Afdrukken

Drukt het huidige document, de huidige selectie of de opgegeven pagina's af. U kunt ook de afdrukopties voor het huidige document instellen. De afdrukopties kunnen variëren, afhankelijk van de gebruikte printer en het gebruikte besturingssysteem.

Om toegang te krijgen tot deze functie..

Kies Bestand - Afdrukken.

+P

Klik op de werkbalk Standaard op

Pictogram

Bestand direct afdrukken

Het dialoogvenster Afdrukken bestaat uit drie belangrijke delen: Een voorbeeldvenster met navigatieknoppen, verschillende tabpagina's met specifieke besturingselementen voor het huidige documenttype, en de knoppen Afdrukken, Annuleren, en Help.

Als u alleen maar wilt weten hoe u uw document moet afdrukken, klikt u op één van de volgende koppelingen.

Tekstdocumenten afdrukken:

Een brochure afdrukken

Een pagina vóór het afdrukken bekijken

Meerdere pagina's op één blad afdrukken

In omgekeerde volgorde afdrukken

Printerpapierladen selecteren

Werkbladen afdrukken:

Afdrukbereiken op een werkblad definiëren

Bladdetails afdrukken

Aantal pagina's definiëren om af te drukken

Bladen in landschaporiëntatie afdrukken

Rijen of kolommen op elke pagina afdrukken

Presentaties afdrukken:

Presentaties afdrukken

Een dia afdrukken op een schaal die op het papierformaat past

Afdrukken - Algemeen:

Sneller afdrukken met verminderde gegevens

In zwart-wit afdrukken

Maximale afdrukbare gebied op een pagina selecteren

Notitiepictogram

De instellingen die u definieert in het dialoogvenster Afdrukken zijn alleen geldig voor de huidige afdruktaak die u laat beginnen door op de knop Afdrukken te klikken. Indien u enkele opties permanent wilt wijzigen, open Extra - Opties - LibreOffice (naam van de toepassing) - Afdrukken.

Notitiepictogram

Druk op Shift+F1 of kies Help - Wat is dit? en wijs een besturingselement in het dialoogvenster Afdrukken aan om uitgebreide help te zien.

Voorbeeld

Het voorbeeld toont hoe elk blad papier er uit zal zien. U kunt door alle papieren bladen bladeren met de knoppen onder het voorbeeld.

Algemeen

U vindt de meest belangrijke besturingselementen voor het afdrukken op de tabpagina Algemeen. U kunt definiëren welke inhoud van uw document moet worden afgedrukt. U kunt de printer selecteren en het dialoogvenster voor de printerinstellingen openen.

LibreOffice Writer / Calc / Impress / Draw / Math

De tabpagina met dezelfde naam als de huidige toepassing kan worden gebruikt om de inhoud, kleur, grootte, en pagina's die moeten worden afgedrukt te definiëren. U definieert instellingen die specifiek zijn voor het huidige documenttype.

Paginalay-out

De tabpagina Paginalay-out kan worden gebruikt om enig papier te besparen door verschillende pagina's op elk blad papier af te drukken. U definieert de schikking en grootte van de uitvoerpagina's op het fysieke papier.

Wijzig de schikking van de pagina's die moeten worden afgedrukt op elk blad papier. Het voorbeeld toont hoe elk blad papier er uit zal zien.

Voor sommige documenttypes kunt u er voor kiezen om een brochure af te drukken.

Een brochure afdrukken

Opties

Op de tabpagina Opties kunt u enkele aanvullende opties voor de huidige afdruktaak instellen. Hier kunt u specificeren om een bestand af te drukken naar een bestand in plaats van af te drukken op een printer.