Daljinec za projekcije – navodila za daljinca za Impress

Daljinec za LibreOffice Impress je odprto-kodni programček za operacijska sistema Android in iOS, ki omogoča nadzor projekcij LibreOffice Impress prek mobilne naprave.

Ikona Daljinca za Impress

Daljinec za Impress prikaže na zaslonu naprave ogledne sličice prosojnic z ustreznimi opombami pod njimi. Za pomikanje naprej in nazaj po prosojnicah s prstom podrsajte po zaslonu. Izberete lahko tudi prikaz mozaika, v katerem lahko skočite neposredno na želeno prosojnico in tako poenostavite izvedbo predstavitve.

Povezava med mobilno napravo in računalnikom, na katerem poteka predstavitev LibreOffice Impress, se vzpostavi prek vmesnika Bluetooth ali omrežne povezave.

Kaj zmore daljinec za Impress

Daljinec za Impress je zelo uporabna aplikacija, s katero lahko stran od računalnika nadzirate projekcije, kar omogoča, da se med predstavitvijo sprehajate. Njegove osrednje funkcionalnosti so:

Zahteve:

Računalnik:

Mobilna naprava:

Prenašanje in nameščanje Daljinca za Impress na mobilno napravo

Daljinec za Impress prenesite iz Trgovine Play (Android) oz. Apple Store (iOS), najdete pa ga z nizom »Impress Remote« v iskalnem polju. Prepričajte se, da med rezultati iskanja izberete Daljinca za Impress izdajatelja The Document Foundation (TDF). Daljinca za Impress namestite na mobilno napravo kot vse druge mobilne aplikacije.

Nastavitve daljinca za Impress

Z omogočenim Daljincem za Impress na mobilni napravi in na strani računalnika dostopajte do strani Nastavitve, tako da tapnete desni kot zaslona. Na voljo so naslednje nastavitve:

Povezovanje računalnika z mobilno napravo

Omogočite Bluetooth na napravi in na računalniku, nato uparite napravi. Navodila poiščite v priročnikih za uporabo vaše naprave in operacijskega sistema računalnika. Določite identifikacijo Bluetooth in uparite napravi. Ko je uparjenje dokončano, lahko z mobilno napravo nadzirate predstavitev.

Namesto tega lahko povezavo vzpostavite tudi prek omrežja (vključno z brezžično omrežno povezavo). V tem primeru morata biti računalnik in naprava povezana v isto omrežje.

Omogočanje Daljinca za Impress v LibreOffice Impress

Da bi izvedli projekcijo iz programa Impress, morate dovoliti nadzor programa Impress prek mobilne naprave. To storite na sledeč način:

  1. Odprite LibreOffice Impress.

  2. Izberite Orodja – Možnosti – LibreOffice Impress – Splošno. Odpre se okno, kot je prikazano na spodnji sliki.

  3. V možnostih predstavitev potrdite polje Omogoči daljinsko upravljanje in kliknite V redu.

Zaprite LibreOffice Impress in ga znova zaženite.

Stran splošnih nastavitev programa Impress

Nadzor nad projekcijo:

Ikona namiga

Pred izvedbo projekcije onemogočite zatemnjevanje oz. ugašanje zaslona ter zaklep zaslona na mobilni napravi, kot je nakazano zgoraj. Zagotovite, da ima baterija mobilne naprave dovolj moči za trajanje projekcije s prižganim zaslonom.


  1. Zagotovite, da sta naprava in računalnik že povezana prek vmesnika Bluetooth ali omrežne povezave.

  2. Odprite predstavitev, ki jo želite pokazati v LibreOffice Impress.

  3. Na mobilni napravi odprite programček Daljinec za Impress in izberite ID računalnika za Bluetooth.

  4. Ko kliknete ime računalnika, se prosojnice predstavitve samodejno naložijo v Daljinca za Impress z odsekom za opombe.

  5. Podrsajte s prstom levo ali desno po zaslonu mobilne naprave, da se pomikate med prosojnicami. Opombe prosojnice so v spodnjem delu zaslona mobilne naprave.

  6. Lahko tudi nastavite štoparico, s katero določite čas prikazovanja vsake prosojnice v aplikaciji mobilne naprave.

  7. Med prosojnicami se je mogoče pomikati tudi s tipkami za glasnost na mobilni napravi. Slednje omogočite v nastavitvah Daljinca za Impress, kjer izberete dejanja tipk za glasnost.

Nekaj zaslonskih slik Daljinca za Impress:

Daljinec za Impress: začetno prikazana ogledna slika

Drugi način: sličice vseh prosojnic za neposredni izbor ali preskakovanje. Trenutno izbrana prosojnica ima rdečo izbirno obrobo.