Pijlen

Open de werkbalk Pijlen waar u rechte lijnen, lijnen met pijlpunten en maatlijnen aan de huidige dia of pagina kunt toevoegen.

Tippictogram

Nadat u een lijn hebt getrokken, kunt u desgewenst een pijlpunt toevoegen door ‘Opmaak - Lijn’ te kiezen en vervolgens een pijlstijl te selecteren in de keuzelijst Opmaakprofiel.

Lijn

Met dit pictogram kunt u een rechte lijn trekken zonder geaccentueerde uiteinden. Houd terwijl u tekent de Shift-toets ingedrukt om de lijn tot 45° te beperken.

Pictogram

Lijn

Lijn met pijluiteinde

Met dit pictogram kunt u een rechte lijn met een pijlpunt trekken. Houd terwijl u tekent de Shift-toets ingedrukt om de lijn tot 45° te beperken.

Pictogram

Lijn met pijluiteinde

Lijn met pijl-/cirkeluiteinde

Hiermee trekt u een rechte lijn die begint met een pijlpunt en eindigt met een cirkel. Houd terwijl u tekent de Shift-toets ingedrukt om de lijn tot 45° te beperken.

Pictogram

Lijn met pijl-/cirkeluiteinde

Lijn met pijl-/vierkantuiteinde

Met dit pictogram kunt u een rechte lijn trekken die begint met een pijlpunt en eindigt met een vierkant. Houd terwijl u tekent de Shift-toets ingedrukt om de lijn tot 45° te beperken.

Pictogram

Lijn met pijl-/vierkantuiteinde

Lijn (45°)

Met dit pictogram kunt u een rechte lijn trekken onder een hoek van 45 graden (of een veelvoud daarvan).

Pictogram

Lijn (45°)

Lijn met pijlbegin

Met dit pictogram kunt u een rechte lijn trekken die begint met een pijlpunt. Houd terwijl u tekent de Shift-toets ingedrukt om de lijn tot 45° te beperken.

Pictogram

Lijn met pijlbegin

Lijn met cirkel-/pijluiteinde

Met dit pictogram kunt u een rechte lijn trekken die begint met een cirkel en eindigt met een pijlpunt. Houd terwijl u tekent de Shift-toets ingedrukt om de lijn tot 45° te beperken.

Pictogram

Lijn met cirkel-/pijluiteinde

Lijn met vierkant-/pijluiteinde

Met dit pictogram kunt u een rechte lijn trekken die begint met een vierkant en eindigt met een pijlpunt. Houd terwijl u tekent de Shift-toets ingedrukt om de lijn tot 45° te beperken.

Pictogram

Lijn met vierkant-/pijluiteinde

Maatlijn

Hiermee trekt u een lijn met dwarsstreepjes aan de uiteinden, en vermelding van de lengte. De lengte van maatlijnen wordt automatisch berekend en weergegeven. Als u een maatlijn wilt tekenen, opent u de werkbalk Pijlen en klikt u op het pictogram Maatlijn. Definieer het beginpunt van de maatlijn door op dat punt te klikken. Teken de maatlijn terwijl u de muisknop ingedrukt houdt. Laat de muisknop los wanneer u klaar bent.

Tippictogram

Als u de maatlijn even lang wilt maken als de zijde van een nabijgelegen object, houdt u ingedrukt terwijl u sleept. Houd tijdens het slepen de Shift-toets ingedrukt om de maatlijn tot een hoek van 45 graden te beperken.

In LibreOffice Draw wordt een maatlijn altijd ingevoerd op de laag Maatlijnen. Als u die laag op onzichtbaar instelt, ziet u geen maatlijnen in uw tekening.

Pictogram

Maatlijn

Lijn met pijluiteinden

Met dit pictogram kunt u een rechte lijn trekken met pijlpunten aan beide uiteinden. Houd terwijl u tekent de Shift-toets ingedrukt om de lijn tot 45 graden te beperken.

Pictogram

Lijn met pijluiteinden