Sjabloonbeheer

Het dialoogvenster Sjabloonbeheer maakt het eenvoudig om sjablonen te beheren en maakt het mogelijk om nieuwe documenten van een sjabloon te maken.

Om toegang te krijgen tot deze functie..

Kies Bestand - Nieuw - Sjablonen.

Kies Bestand - Sjablonen - Sjablonen beheren.

Druk op +Shift+N in elke LibreOffice module.

Druk op de knop Sjablonen in het Startcentrum.

Selecteer een sjabloontype op de knop Sjablonen van het Startcentrum.

Sjablonen besparen bewerkingstijd door het nieuwe document met vooringevulde inhoud en opmaak te starten. Met Sjabloonbeheer kunt u toegang tot sjoblonen verkrijgen en deze organiseren in LibreOffice.

LibreOffice heeft een aantal ingebouwde sjablonen, die kunnen gebruikt worden om documenten, presentaties, rekenbladen en tekeningen te maken. U kunt de sjablonen, die beschikbaar zijn in de sjablonen beheerder, gebruiken, uw eigen sjablonen of op zoek gaan naar bijkomende sjablonen op het internet.

Notitiepictogram

Als u het startcentrum van LibreOfficegeopend heeft en nog geen document of toepassing, zal de Sjabloonbeheerder anders benaderd worden. Ctrl-Shift-N zal nog steeds de Sjabloonbeheerder openen, maar deze kan ook geopend worden met behulp van Sjablonen van de Zijbalk en met het menu Sjablonen beheren.

Hoofdvenster - Sjabloonkeuzes

Voorbeelden van beschikbare sjablonen worden in het hoofdvenster weergegeven, gebaseerd op uw zoek- en filteropties. Dubbelklik op een sjabloon om een nieuw document te openen met de inhoud en de opmaak van de sjabloon.

Zoeken

U kunt naar een sjabloon zoeken door tekst in te voeren in het zoekvak links bovenaan. Het hoofdvenster toont de gevonden sjablonen.

Filter

U kunt filteren op Alle toepassingen, Documenten, Werkbladen of Tekeningen, door een optie in de keuzelijst middenboven te kiezen. Het hoofdvenster toont de gevonden sjablonen.

Categorieën

Categorieën zijn mappen waarin u uw sjablonen plaatst. U kunt kiezen uit de standaardcategorieën Mijn sjablonen, Andere zakelijke documenten, MediaWiki, Opmaakprofielen, Presentaties, Privé-correspondentie en Zakelijke correspondentie. U kunt nieuwe categorieën maken voor uw persoonlijk gebruik. Gebruik de knop Instellingen van de Sjabloonbeheerder om een nieuwe categorie te maken.

Notitiepictogram

Categorieën binnen een categorie is niet toegestaan.

Notitiepictogram

Kies - LibreOffice - Paden en voer dan het pad in om de sjablonen in een andere map dan de categorie <Mijn sjablonen toe te voegen.

Instellingen

Klik op het pictogram Instellingen onderaan links om het instellingenmenu te openen. De opties zijn: Nieuwe categorie, Categorie hernoemen, Categorie verwijderen en Vernieuwen. Als een standaardsjabloon voor nieuwe documenten is gewijzigd, is er een extra optie om de standaardsjabloon naar de meegeleverde sjabloon te herstellen.

Online naar sjablonen zoeken

Om meer sjablonen online te zoeken, klikt u op het pictpogram Door online-sjablonen bladeren om een venster van uw internetbrowser te openen en naar sjablonen te zoeken op https://templates.libreoffice.org.

Openen

Selecteer een sjabloon in het hoofdvenster, klik er met rechts op en kies Openen, druk op Enter of dubbelklik er op om een nieuw document van die sjabloon te maken.

Bewerken

Selecteer een sjabloon in het hoofdvenster, klik er met rechts op en kies Bewerken om de sjabloon te bewerken. Deze functie is alleen beschikbaar voor sjablonen die niet meegeleverd zijn.

