XML-bestandsindelingen

Bestanden worden in LibreOffice standaard in de OpenDocument-bestandsindeling geladen en opgeslagen.

Notitiepictogram

Het bestandsformaat OpenDocument (ODF) is een gestandaardiseerd bestandsformaat dat wordt gebruikt door veel software-toepassingen. U kunt meer informatie vinden op de Wikipedia-site: .

XML-bestandstype namen

LibreOffice gebruikt de volgende bestandsindelingen:

Toepassing

Bestandsextensie

ODF-tekst

*.odt

ODF-tekstsjabloon

*.ott

ODF-hoofddocument

*.odm

HTML-document

*.html

HTML-documentsjabloon

*.oth

ODF-werkblad

*.ods

ODF-werkbladsjabloon

*.ots

ODF-tekening

*.odg

ODF-tekeningsjabloon

*.otg

ODF-presentatie

*.odp

ODF-presentatiesjabloon

*.otp

ODF-formule

*.odf

ODF-database

*.odb

LibreOffice Extensies

*.oxt

Notitiepictogram

De HTML-indeling is geen OpenDocument-indeling.

ODF-diagram is de naam van de bestandsopmaak voor losstaande diagrammen. Deze opmaak met de extensie *.odc is momenteel niet in gebruik.

Evolutie van het OpenDocument formaat

Het OpenDocument-formaat ontwikkelt zich in de tijd.

ODF-versie

Datum van de goedkeuring van de standaard door OASIS

Eerste ondersteunende versie van de software

ODF 1.0

01-05-2005

OpenOffice.org 1.1.5 of StarOffice 7

ODF 1.1

02-02-2007

OpenOffice.org 2.2 of StarOffice 8 Update 4

ODF 1.2

30-09-2011

OpenOffice.org 3, StarOffice 9, Oracle Open Office

ODF 1.2 (Extended)

-

OpenOffice.org 3.2 of StarOffice 9.2

In de huidige versies kunt u selecteren om uw documenten op te slaan in ODF 1.2 (standaard) of ODF 1.0/1.1 (voor compatibiliteit met eerdere versies). Kies Extra - Opties - Laden/Opslaan - Algemeen en selecteer de versie van het ODF-formaat.

Indien u documenten wilt uitwisselen met gebruikers die nog steeds OpenOffice.org 1 of StarOffice 7 gebruiken, sla het document dan op met behulp van het respectievelijk benoemde filter in de keuzelijst Bestandstype.

Tippictogram

Als u een ander bestandsindeling als standaard wilt instellen, kies - Laden/Opslaan - Algemeen om alternatieve bestandsindelingen te vinden voor elk LibreOffice documenttype.

XML-bestandsstructuur

Documenten in OpenDocument-bestandsindeling worden opgeslagen als zip-archieven die XML-bestanden bevatten. Open het OpenDocument-bestand met een uitpakprogramma om deze XML-bestanden te bekijken. Binnen de OpenDocument-bestanden vindt u de volgende bestanden en mappen:

1. De tekstinhoud van het document bevindt zich in content.xml. U kunt dit bestand bekijken met, bijvoorbeeld, een gewone tekstverwerker.

Standaard wordt content.xml opgeslagen zonder opmaakelementen, zoals inspringing of regeleinden, om de tijd voor het openen en opslaan van het document zo klein mogelijk te houden. Het gebruik van inspringingen en regeleinden kan geactiveerd worden in de Expert configuratie door de eigenschap/org.openoffice.Office.Common/Save/Document PrettyPrinting de waarde true te geven.

2. Het bestand meta.xml bevat, onder andere, de meta-informatie over het document, die u kunt intoetsen onder Bestand - Eigenschappen.

Als u een document met een wachtwoord opslaat, wordt meta.xml niet gecodeerd.

3. Het bestand settings.xml bevat verdere informatie over instellingen voor dit document.

4. In styles.xml vindt u de op het document toegepaste Opmaakprofielen die in het venster Stijlen en opmaak gezien kunnen worden.

5. Het meta-inf/manifest.xml bestand beschrijft de structuur van het XML-bestand.

U kunt extra bestanden en mappen in de gecomprimeerde bestandsindeling opnemen.

Definitie van het XML-bestandstype

Het schema voor de OpenDocument-indelingen staat op de website www.oasis-open.org.