Data

På fanen Data kan du tilordne en datakilde til det valgte kontrollelementet.

For å bruke denne funksjonen …

Åpne sprettoppmenyen til et valgt skjemaelement og velg fanen Kontrollelement → Data

Åpne en av verktøylinjene Kontrollelementer for skjemaer eller Skjemautforming, trykk på Kontrollelement og velg fanen Data

Merknadsikon

Når det gjelder skjemaer med databaselenker, velges den tilknyttede databasen i Skjemaegenskaper. Du finner funksjoner for dette i fanen Data.

Innstillingene som kan gjøres på fanen Data for et kontrollelement, er avhengig av det aktuelle kontrollelementet. Du vil bare se innstillingene som gjelder for det aktuelle kontrollelementet og sammenhengen. De følgende feltene finnes:

Bundet felt

Merknadsikon

Hvis du sletter innholdet i Bundet felt-cellen i egenskapene, blir det første feltet fra resultatmengden brukt til å vise og utveksle data.

Denne egenskapen for listebokser brukes til å velge hvilket datafelt i en lenket tabell som skal vises i skjemaet.

Hvis en listeboks i skjemaet skal vise innholdet i en tabell som er lenket til skjematabellen, kan du bruke Type listeinnhold-feltet til å velge om visningen skal styres av en SQL-kommando eller om den tilknyttede tabellen skal brukes. Egenskapen Bundet felt lar deg bruke en indeks til å velge hvilket datafelt i spørringen eller tabellen som listefeltet skal knyttes til.

Merknadsikon

Egenskapen Bundet felt gjelder bare for skjemaer som bruker flere tabeller. Hvis skjemaet er basert på bare én tabell, velger du feltet som skal vises i skjemaet, like under Datafelt. Hvis du heller vil at listeboksen skal vise data fra en tabell som er lenket til denne tabellen med et felles datafelt, velger du det lenkede datafeltet med egenskapen Bundet felt.

Hvis du velger «SQL» under Type listeinnhold, er det en SQL-spørring som avgjør hvilken indeks som skal brukes. Eksempel: Hvis du velger SQL-spørringen «SELECT Felt1, Felt2 FROM tabellnavn» under Listeinnhold, gjelder den følgende tabellen:

Bundet felt

Lenke

-1

Indeksen for den valgte oppføringen i lista er knyttet til feltet som er valgt under Datafelt.

{tom} eller 0

Databasefeltet «Felt1» er knyttet til feltet som er valgt under Datafelt.

1

Databasefeltet «Felt2» er knyttet til feltet som er valgt under Datafelt.

Hvis du velger «Tabell» under Type listeinnhold, er det tabellstrukturen som avgjør hvilken indeks som skal brukes. Eksempel: Hvis du velger en databasetabell under Listeinnhold, gjelder den følgende tabellen:

Bundet felt

Lenke

-1

Indeksen for den valgte oppføringen i lista er knyttet til feltet som er valgt under Datafelt.

{tom} eller 0

Den første kolonnen i tabellen er knyttet til feltet som er valgt under Datafelt.

1

Den andre kolonnen i tabellen er knyttet til feltet som er valgt under Datafelt.

2

Den tredje kolonnen i tabellen er knyttet til feltet som er valgt under Datafelt.

Datafelt

Med databaseskjemaer kan du lenke kontrollelementer til datafelter.

Du har flere alternativer:

1. Tilfelle 1: Det er bare én tabell i skjemaet.

Under Datafelt velger du feltet i datakildetabellen som har innholdet du vil vise.

2. Tilfelle 2: Kontrollelementet tilhører et underskjema som er laget med en SQL-spørring.

Under Datafelt velger du feltet i SQL-uttrykket som har innholdet du vil vise.

1. Tilfelle 3: Kombinasjonsbokser

Når det gjelder kombinasjonsbokser, bør du velge feltet i datakildetabellen som inneholder verdiene som brukeren velger eller skriver, under Datafelt. Verdiene som vises i lista til kombinasjonsboksen er basert på SQL-uttrykket som er valgt under Listeinnhold.

2. Tilfelle 4: Listebokser

Datakildetabellen inneholder ikke dataene som skal vises, men derimot en tabell som er knyttet til datakildetabellen gjennom et felles datafelt.

