Relasjoner

Denne kommandoen åpner vinduet Relasjonsoppsett, som lar deg angi sammenhenger imellom forskjellige databasetabeller.

Her kan du lenke sammen tabeller fra databasen via felles datafelter. Trykk på Ny relasjon for å lage relasjonen, eller dra og slipp ved hjelp av musa.

For å bruke denne funksjonen …

Velg Verktøy → Relasjoner i et databasefilvindu

Merknadsikon

Denne funksjonen er bare tilgjengelig, hvis du arbeider med en relasjonsdatabase.

Når du velger Verktøy → Relasjoner, vil et vindu der alle eksisterende relasjoner mellom tabellene i den gjeldende databasen vises. Hvis ingen relasjoner har blitt angitt eller hvis du vil relatere andre tabeller i databasen til hverandre, klikk på ikonet Legg til tabeller. Åpner vinduet Legg til tabeller der de ønskede tabellene kan velges.

Ikon

Sett inn tabeller

Merknadsikon

Hvis vinduet Relasjonsutforming er åpent kan ikke de valgte tabellene forandres, selv i Lag tabell-modus. Dette forsikrer at tabeller ikke forandres mens relasjonene blir opprettet.

De valgte tabellene vises i toppområdet av oppsettvisningen. Du kan lukke et tabellvindu via sprettoppmenyen eller med Delete.

Flytte tabell og endre tabellens størrelse

Du kan endre størrelsen og sortere tabellene etter hva du selv synes. For å flytte tabeller, dra den øverste kanten til den ønskede posisjonen. Forstørr eller forminsk størrelsen tabellen vises i ved å plassere pekeren på en kant eller et hjørne og drar tabellen inntil den har den ønskede størrelsen.

Primærnøkkel og andre nøkler

Hvis du vil angi en relasjon mellom de forskjellige tabellene, bør du skrive inn en primærnøkkel som identifiserer et datafelt i den eksisterende tabellen. Du kan referere til primærnøkkelen fra andre tabeller for å få tilgang til data fra denne tabellen. Alle datafelter refererende til denne primærnøkkelen blir identifisert som en ekstern nøkkel.

Alle datafelter, som refererer til en primærnøkkel, blir identifisert i tabellvinduet av et lite nøkkelsymbol.

Angi relasjoner

Alle eksisterende relasjoner vises i relasjonsvinduet med en linje som forbinder det primære og andre nøkkelfelter. Du kan legge til en relasjon ved å bruke dra og slipp for å droppe feltet fra en tabell på feltet i den annen tabell. En relasjon fjernes igjen ved å velge den og trykke på Delete.

Alternativt kan du også klikke på ikonet Ny relasjon i toppområdet av relasjonsfeltet og angi relasjonen mellom to tabeller i dialogvinduet Relasjoner.

Ikon

Ny relasjon

Advarselsikon

Hvis du bruker LibreOffice som brukerflate for en relasjonsdatabase, blir ikke opprettelsen og slettingen av forhold lagret i en mellomliggende huekommelse av LibreOffice, men videresendes direkte til den eksterne databasen.

Ved å dobbeltklikke på en forbindelseslinje kan du tildele bestemte egenskaper til relasjonen. Dialogvinduet Relasjoner vises.