Puščice

Odprite orodno vrstico Puščice, kjer lahko trenutni prosojnici ali strani dodate ravne črte, črte s puščicami in dimenzijske črte.

Ikona namiga

Če želite, lahko puščico dodate po risanju črte z izbiro Oblika – Črta, nato pa izberete vrsto puščice iz polja Slog.


Črta

V trenutnem dokumentu nariše ravno črto, kjer povlečete. Če želite črto poravnati na 45 stopinj, med vleko držite pritisnjeno dvigalko.

Ikona

Črta

Črta s puščico na koncu

V trenutnem dokumentu nariše ravno črto s puščico na koncu, kjer povlečete. Za črto pod kotom 45 stopinj držite med vleko držite pritisnjeno dvigalko.

Ikona

Črta s puščico na koncu

Črta s puščico/krogcem

V trenutnem dokumentu nariše ravno črto s puščico na začetku in krogcem na koncu, kjer povlečete. Za črto pod kotom 45 stopinj morate med vleko držati pritisnjeno dvigalko.

Ikona

Črta s puščico/krogcem

Črta s puščico/kvadratkom

Nariše ravno črto s puščico na začetku in kvadratom na koncu, kjer povlečete v trenutnem dokumentu. Za črto pod kotom 45 stopinj držite med vleko pritisnjeno dvigalko.

Ikona

Črta s puščico/kvadratkom

Črta (45°)

Nariše ravno črto pod kotom 45 stopinj.

Ikona

Črta (45°)

Črta s puščico na začetku

Nariše ravno črto s puščico na začetku, kjer povlečete v trenutnem dokumentu. Za črto pod kotom 45 stopinj držite med vleko pritisnjeno dvigalko.

Ikona

Črta s puščico na začetku

Črta s krogcem/puščico

Nariše ravno črto s krogcem na začetku in puščico na koncu, in sicer tam, kjer povlečete v trenutnem dokumentu. Za črto pod kotom 45 stopinj držite med vleko pritisnjeno dvigalko.

Ikona

Črta s krogcem/puščico

Črta s kvadratkom/puščico

Nariše ravno črto s kvadratom na začetku in puščico na koncu, in sicer tam, kjer povlečete v trenutnem dokumentu. Za črto pod kotom 45 stopinj držite med vleko pritisnjeno dvigalko.

Ikona

Črta s kvadratkom/puščico

Kotirna črta

Nariše črto, ki prikaže dolžino v dimenziji, omejeno z vodili. Dimenzijske črte samodejno izračunajo in izpišejo linearne mere. Za risanje dimenzijske črte odprite orodno vrstico Puščice in kliknite ikono Dimenzijska črta. Premaknite kazalko tja, kjer želite začetek črte, in povlecite, tako da narišete dimenzijsko črto. Spustite, ko končate.

Ikona namiga

Če želite dimenzijsko črto v dolžini stranice soležnega predmeta, med vlečenjem držite pritisnjeno . Dimenzijska črta je pod kotom 45 stopinj, če med vleko držite pritisnjeno dvigalko.


V LibreOffice Draw se dimenzijska črta vedno vstavi na plast, imenovano Dimenzijske črte. Če to plast nastavite za nevidno, na risbi dimenzijskih črt ne boste videli.

Ikona

Kotirna črta

Črta s puščicama

V trenutnem dokumentu nariše ravno črto s puščicama na obeh koncih, ki se začne, kjer začnete vleči. Za črto pod kotom 45 stopinj držite med vleko pritisnjeno dvigalko.

Ikona

Črta s puščicama