Hvis du vil bruke en listeboks til å vise data fra en tabell som er knyttet til datakildetabellen, velger du feltet i datakildetabellen som innholdet i listeboksen refererer til, under Datafelt. Du kan også velge databasefeltet som styrer visningen av dataene i skjemaet. Dette datafeltet er en lenke til den andre tabellen. Det forutsettes at tabellene kan knyttes sammen gjennom et felles datafelt. Vanligvis gjøres dette med et datafelt der unike identifikasjonsnumre lagres. Under Listeinnhold kan du velge et SQL-uttrykk som velger datafeltet med innhold som skal vises i skjemaet.

Listebokser bruker referanser. De kan enten lages med tabeller som knyttes sammen med SQL-uttrykk (som i det fjerde tilfellet over) eller med verdilister:

Referanser gjennom sammenknyttede tabeller (SQL-uttrykk)

Hvis du vil bruke en listeboks til å vise data fra en databasetabell, der databasetabellen er knyttet til tabellen som skjemaet er bygget på gjennom et felles datafelt, velger du lenkefeltet til skjematabellen under Datafelt.

Lenken lages med SQL-uttrykket «SELECT», som kan skrives inn i feltet Listeinnhold under Type listeinnhold hvis «SQL» er valgt. For eksempel kan en tabell kalt «Ordrer» være knyttet til det gjeldende kontrollelementet, mens databasen inneholder en tabell kalt «Kunder», som også er knyttet til tabellen «Ordrer». Da kan du bruke dette SQL-uttrykket:

SELECT Kundenavn, Kundenr FROM Kunder,

der «Kundenavn» er datafeltet fra den lenkede tabellen «Kunder», og «Kundenr» er feltet i tabellen «Kunder» som er knyttet til et felt i skjematabellen «Ordrer», som er valgt under Datafelt.

Referanser med verdilister

Du kan bruke verdilister sammen med listebokser. Verdilister brukes til å angi referanseverdier. På denne måten kan kontrollelementene i skjemaet vise verdiene i verdilisten i steden for å vise innholdet i et databasefelt direkte.

Hvis du arbeider med referanseverdier i en verdiliste, blir de tilordna verdiene vist i stedet for innholdet i datafeltet som er valgt under Datafelt i skjemaet. Hvis du har valgt «Verdiliste» under Type listeinnhold på fanen Data og tilordna en referanseverdi til de synlige listeoppføringene i skjemaet under Listeoppføringer (på fanen Generelt), sammenlignes referanseverdiene med innholdet i det valgte datafeltet. Hvis en referanseverdi tilsvarer innholdet i et datafelt, vises de tilknyttede listeoppføringene i skjemaet.

Filterforslag

Når du utformer et skjema, kan du velge egenskapen «Filterforslag» for hver tekstboks på fanen Data i det tilsvarende Egenskaper-dialogvinduet. Når du senere søker i filtermodus, kan du velge blant all informasjonen som ligger i disse feltene. Da kan du bruke autofullføring til å velge innhold i felter. Vær oppmerksom på at denne funksjonen krever mye minne og kan ta lang tid, særlig når den brukes på store databaser. Derfor bør du bare bruke denne funksjonen når du må.

Innhold i den lenkede cellen

Velg modus for å lenke en listeboks til en lenket celle i regnearket.

1. Lenket innhold: Synkroniser tekstinnholdet til den valgte listeboksoppføringa med celleinnholdet. Velg «Den valgte oppføringa».

2. Lenket utvalgsposisjon: Posisjonen til den valgte enkeltoppføringa i listeboksen synkroniseres med tallverdien i cellen. Velg «Posisjonen til den valgte oppføringa».

Kildecelleområde

Skriv inn et celleområde som inneholder oppføringer til en listeboks eller kombinasjonsboks i et regneark. Hvis du velger et område som går over flere kolonner, blir bare innholdet i kolonnen lengst til venstre brukt til å fylle kontrollelementet.

Lenket celle

Velg referansen til en lenket celle i et regneark. Bruksstatusen eller innholdet i kontrollelementet er lenket til celleinnholdet. Tabellene nedenfor gir en oversikt over kontrollelementene og hvilke typer lenker de har.

