Kontrollelementer for skjemaer

VerktÞylinja «Kontrollelementer for skjemaer» har verktÞy du trenger for Ä lage et interaktivt skjema. Du kan bruke verktÞylinja til Ä legge kontrollelementer til et skjema i en tekst, regneark, presentasjoner eller HTML-dokumenter, for eksempel en knapp som kjÞrer en makro.

For Ă„ bruke denne funksjonen

Velg Vis → Verktþylinjer → Kontrollelementer for skjemaer.

Trykk pÄ det fÞlgende ikonet i verktÞylinja Sett inn (det kan hende du mÄ slÄ pÄ dette normalt usynlige ikonet):

Ikon

Kontrollelementer for skjemaer

Merknadsikon

XML-skjemadokumenter («XForms») bruker de samme kontrollelementene.

Du lager et skjema ved Ä Äpne et dokument og bruke verktÞylinja «Kontrollelementer for skjemaer» til Ä legge inn elementer. Hvis du vil, kan du ogsÄ knytte skjemaet til en database, slik at du kan styre databasen med kontrollelementene.

NĂ„r du lager et skjema i et HTML-dokument, kan du bruke skjemaet til Ă„ sende data over Internett.

Merknadsikon

LibreOffice eksporterer kun de skjemaegenskapene som er stĂžttet av den HTML-versjonen du har valgt Ă„ eksportere til. Du velger HTML-versjon i → Last inn / lagre → HTML-komtabilitet.

Slik legger du til et kontrollelement i et dokument

1. PÄ verktÞylinja «Kontrollelementer for skjemaer» trykker du pÄ knappen til det kontrollelementet du vil legge til.

2. I dokumentet drar du for Ă„ lage kontrollelementet.

Hvis du vil lage et kvadratisk kontrollfelt, holder du nede Shift-tasten mens du drar.

Tipsikon

Du kan legge til et felt i skjemaet ved Ä dra en celle fra feltlista til en tabell eller fra en spÞrring og inn i skjemaet. I tekstdokumenter kan du ogsÄ legge til et felt i et skjema ved Ä dra inn kolonneoverskrifter. Hvis du vil ta med en etikett til feltet, kan du holde nede + Shift samtidig som du drar en kolonneoverskrift.

Endre pÄ et kontrollelement

1. HÞyreklikk pÄ kontrollelementet og velg Kontroll. Da Äpnes et dialogvindu der du kan velge egenskapene til kontrollelementet.

2. Du kan velge en snarveistast for et kontrollelement ved Ă„ skrive en tilde (~) foran en av bokstavene i etiketten til kontrollelementet.

3. Du kan dra og slippe kontrollelementer mellom dokumenter. Du kan ogsÄ klippe dem ut og lime dem inn. NÄr du setter inn et kontrollelement fra et annet dokument, vil LibreOffice analysere datakilden, innholdstypen og egenskapene til kontrollelementet, slik at kontrollelementet passer til den logiske strukturen i mÄldokumentet. For eksempel vil et kontrollelement som viser innhold fra en adressebok, fortsatt vise innholdet fra den samme adresseboka etter at kontrollelementet er kopiert til et annet dokument. Du finner disse egenskapene pÄ fanen Data i dialogvinduet Skjemaegenskaper.

Velg

Ikon

Med denne knappen kan du sette musepekeren i valgmodus eller slÄ av denne modusen. Valgmodus brukes til Ä velge kontrollelementer i skjemaet.

Utformingsmodus pÄ/av

Toggles the Design mode on or off. This function is used to switch quickly between Design and User mode. Activate to edit the form controls, deactivate to use the form controls.

Ikon

Utformingsmodus pÄ/av

Egenskaper for kontrollelement

Åpne et dialogvindu der du redigerer egenskapene for et valgt kontrollelement.

Ikon

Kontrollelement

Skjemaegenskaper

Åpne et dialogvinduet der du kan velge blant annet datakilde og hendelser for hele skjemaet.

Ikon

Skjema

Avkryssingsboks

Ikon

Lag en avkryssingsboks. Avkryssingsbokser lar deg slÄ pÄ eller av en funksjon i et skjema.

Tekstfelt

Ikon

Lag et tekstfeltTekstfelt er felt der brukeren kan skrive inn tekst. I skjemaer viser tekstfeltene data eller lar deg skrive inn nye data.

Formatert felt

Ikon

Lag et formatert felt. Et formatert felt er et tekstfelt der du kan avgjĂžre hvordan inndata og utdata skal formateres, og hva grenseverdiene skal vĂŠre.

Formaterte felt har spesielle kontrollegenskaper (velg Format → Kontrollelement).

Trykknapp

Ikon

Lag en knapp som kan trykkes pÄ. Denne funksjonen kan bruke til Ä utfÞre kommandoer for en spesiell hendelse, for eksempel et museklikk.

Du kan legge tekst og bilde pÄ disse knappene.

Valgknapp

Ikon

Lag en valgknapp. Valgknapper lar brukeren velge mellom flere alternativer. Valgknapper med samme funksjon fÄr samme navn (Navnegenskap). Vanligvis fÄr de en grupperingsramme.

Listeboks

Ikon

Lag en listeboks. En listeboks lar brukeren velge en oppfĂžring fra en liste. Hvis skjemaet du lager er lenket til en database, og databasekoblingen er aktiv, vil Listeboksveiviseren automatisk starte etter at listeboksen er satt inn i dokumentet. Veiviseren vil hjelpe deg med Ă„ lage ferdig listeboksen.

Kombinasjonsboks

Ikon

Lager en kombinasjonsboks. En kombinasjonsboks er en en-linjers listeboks med en nedtrekksliste som du kan bruke til Ä velge et alternativ. Du kan angi at kombinasjonsboksen skal vÊre «skrivebeskyttet», slik at brukere ikke kan legge til andre oppfÞringer enn de som allerede er i lista. Hvis skjemaet er koblet til en database, og databasekoblingen er aktiv, vil Kombinasjonsboksveiviseren automatisk starte etter at kombinasjonsboksen er satt inn i dokumentet.

Etikettfelt

Ikon

Lag et felt for visning av tekst. Disse etikettene er bare for tekst som er skrevet inn pÄ forhÄnd. Du kan ikke skrive inn noe i disse feltene.

Flere kontrollelementer

Åpner verktþylinja Flere kontrollelementer.

Skjemautforming

Åpner verktþylinja Skjemautforming.

Veivisere pÄ/av

Ikon

SlÄr automatiske veivisere for kontrollelementer i skjemaer pÄ eller av.

Disse veiviserene hjelper deg med Ă„ legge inn egenskaper for listebokser, tabellelementer og andre kontrollelementer.

Menyvalg pÄ sprettoppmenyen