WEBSERVICE

Web-inhoud van een URI verkrijgen.

Syntaxis

WEBSERVICE(URL)

URL: URL-tekst van de webservice.

Voorbeeld

=WEBSERVICE("wiki.documentfoundation.org/api.php?hidebots=1&days=7&limit=50&action=feedrecentchanges&feedformat=rss")

Geeft de inhoud van de internetpagina "http://wiki.documentfoundation.org/api.php?hidebots=1&days=7&limit=50&action=feedrecentchanges&feedformat=rss".

FILTERXML

Pas een XPath-expressie toe op een XML-document.

Syntaxis

XMLFILTER(XML-Document; XPath-expressie)

XML-document (vereist): Tekenreeks die een geldige XML-stroom bevat.

XPad-expressie (vereist): Tekenreeks die een geldige XPad-expressie bevat.

Voorbeeld

=FILTERXML(WEBSERVICE("wiki.documentfoundation.org/api.php?hidebots=1&days=7&limit=50&action=feedrecentchanges&feedformat=rss");"//lastBuildDate")

Geeft informatie over de laatste builddatum van de wiki.

Functie ENCODEURL

Geeft een URL-gecodeerde tekenreeks

Gebruik deze functie om tekst met symbolen van nationale alfabetten (bijvoorbeeld tekens met accenten, niet-ASCII-alfabetten of Aziatische woorden) om te zetten in een reeks URL-standaardsymbolen.

Syntaxis

URL.CODEREN (Tekst)

Tekst: Tekenreeks die moet worden gecodeerd naar een reeks URL-standaardsymbolen.

Voorbeeld

Als cel A1 de cyrillische tekst "автомобиль" bevat, =URL.CODEREN(A1) geeft %D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D1%8C (het woord "автомобиль" betekent auto in het Russisch).

Als cel B1 de tekst "車" bevat, =URL.CODEREN(B1) geeft %E8%BB%8A ("車" betekent auto in Japans).