Avkryssingboks med lenket celle

Handling

Resultat

Sett kryss i boksen

SANN blir satt inn i den lenkede cellen

Fjern krysset fra boksen

USANN blir satt inn i den lenkede cellen

Trevalgsboksen blir satt i «uavgjort»-tilstand

#NV blir satt inn i den lenkede cellen

Skriv inn et tall eller en formel som returnerer et tall i den lenkede cellen.

Hvis verdien som settes inn er SANN eller ikke 0: Sett kryss i boksen.
Hvis verdien som settes inn er USANN eller 0: Fjern krysset fra boksen.

Tøm den lenkede cellen, skriv inn tekst eller skriv inn en formel som returnerer tekst eller en feil.

Avkryssingsboksen blir satt til «uavgjort» tilstand hvis det er en trevalgsboks. Hvis ikke, blir krysset fjernet.

Sett kryss i boksen. Referanseverdiboksen inneholder tekst.

Teksten fra referanseverdiboksen blir kopiert til cellen.

Fjern krysset fra boksen. Referanseverdiboksen inneholder tekst.

En tom streng blir kopiert til cellen.

Referanseverdiboksen inneholder tekst. Skriv inn den samme teksten i cellen.

Det er kryss i boksen.

Referanseverdiboksen inneholder tekst. Skriv inn en annen tekst i cellen.

Det er ikke kryss i boksen.

Alternativknapp (radioknapp) med lenket celle

Handling

Resultat

Velg alternativknappen

SANN blir satt inn i den lenkede cellen

Alternativknappen blir avmarkert ved at et annet alternativ blir valgt.

USANN blir satt inn i den lenkede cellen

Skriv inn et tall eller en formel som returnerer et tall i den lenkede cellen.

Hvis verdien som skrives inn er SANN eller ikke 0: Alternativknappen blir avmarkert.
Hvis verdien som skrives inn er USANN eller 0: Alternativknappen blir valgt.

Tøm den lenkede cellen, skriv inn tekst eller skriv inn en formel som returnerer tekst eller en feil.

Alternativknappen blir avmarkert

Trykk på alternativknappen. Referanseverdiboksen inneholder tekst.

Teksten fra referanseverdiboksen blir kopiert til cellen.

Trykk på en annen alternativknapp i den samme gruppa. Referanseverdiboksen inneholder tekst.

En tom streng blir kopiert til cellen.

Referanseverdiboksen inneholder tekst. Skriv inn den samme teksten i cellen.

Alternativknappen er valgt.

Referanseverdiboksen inneholder tekst. Skriv inn en annen tekst i cellen.

Alternativknappen er ikke valgt.

Tekstboks med lenket celle

Handling

Resultat

Skriv inn tekst i tekstfeltet

Teksten blir kopiert til den lenkede cellen.

Tøm tekstboksen

Den lenkede cellen blir tømt.

Skriv inn tekst eller et tall i den lenkede cellen.

Teksten eller tallet blir kopiert til tekstboksen

Skriv inn en formel i den lenkede cellen

Formelresultatet blir kopiert til tekstboksen

Tøm den lenkede cellen

Tekstboksen blir tømt

Tallfelt og formatert felt med lenket celle

Handling

Resultat

Skriv inn et tall i feltet

Tallet blir kopiert til den lenkede cellen

Tøm feltet

Verdien 0 blir lagt inn i den lenkede cellen

Skriv inn et tall eller en formel som returnerer et tall i den lenkede cellen.

Tallet blir kopiert til feltet

Tøm den lenkede cellen, skriv inn tekst eller skriv inn en formel som returnerer tekst eller en feil.

Verdien 0 blir lagt inn i feltet

Listeboks med lenket celle

Listebokser støtter lenking på to forskjellige måter. Se egenskapen «Innhold i den lenkede cellen».

1. Lenket innhold: Synkroniser tekstinnholdet i den valgte listeboksoppføringa med celleinnholdet.

2. Lenket utvalgsposisjon: Posisjonen til den valgte enkeltoppføringa i listeboksen blir synkronisert med tallverdien i cellen.

Handling

Resultat

Velg én listeoppføring

Innholdet er lenket: Teksten til oppføringa blir kopiert til den lenkede cellen.

Utvalget er lenket: Posisjonen til den valgte oppføringa blir kopiert til den lenkede cellen. Hvis for eksempel den tredje oppføringa er valgt, blir tallet 3 kopiert.

