Spreminjanje privzetih predlog

Ko odprete nov dokument z Datoteka – Nova, se pojavi prazen dokument, ki temelji na predlogi LibreOffice. To predlogo lahko uredite, spremenite ali zamenjate, tako da bo nov dokument vseboval vaše prirejene sloge ali druge vsebine.

Spreminjanje privzetih predlog

Ikona opombe

Predlogo dokumenta lahko določite za vsak LibreOffice modul. Tule je opisano, kaj je potrebno storiti za dokumente z besedilom.


  1. Shranite dokument, tako da izberete Datoteka – Predloge – Shrani kot predlogo in shranite dokument v kategorijo Moje predloge.

  2. Izberite ukaz Datoteka – Nov – Predloge.

  3. Dvokliknite v seznam Moje predloge. Videli boste uporabniško določene predloge v uporabniški mapi, navedeni pod – LibreOffice – Poti. Izberite predlogo, ki ste jo pravkar shranili.

  4. Izberite Nastavi kot privzeto. Naslednjič, ko odprete nov dokument z besedilom, bo le-ta temeljil na novi privzeti predlogi.

Uporaba predlog po meri

Obstaja več načinov, da si olajšate delo z uporabo lastnih predlog po meri.

Predloge v mapi s predlogami

Novo predlogo lahko shranite z Datoteka – Predloge – Shrani kot predlogo ali z izbiro vrste datoteke »Predloga« v poljubnem pogovornem oknu Shrani. Shranite predlogo v uporabniško mapo, navedeno pod – LibreOffice – Poti, da boste imeli dostop do predloge iz pogovornega okna Datoteka – Nov – Predloge.

Če želite odpreti predlogo za urejanje, izberite Datoteka – Nov – Predloge, izberite predlogo in kliknite gumb Uredi.

Predloge