3D-objecten

Opent de werkbalk 3D-objecten. De objecten zijn driedimensionaal, met diepte, belichting, en reflectie. Elk ingevoegd object vormt initieel een 3D-scene. Druk op F3 om de scene te betreden. Voor deze 3D-objecten kunt u het dialoogvenster 3D-effecten openen om de eigenschappen te bewerken.

Pictogram

3D-objecten

Tippictogram

Als u een 3D-object om een van zijn drie assen wilt draaien, klikt u eenmaal op het object om het te selecteren, en vervolgens nogmaals om de rotatiegrepen van het object weer te geven. Sleep een greep in de richting waarin u het object wilt draaien.

Kubus

Klik op dit pictogram om een gevulde kubus te tekenen. Houd Shift ingedrukt terwijl u sleept om een 3D-rechthoek te tekenen.

Pictogram

Kubus

Bol

Klik op dit pictogram om een gevulde bol te tekenen. Houd Shift ingedrukt terwijl u sleept om een sferoïde te tekenen.

Pictogram

Bol

Cilinder

Klik op dit pictogram om een cilinder op basis van een cirkel te tekenen. Als u een cilinder wilt tekenen die op een ellips is gebaseerd, houdt u tijdens het slepen Shift ingedrukt.

Pictogram

Cilinder

Kegel

Klik op dit pictogram om een kegel op basis van een cirkel te tekenen. Als u een kegel wilt tekenen die op een ellips is gebaseerd, houdt u tijdens het slepen Shift ingedrukt.

Pictogram

Kegel

Piramide

Klik op dit pictogram om een piramide met een vierkant grondvlak te tekenen. Houd Shift ingedrukt terwijl u sleept om een piramide met een rechthoekig grondvlak te tekenen. Als u voor het grondvlak voor de piramide een andere veelhoek wilt definiëren, opent u het dialoogvenster 3D-effecten en klikt u op de tab Geometrie. Definieer in het vak Horizontaal in de sectie Segmenten het aantal zijden voor de veelhoek en klik vervolgens op het groene vinkje.

Pictogram

Piramide

Torus

Klik op dit pictogram om een ringvormig object op basis van een cirkel te tekenen. Als u een torus wilt tekenen die op een ellips is gebaseerd, houdt u tijdens het slepen Shift ingedrukt.

Pictogram

Torus

Schaal

Klik op dit pictogram om een schaalvormig object op basis van een cirkel te tekenen. Als u een schaal wilt tekenen die op een ellips is gebaseerd, houdt u tijdens het slepen Shift ingedrukt.

Pictogram

Schaal

Halve bol

Klik op dit pictogram om een halve bol te tekenen. Houd Shift ingedrukt terwijl u sleept om een halve sferoïde te tekenen.

Pictogram

Halve bol

3D-objecten samenstellen