Instellen als standaard

Selecteer een sjabloon in het hoofdvenster, klik er met rechts op en kies Als standaard instellen om de sjabloon de standaardsjabloon te maken. Er verschijnt een groene vinkje op de sjabloon en de sjabloon wordt automatisch geladen wanneer een nieuw document wordt gemaakt met de bijbehorende applicatie.

Tippictogram

Naam wijzigen

Selecteer een sjabloon in het hoofdvenster, klik er met rechts op en kies Naam wijzigen om de naam van de sjabloon te wijzigen. Er verschijnt een dialoogvak waarin de nieuwe naam voor de sjabloon kan worden gekozen. Typ de naam en klik op OK of klik op Annuleren om de reeds ingestelde naam te behouden.

Verwijderen

Selecteer een sjabloon in het hoofdvenster en druk op de toets Delete of klik met rechts en kies Verwijderen om de sjabloon te verwijderen. Een dialoogvak verschijnt met een bevestigingsverzoek. Klik op Ja om te verwijderen of Nee om te annuleren.

Verplaatsen

Kies de optie Verplaatsen rechtsonderaan na het selecteren van een sjabloon om het naar een andere categorie te verplaatsen. Standaardsjablonen kunnen niet verplaatst worden, maar er kan wel een kopie gemaakt worden in een andere categorie.

Exporteren

Kies een sjabloon in het hoofdvenster en klik op de knop Exporteren rechtsonderaan om de sjabloon naar een map op uw computer te exporteren.

Importeren

Klik op de knop Importeren rechtsonderaan en kies een categorie om een sjabloon vanaf uw computer naar een categorie van de Sjabloonbeerder te importeren.

Voorbeelden

Voorbeeld 1 - Een zakelijke brief maken

1. Open LibreOffice Writer

2. Druk op +Shift+N of kies Bestand – Nieuw - Sjablonen om de Sjabloonbeheerder te openen

3. Typ "zakelijke brief" in het zoekvak

4. Kies één van de sjablonen in het hoofdvenster door er op te dubbelklikken of op de tab-toets te drukken om het te selecteren en dan op Enter te drukken

5. Een nieuw document is gemaakt vanuit de sjabloon in een nieuw venster van LibreOffice Writer

6. Wijzig de tekst en het logo naar behoefte

Voorbeeld 2 - Sjabloon importeren - Persoonlijk budget-werkblad

1. Open LibreOffice Calc

2. Druk op +Shift+N of kies Bestand – Nieuw - Sjablonen om de Sjabloonbeheerder te openen

3. Klik op de wereldbol om online naar sjablonen te zoeken

4. Zoek naar het sjabloon voor persoonlijk budget en download deze

5. Open de Sjabloonbeheerder en klik op de knop Importeren

6. Selecteer een categorie om de nieuwe sjabloon in op te slaan (waarschijnlijk Mijn sjablonen) en druk op OK

7. Blader naar de map waar u de sjabloon heeft opgeslagen, selecteer deze en druk op Openen

8. De sjabloon is nu beschikbaar in de door u gekozen categorie.

Voorbeeld 3 - LibreOffice Impress – Presentatiesjabloon

1. Open LibreOffice Impress

2. De sjabloonbeheerder opent automatisch wanneer u LibreOffice Impress opent

3. Kies een sjabloon voor uw presentatie, filter per categorie of zoek

4. Aanvullende functies zijn niet beschikbaar en u kunt alleen een sjabloon, een filter of een import selecteren

5. Na het starten van LibreOffice Impress kunt u de sjabloonbeheerder starten om aanvullende functies te benaderen.

Tippictogram

Maak gebruik van categorieën om uw sjablonen te beheren. Maak nieuwe sjablonen of download sjablonen en beheer ze in de Sjabloonbeheerder. Gebruik sjablonen om tijd te besparen voor herhalende documenten.

Zie Sjablonen en opmaakprofielen voor gerelateerde informatie.

Zie Een documentsjabloon maken voor gerelateerde informatie.

Zie hoofdstuk 3 - Opmaakprofielen en Sjablonen in de Handleiding voor beginners, die beschikbaar is op de documentatiepagina.

Refer to https://templates.libreoffice.org for templates to download.