikone. Dokumente lahko shranjujete v številnih zapisih, vključno s standardiziranim zapisom OpenDocument (ODF), zapisom Microsoft Word .doc ali HTML. Dokument lahko enostavno izvozite v zapis PDF (Portable Document Format).

Pisanje

LibreOffice Writer omogoča ustvarjanje tako osnovnih dokumentov, kot so zapiski, faksi, pisma, življenjepisi in spojeni dokumenti, pa tudi dolgih in zapletenejših ali večdelnih dokumentov, ki vsebujejo bibliografske podatke, tabele sklicev in kazala.

LibreOffice Writer vključuje tudi tako uporabne funkcije, kot so preverjanje črkovanja, slovar sopomenk, samopopravki in deljenje besed, poleg tega pa še kopico predlog za skoraj vse potrebe. S pomočjo čarovnikov lahko ustvarite tudi lastne predloge.

Oblikovanje in strukturiranje

LibreOffice ponuja številne možnosti oblikovanja dokumentov. Uporabite okno Slogi za ustvarjanje, dodeljevanje in spreminjanje slogov odstavkov, posameznih znakov, okvirov in strani. Poleg tega vam Krmar pomaga pri hitrem pomikanju po dokumentih, ponuja orisni pogled na dokument in beleži spremembe predmetov, ki ste jih vstavili v dokument.

V dokumentih z besedilom lahko ustvarite različna kazala in tabele. Določite lahko strukturo in videz kazal in tabel glede na potrebe. Žive hiperpovezave in zaznamki ponujajo neposreden skok na ustrezne vsebine v besedilu.

Namizno založništvo in LibreOffice Writer

LibreOffice Writer vsebuje številna orodja za namizno založništvo in risanje, ki pomagajo ustvarjati profesionalno oblikovane dokumente, kot so brošure, bilteni in vabila. Dokumente lahko oblikujete v več stolpcih, z besedilom v okvirih, s slikami, tabelami in drugimi predmeti.

Izračuni

Dokumenti z besedilom imajo v LibreOffice vgrajeno funkcijo izračunov, ki pomaga izvajati zapletene izračune ali logične povezave. V dokumentu z besedilom lahko enostavno ustvarite tabelo in z njenimi podatki opravljate izračune.

Ustvarjanje risb

Orodje za risanje modula LibreOffice Writer omogoča neposredno ustvarjanje risb, grafik, legend in drugih vrst risb v dokumentih z besedilom.

Vstavljanje slik

V dokument z besedilom lahko vstavljate slike v različnih zapisih, vključno s slikami v zapisu JPG ali GIF. Poleg tega vam Galerija ponuja tematsko urejeno zbirko grafik, medtem ko Galerija Stavca ustvari vpadljive učinke pisave.

Prilagodljiv vmesnik programa

Programski vmesnik je oblikovan tako, da ga lahko prilagodite svojim potrebam, vključno s prilagajanjem ikon in menijev. Različna programska okna, vključno z oknom Slogi ter Krmarjem, lahko kot plavajoča okna postavite na poljubno mesto na zaslonu. Prav tako lahko nekatera okna zasidrate na rob delovne površine.

Povleci in spusti

Funkcionalnost povleci in spusti omogoča hitrejše in učinkovitejše delo z dokumenti z besedilom v LibreOffice. Tako lahko npr. povlečete in spustite predmete, kot so slike iz galerije, z enega mesta na drugo v istem dokumentu ali med odprtimi dokumenti LibreOffice.

Funkcije pomoči

Uporabite lahko sistem pomoči kot popoln vir informacij za module LibreOffice, vključno z navodili za enostavne in bolj zapletene naloge.