BasicIDE

Bepaalt de instellingen voor Basic IDE (Integrated Development Environment) om te helpen met het bewerken van macro's in Basic.

Waarschuwingspictogram

Deze functie is experimenteel en kan fouten veroorzaken of zich onverwacht gedragen. Om het toch in te schakelen, kies - LibreOffice - Geavanceerd en selecteer Zet experimentele functies aan checkbox.

Om toegang te krijgen tot deze functie..

Kies - LibreOffice - Opties voor Basic IDE.

Woordinvulling

Deze functie helpt de Basic-programmeur om de code te voltooien, bespaart veel typen en helpt fouten bij het coderen te verminderen.

Woordinvulling toestaan

Toon methoden van een Basic object. Code completion zal de methoden van een Basic object tonen, mits dat object een UNO extended type is. Het werkt niet voor een generiek Object of Variant Basic types.

Als een variable een UNO interface of structuur is, verschijnt er na het typen van een punt achter de naam van de variabele een keuzelijst (zoals aVar. [lijst verschijnt] ). De methoden en variabelen worden in de lijst getoond. Je kunt met de pijltjestoetsen tussen de voorgestelde methoden en variabelen navigeren. Druk op de Enter toets om de gekozen naam in te voegen, of dubbel-klik met de muis op de naam. Gebruik de toets Esc om de keuzelijst af te breken.

Wanneer bij het typen van de naam van een methode de Tab toetst éénmaal wordt ingedrukt, wordt de naam aangevuld. Als nogmaals op de Tab wordt gedrukt, worden de overeenkomstige keuzen getoond, die beginnen met dezelfde letters. Als bijvoorbeeld aVar.aMeth wordt getypt, zullen de mogelijkhedenaMeth1, aMethod2, aMethod3 worden geselecteerd, terwijl andere keuzen niet worden verborgen.

Voorbeeld:

Dim aPicker As com.sun.star.ui.dialogs.XFilePicker

is een geldige variabele-definitie, de methoden hiervan kunnen worden geraadpleegd via de operator punt ("."):

aPicker.getDisplayDirectory()

Codesuggestie

Dit is gecodeerde hulp voor de Basic-programmeur.

AutoCorrectie

Verbetert, in de meeste gevallen, variabelen en trefwoorden in Basic, terwijl u typt. LibreOffice Basic IDE zal de instructies en variabelen van uw code in Basic wijzigen om de programmeerstijl en leesbaarheid te verbeteren. Wijzigingen aan de code zijn gebaseerd op de vooraf ingegeven van de programma variabelen en op de gekende LibreOffice Basic commando's.

Voorbeeld:

Dim intVar as Integer

en waar Intvar wordt geschreven, wordt dit gecorrigeerd naar intVar om met de bestaande omschrijving van intVar overeen te komen.

Basic trefwoorden worden ook automatisch verbeterd (de lijst van de trefwoorden kunnen in de parser gevonden worden).

Voorbeelden:

Integer, String, ReDim, ElseIf, etc...

Automatisch sluiten van aanhalingstekens

Automatisch sluiten van open aanhalingstekens. LibreOffice BasicIDE voegt een aanhalingsteken aan het eind toe als u begint met een aanhalingsteken. Handig voor het invoegen van tekenreeksen in de Basic-code.

Automatisch sluiten van haakjes

Automatisch sluiten van open haakjes. LibreOffice BasicIDE voegt een haakje ")" aan het eind toe als u begint met een haakje "(".

Procedures voor automatisch afsluiten

Voegt automatisch instructie voor sluiten in procedures in. LibreOffice Basic IDE zal een instructie End Sub of End Function toevoegen nadat u een instructie Sub of Function heeft getypt en Enter heeft gedrukt.

Taalfuncties

Uitgebreide typen gebruiken

Laat UNO object types als geldige Basic types toe. Deze functionaliteit breidt de standaard types van de Basic programmeertaal met de LibreOffice UNO types uit. Dit stelt de progammeur in de mogelijkheid om variabelen van het juiste UNO type te definiëren en is noodzakelijk voor de functie van het afsluiten van de code.

Voorbeeld:

Sub Some_Calc_UNO_Types

REM A spreadsheet object

Dim oSheet As com.sun.star.sheet.XSpreadsheet

oSheet = ThisComponent.getSheets().getByIndex(0)

REM A cell object

Dim oCell As com.sun.star.table.XCell

oCell = oSheet.getCellByPosition(0,0)

End Sub

Waarschuwingspictogram

Het gebruik van UNO uitgebreide types in Basic programma's kan de interoperabiliteit van het programma beperken, wanneer gebruikt in andere kantoorprogramma's.