Een brochure afdrukken

U kunt een Writer-document als een brochure of boekje afdrukken. Dit wil zeggen dat Writer twee pagina's op elke zijde van het papier afdrukt. Wanneer u het papier dan vouwt, kunt u het document als een boek lezen.

Wanneer u een document maakt dat u als brochure wilt afdrukken, gebruikt u de afdrukstand Staand voor de pagina's. Writer past de brochure-layout toe wanneer u het document afdrukt.

Zo drukt u een brochure af:

  1. Kies Bestand - Afdrukken.

  2. Klik op Eigenschappen in het dialoogvenster Afdrukken.

  3. In het eigenschappendialoogvenster van uw printer stelt u de afdrukstand Liggend in.

Tippictogram

Als uw printer dubbelzijdig afdrukt, en omdat brochures altijd liggend worden afgedrukt, dient u de instelling 'dubbelzijdig - korte zijde' in uw dialoogvenster voor printerinstellingen te gebruiken.


  1. Ga terug naar het dialoogvenster Afdrukken en klik op de tab Paginalay-out.

  2. Selecteer Brochure.

  3. Specificeer, voor een printer die automatisch dubbelzijdig afdrukt, dat "Alle pagina's" worden afgedrukt.

  1. Klik op OK.

Als u een staand document afdrukt op een liggende pagina, zullen twee tegenoverliggende zijden in een brochure naast elkaar worden afgedrukt. Als u een printer hebt die dubbelzijdig kan afdrukken, kunt u een hele brochure uit uw document maken zonder dat u later de pagina's moet sorteren. Als u een printer hebt die alleen enkelzijdig kan afdrukken, dan kunt u dit effect bewerkstelligen door eerst alle voorkanten af te drukken met de optie "Voorzijden / rechter pagina's / oneven pagina's" gemarkeerd, dan de gehele papierstapel opnieuw in uw printer te doen en alle achterkanten af te drukken met de optie "Achterzijden / linker pagina's / even pagina's" gemarkeerd.

Notitiepictogram

Als LibreOffice de pagina's in de verkeerde volgorde afdrukt, open dan de tab Opties, selecteer Afdrukken in omgekeerde volgorde van pagina's en druk het document nogmaals af.