Brukes til Ä velge stÞrrelse pÄ og plassering av valgte objekter eller rammer pÄ en side.

For Ă„ bruke denne funksjonen

Velg fanen Format → Bilde → Typetab

Velg fanen Format → Ramme/objekt → Type

Velg Vis → Stilbehandler, Ă„pne sprettoppmenyen og velg fanen Endre/Ny → Type tab

Velg fanen Sett inn → Ramme → Type

StĂžrrelse

Bredde

Angi bredden pÄ det markerte objektet.

Relativ

Regner ut bredden pÄ det valgte objektet i prosent av bredden pÄ tekstomrÄdet pÄ siden.

Relativt breddeforhold

Bestemmer what 100% vidde betyr: enten tekst omrÄde (unntattmarginer) eller hele siden (inklusive marginer).

HĂžyde

Angi hÞyden pÄ det markerte objektet.

Relativ

Regner ut hÞyden pÄ det valgte objektet i prosent av hÞyden pÄ tekstomrÄdet pÄ siden.

Relativ hĂžyde relasjon

Bestemmer what 100% vidde betyr: enten tekst omrÄde (unntattmarginer) eller hele siden (inklusive marginer).

Samme stĂžrrelsesforhold

Tar vare pÄ hÞyde/bredde-forholdet nÄr du endrer innstillingene for hÞyde eller bredde.

Opprinnelig stĂžrrelse

Setter stĂžrrelsesinnstillingene for det valgte objektet tilbake til de opprinnelige verdiene.

Merknadsikon

Denne innstilling er ikke tilgjengelig for rammer

Automatisk

Tilpasser automatisk bredden eller hÞyden pÄ en ramme slik at den passer til innholdet. Hvis du vil, kan du velge en minste hÞyde eller minste bredde for ramma.

Merknadsikon

Valget Automatisk er bare tilgjengelig nÄr du har merket en ramme.

Forankring

Brukes til Ä angi valg for forankring av valgte objekter eller rammer. Valgene for forankring er ikke tilgjengelig nÄr du Äpner dialogvinduet ved hjelp av stilbehandleren.

Til side

Forankrer utvalget til den gjeldende siden.

Til avsnitt

Forankrer utvalget til det gjeldende avsnittet.

Til tegn

Forankrer utvalget til et tegn.

Som tegn

Forankrer utvalget som tegn. HÞyden til den gjeldende linja endres slik at den passer til hÞyden pÄ utvalget.

Plassering

Brukes til Ä angi hvordan det valgte objekt skal plasseres pÄ den gjeldende siden.

Vannrett

Velg den vannrette plasseringa av objektet. Dette valget er ikke tilgjengelig hvis du har valgt forankringstypen som tegn.

med

Velg hvor stor avstand du vil ha mellom den venstre kanten av det valgte objektet og referansepunktet du velger i lista til hÞyre for til. Dette valget er bare tilgjengelig hvis du har valgt «Fra venstre» i lista til hÞyre for Vannrett.

til

Velg referansepunkt for for det valgte vannrette justeringsalternativet.

Du kan se resultatet av dine valg for justering i forhÄndsvisningsfeltet.

Speilvend pÄ partallssider

Speilvender de gjeldende innstillingene for vannrett justering pÄ partallssider.

Tipsikon

Du kan ogsÄ bruke valgene for speilvending pÄ fanen Bilder for Ä tilpasse oppsettet av objekter pÄ partallssider og oddetallssider.

Loddrett

Velg loddrett justering for objektet.

Merknadsikon

Hvis du forankrer et objekt til en ramme med fast hÞyde, vil bare justeringsvalgene «Nederst» og «Midtstilt» vÊre tilgjengelige.

med

Velg hvor stor avstand du vil ha mellom den Þverste kanten av det valgte objektet og referansepunktet du velger i lista til hÞyre for til. Dette valget er bare tilgjengelig hvis du har valgt «Ovenfra» (eller «Nedenfra» hvis «Som tegn» er valgt) i lista til hÞyre for Loddrett.

til

Velg referansepunktet for den valgte loddrette justeringen.

FĂžlg tekstflyt

Holder det valgte objektet innenfor grensene oppsettet angir for teksten som objektet er forankret til. Hvis du vil ha muligheten til Ă„ plassere objektet fritt i dokumentet, bĂžr du ikke sette et merke i denne avkryssingsboksen.

Som standard er fÞl gtekstflyt valgt nÄr du Äppner et dokument som er opprettet i en versjon av Writer eldre enn OpenOffice.org 2.0. Dette gjelder ikke nÄr du oppretter et nytt dokument eller nÄr du Äpner et dokument i Microsoft Word-formatet *.doc.

ForhÄndsvis felt

ForhÄndsvis utvalget.

Den grÞnne firkanten stÄr for det valgte objektet, og den rÞde firkanten stÄr for referansepunktet for justering. Hvis du forankrer objektet som et tegn, vil firkanten som stÄr for referansepunktet, endres til en rÞd linje.

Format → Forankring

Format → Justering