Velg flere listeoppføringer

#NV blir satt inn i den lenkede cellen

Fjern valget av alle listeoppføringer

Innholdet er lenket: Den lenkede cellen blir tømt.

Utvalget er lenket: Verdien 0 blir lagt inn i den lenkede cellen.

Skriv inn tekst eller et tall i den lenkede cellen

Innholdet er lenket: Finn og velg en lik listeoppføring.

Utvalget er lenket: Listeoppføringa ved den valgte posisjonen (starter med 1 for den første oppføringa) blir valgt. Hvis den ikke finnes, blir ingen av oppføringene valgt.

Skriv inn en formel i den lenkede cellen

Finn og velg en listeoppføring som svarer til formelresultatet og lenkemodusen

Tøm den lenkede cellen

Velg ingen av oppføringene i listeboksen

Endre innholdet i kildeområdet til lista

Oppføringer i listeboksen oppdateres med endringen. Utvalget blir tatt vare på. Dette kan føre til at den lenkede cellen oppdateres.

Kombinasjonsboks med lenket celle

Handling

Resultat

Skriv inn tekst i skrivefeltet på kombinasjonsboksen eller velg en oppføring fra nedtrekkslista

Teksten blir kopiert til den lenkede cellen.

Tøm skrivefeltet til kombinasjonsboksen

Den lenkede cellen blir tømt.

Skriv inn tekst eller et tall i den lenkede cellen

Tekst eller tall blir kopiert til skrivefeltet på kombinasjonsboksen

Skriv inn en formel i den lenkede cellen

Formelresultatet blir kopiert til skrivefeltet på kombinasjonsboksen

Tøm den lenkede cellen

Skrivefeltet på kombinasjonsboksen blir tømt

Endre innholdet i kildeområdet til lista

Oppføringer i nedtrekkslista oppdateres med endringa. Skrivefeltet på kombinasjonsboksen og den lenkede cellen blir ikke endret.

Listeinnhold

Med databaseskjemaer kan du velge en datakilde for innholdet i listene til skjemaelementet. Dette feltet kan brukes til å lage en liste over verdier for dokumenter uten forbindelse med en database.

Når databaseskjemaer brukes, er det datakilden som avgjør hvilke oppføringer som vises i lista eller kombinasjonsboksen. Avhengig av hvilken type som er valgt, kan du velge mellom ulike datakilder under Listeinnhold, så sant disse objektene finnes i databasen. Du kan velge mellom de tilgjengelige databaseobjektene av den typen som er valgt under Type listeinnhold. Hvis du har valgt typen «Verdiliste», kan du bruke referanser i databaseskjemaer. Hvis visninga av kontrollelementet styres av en SQL-kommando, kan du skrive inn SQL-uttrykket her.

Eksempler på SQL-uttrykk:

I listebokser kan et SQL-uttrykk se slik ut:

SELECT felt1, felt2 FROM tabell

Her viser «tabell» til tabellen som inneholder dataene som vises i listen i kontrollelementet (listetabellen). «felt1» viser til datafeltet som avgjør hvilke oppføringer som skal vises i skjemaet, det vil si innholdet som vises i listeboksen. «felt2» er feltet i listetabellen som er knyttet til skjematabellen (verditabellen) gjennom feltet som er valgt under Datafelt hvis Bundet felt = 1 er valgt.

I kombinasjonsbokser kan et SQL-uttrykk se slik ut:

SELECT DISTINCT felt FROM tabell

Her viser «felt» til datafeltet fra listetabellen «tabell», som har innholdet som vises i lista til kombinasjonsboksen.

Verdilister for HTML-dokumenter

I HTML-skjemaer kan du skrive inn en verdiliste under Listeinnhold. Velg alternativet «Verdiliste» under Type listeinnhold. Verdiene du skriver inn her, vises ikke i skjemaet, men brukes til å tilordne verdier til oppføringene som vises. Oppføringene under Listeinnhold tilsvarer HTML-taggen <OPTION VALUE=…>.

Når data overføres fra en valgt oppføring i en listeboks eller en kombinasjonsboks, tas det hensyn til både lista av verdier som vises i skjemaetFanen Genereltunder verdilista som er valgt underListeinnhold på fanen Data: Hvis det finnes (ikke-tom) tekst ved den valgte posisjonen i verdilista (<OPTION VALUE=…>), blir den sendt. Hvis ikke, vises teksten i (<OPTION>).

