Scripts toewijzen in LibreOffice

U kunt aangepaste scripts (macro's) aan menuopties, pictogrammen, besturingselementen voor dialoogvensters, en gebeurtenissen in LibreOffice toewijzen.

LibreOffice biedt interne ondersteuning voor de volgende scripttalen:

1. LibreOffice BASIC

2. JavaScript

3. BeanShell

4. Python

Bovendien kunnen ontwikkelaars talen op hoog niveau gebruiken, bijvoorbeeld Java-programmeertaal, om LibreOffice extern te beheren Zie het API-project online op .

Zo wijst u een script aan een nieuwe menuoptie toe:

1. Kies Extra - Aanpassen en klik op de tab Menu's.

2. Klik op Toevoegen.

3. Scroll omlaag in de keuzelijst Categorie en open het item LibreOffice-macro's.

4. U ziet items voor 'LibreOffice-macro's' (scripts in de gedeelde map van uw LibreOffice-installatie), 'Mijn macro's' (scripts in de gebruikersmap) en het huidige document. Open er één om de ondersteunde scripttalen te bekijken.

5. Open een scripttaaloptie om de beschikbare scripts te bekijken. Selecteer een script.

6. Er verschijnt een lijst met scriptfuncties in de keuzelijst Opdrachten. Selecteer een functie.

7. Klik op Toevoegen om een toewijzing voor een nieuw menu te maken. Het item voor het nieuwe menu verschijnt in de keuzelijst Ingangen.

Zo wijst u een script aan een toetsencombinatie toe:

1. Kies Extra - Aanpassen - Toetsenbord.

2. Scroll omlaag in de keuzelijst Categorie en open het item LibreOffice-macro's.

3. U ziet items voor 'LibreOffice-macro's' (scripts in de gedeelde map van uw LibreOffice-installatie), 'Mijn macro's' (scripts in de gebruikersmap) en het huidige document. Open er één om de ondersteunde scripttalen te bekijken.

4. Open een scripttaaloptie om de beschikbare scripts te bekijken. Selecteer een script.

5. Er zal een lijst met scriptfuncties in de keuzelijst Opdrachten verschijnen. Selecteer een functie.

6. Klik op het keuzerondje voor LibreOffice of Writer (of de toepassing die momenteel geopend is).

Wanneer u het keuzerondje selecteert, wordt het bereik van de nieuwe toetsencombinatie ingesteld op LibreOffice of alleen op de documenten van de huidige module.

7. Selecteer een toetsencombinatie in de keuzelijst Sneltoetsen en klik op Wijzigen.

Zo wijst u een script aan een gebeurtenis toe:

1. Kies Extra - Aanpassen - Gebeurtenissen.

2. Klik op de knop Macro.

3. Scroll omlaag in de keuzelijst Bibliotheek en open het item LibreOffice-macro's.

4. U ziet items voor 'LibreOffice-macro's' (scripts in de gedeelde map van uw LibreOffice-installatie), 'Mijn macro's' (scripts in de gebruikersmap) en het huidige document. Open er één om de ondersteunde scripttalen te bekijken.

5. Open een scripttaaloptie om de beschikbare scripts te bekijken. Selecteer een script.

6. Er zal een lijst met scriptfuncties in de keuzelijst Toegewezen actie verschijnen. Selecteer een functie.

7. Selecteer om in LibreOffice of het huidige document op te slaan.

Hiermee wordt het bereik van de nieuwe gebeurtenistoewijzing ingesteld op LibreOffice of alleen op de documenten van de huidige module.

8. Selecteer een gebeurtenis in de lijst en klik op OK.

Zo wijst u een script aan een gebeurtenis voor een ingesloten object toe:

1. Selecteer het ingesloten object, zoals een diagram, in uw document.

2. Kies Opmaak - Frame en OLE-object - Eigenschappen - Macro.

3. Open in de keuzelijst Macro's het LibreOffice Scripts-item.

4. U ziet items voor 'share' (scripts in de gedeelde map van uw LibreOffice-installatie), gebruiker (scripts in de gebruikersmap) en het huidige document. Open er één om de ondersteunde scripttalen te bekijken.

5. Open een scripttaaloptie om de beschikbare scripts te bekijken. Selecteer een script.

6. Er verschijnt een lijst met scriptfuncties in de keuzelijst Bestaande macro's in. Selecteer een functie.

7. Selecteer een gebeurtenis in de lijst en klik op OK.

Zo wijst u een script aan een hyperlink toe:

1. Zet de cursor in de hyperlink.

2. Kies Invoegen - Hyperlink.

3. Klik op de knop Gebeurtenissen.

4. Selecteer en wijs toe zoals hierboven beschreven.

Zo wijst u een script aan een afbeelding toe:

1. Selecteer de afbeelding in uw document.

2. Kies Opmaak - Afbeelding - Macro.

3. Selecteer en wijs toe zoals hierboven beschreven.

Zo wijst u een script aan een formulierbesturingselement toe:

1. Voegt een besturingselement in, zoals een knop: Open de werkbalk Besturingselementen, klik op het pictogram Knop en sleep een knop naar uw document.

2. Klik op Besturingselement op de werkbalk Besturingselementen terwijl het besturingselement geselecteerd is.

3. Klik op de tab Gebeurtenissen van het dialoogvenster Eigenschappen.

4. Klik op een van de knoppen ... om een dialoogvenster te openen waarin u een script aan de geselecteerde gebeurtenis kunt toewijzen.

Zo wijst u een script aan een besturingselement in het dialoogvenster LibreOffice BASIC toe:

1. Open de dialoogeditor van LibreOffice BASIC en maak dan een dialoogvenster met een besturingselement.

2. Klik met de rechtermuisknop op het besturingselement en kies Eigenschappen.

3. Klik op de tab Gebeurtenissen van het dialoogvenster Eigenschappen.

4. Klik op een van de knoppen ... om een dialoogvenster te openen waarin u een script aan de geselecteerde gebeurtenis kunt toewijzen.