Hvis verdilista skal inneholde en tom streng, skriver du inn verdien «$$$empty$$$» ved den aktuelle posisjonen under Listeinnhold. (Pass på små/store bokstaver.) LibreOffice vil tolke dette som en tom streng, og tilordne den til den aktuelle listeoppføringen.

Tabellen nedenfor viser forholdet mellom HTML, JavaScript og Listeinnhold-feltet i LibreOffice ved hjelp av eksempellisteboksen «Listeboks1». I dette tilfellet viser «Element» til en listeoppføring som er synlig i skjemaet:

HTML-tagg

JavaScript

Oppføring i verdilista til kontrollelementet (listeinnhold)

Data som overføres

<OPTION>Element

Ikke mulig

«»

Listeoppføringa som vises («Listeboks1=Element»)

<OPTION VALUE="Value">Element

Listeboks1.options[0].value="Verdi"

«Verdi»

Verdien som er tilordnet listeoppføringa («Listeboks1=Verdi»)

<OPTION VALUE="">Element

Listeboks1.options[0].value=""

«$$$empty$$$»

En tom streng («Listeboks1=»)

Referanseverdi (av)

Avkryssingsbokser og radioknapper i regneark kan knyttes til celler i dokumentet. Hvis kontrollelementet blir slått på, blir verdien du skriver inn i «Referanseverdi (på)» kopiert til cellen. Hvis kontrollelementet er slått av, blir verdien fra «Referanseverdi (av)» kopiert til cellen.

Referanseverdi (på)

Du kan tilordne en referanseverdi til valgtaster og avkryssingsbokser. Referanseverdien blir overført til en tjener når nettskjemaet sendes. Med databaseskjemaer vil de verdiene du skriver inn her bli skrevet inn i databasen som er knyttet til kontrollfeltet.

Referanseverdier for nettskjemaer

Referanseverdier er nyttige hvis du lager et nettskjema og vil sende informasjon om tilstanden til kontrollelementet til en tjener. Hvis brukeren trykker på kontrollelementet, sendes den tilsvarende referanseverdien til tjeneren.

Hvis du for eksempel har to kontrollfelter, ett for valget «hunkjønn» og ett for valget «hankjønn», og tilordner referanseverdien 1 til feltet «hunkjønn» og 2 til feltet «hankjønn», blir verdien 1 sendt til tjeneren når brukeren velger «hunkjønn» og 2 blir send når brukeren velger «hankjønn».

Referanseverdier for databaseskjemaer

I databaseskjemaer kan du også angi tilstanden til et alternativ eller en avkryssingsboks som en referanseverdi i databasen. Hvis du for eksempel har de tre alternativene «under arbeid», «ferdig» og «må gjøres på nytt», med referanseverdiene «UA», «OK» og «PN», kan disse referanseverdiene vises i databasen når det tilhørende alternativet blir valgt.

Tom streng er NULL

Angi hvordan en tom streng skal behandles. Hvis denne egenskapen er valgt (Ja), blir en streng med ett eller flere mellomrom tolket som en NULL-verdi og lagret i databasen. Hvis egenskapen ikke er valgt (Nei), blir strengen behandlet som en tom verdi.

En tom streng er en streng med lengde null («»). En verdi NULL vil normalt ikke være det samme som en tom streng. Setningen NULL brukes gjerne for å beskrive en verdi som ikke er angitt, en ukjent verdi, eller «ingen verdi er skrevet inn ennå».

Databasesystemer er forskjellige og håndterer NULL-verdier forskjellig. Slå opp i dokumentasjonen til databasen du bruker.

Type listeinnhold

Velg hvilke data som skal fylle lister og kombinasjonsbokser.

Alternativet «Verdiliste» fører til at alle oppføringene i feltet Listeoppføringer på fanen Generelt vises i kontrollelementet. I databaseskjemaer kan du bruke referanseverdier (se Referanser med verdilister).

Hvis innholdet i kontrollelementet hentes fra en database, kan du bruke de andre alternativene til å velge hvilken type datakilde som skal brukes. Du kan for eksempel velge om du vil bruke tabeller eller spørringer.