Ofte brukte knapper

Avbryt

Lukker du et dialogvindu ved Ă„ trykke Avbryt, vil ingen av endringene bli lagret.

FullfĂžr

Alle endringene tas i bruk, og veiviseren lukkes.

VerktĂžylinjer

NĂ„r du klikker pĂ„ pila ved siden av enkelte knapper, Ă„pner det seg en verktĂžylinje. Du kan flytte en verktĂžylinje ved Ă„ dra tittellinja til et nytt sted. NĂ„r du slipper museknappen blir verktĂžylinja liggende der du slapp den. Hvis du legger verktĂžylinja inntil et vindu, fester den seg til kanten. Du lukker verktĂžylinja ved Ă„ trykke pĂ„ lukkeknappen. Du kan hente den fram igjen med Vis → VerktĂžylinjer → (navnet pĂ„ verktĂžylinja).

Rulleknapp

1. I skjemakontroller er en rulleknapp en egenskap for et tallfelt, valutafelt, datofelt eller klokkeslettfelt. Hvis egenskapen «Rulleknapp» er slÄtt pÄ, viser feltet et par symboler med piler som peker i motsatt retning, enten vannrett eller loddrett.

2. I Basic-IDE er rulleknapp navnet som brukes pÄ det numeriske feltet og de to pilsymbolene.

Du kan skrive inn et tall i det numeriske feltet ved siden av rulleknappen, eller du kan velge en verdi ved Ä trykke pil opp eller pil ned pÄ rulleknappen. Det gÄr ogsÄ an Ä trykke piltastene pÄ tastaturet for Ä Þke og minske verdien. Med «Page Up» og «Page Down» kan du hoppe rett til den stÞrste eller den minste verdien som kan brukes.

Hvis feltet ved siden av rulleknappen brukes til Ä velge numerske verdier, kan du ogsÄ velge mÄleenhet, for eksempel 1 cm eller 5 mm, 12 pt eller 2"

GjĂžr om

NÄr du trykker deg fram gjennom dialogvinduet, heter denne knappen Neste. NÄr du kommer til siste side, heter knappen GjÞr om. Du gjÞr altsÄ om ved Ä trykke pÄ knappen.

Sprettoppmeny

Du kan Äpne sprettoppmenyen til et objekt ved Ä trykke pÄ det med museknapp for Ä velge det, og sÄ . Noen sprettoppmenyer kan Äpnes selv om objektet ikke er valgt. Du finner sprettoppmenyer overalt i LibreOffice.

Slett

Slett det valgte elementet eller elementene etter bekreftelse.

Slett

Slett de valgte elementene uten Ă„ be om bekreftelse.

MĂ„l

Du kan bruke flere forskjellige mÄleenheter nÄr du skriver inn verdier i feltene. Standardenheten er centimeter. Hvis du trenger Ä mÄle opp akkurat 1 tomme, kan du skrive inn «1 cm». I andre sammenhenger kan andre mÄleenheter brukes, som for eksempel «12 pt» for 12 punkts avstand. Hvis du skriver inn en helt urealistisk verdi, bruker programmet i stedet en forhÄndsvalgt stÞrste eller minste verdi.

Lukk

Lukk dialogvinduet og lagre alle endringene.

Lukk

Lukk dialogvinduet.

Bruk

Ta i bruk de endrede eller valgte verdiene uten Ă„ lukke dialogvinduet.

Forminsk/Maksimer

Trykk pÄ Forminsk for Ä gjÞre dialogvinduet like lite som skrivefeltet. PÄ den mÄten er det lettere Ä merke av omrÄdet i arket. Knappen blir etter dette endret til en Maksimering-knapp. Denne kan brukes til Ä gjenopprette stÞrrelsen pÄ dialogvinduet.

Dialogvinduet blir automatisk minimert nÄr du klikker med musa i et regneark. SÄ snart du slipper museknappen, blir dialogvinduet gjenopprettet. ReferanseomrÄdet du valgte med musa blir vist med blÄ ramme i dokumentet.

Ikon

Forminsk

Ikon

Maksimer

ForhÄndsvis felt

ForhÄndsvis utvalget.

Neste

Trykk Neste. Da bruker veiviseren gjeldende innstillinger og gÄr videre til neste steg. PÄ det siste steget endres denne knappen til Lag.

Dialogknapper

Tilbakestill

Tilbakestiller endrede verdier

Avbryt

Lukker dialogvindauet og avbryter alle endringene.

OK

Lagrer alle endringene og lukker dialogvinduet.

Reset

Resets changes made to the current tab to those applicable when this dialog was opened.

Tilbakestill

Still tilbake endringene pÄ denne fanen, sÄ den blir slik den var fÞr den ble Äpnet. Du blir ikke spurt om Ä bekrefte.

Tilbakestill

Still endrede verdier tilbake til standardverdiene.

Advarselsikon

Det vil ikke komme spÞrsmÄl om bekreftelse. Dersom du bekrefter med «OK», blir alle innstillingene i dette dialogvinduet tilbakestilte.

Standard

Still de verdiene du kan endre i dette dialogvinduet tilbake til standardverdiene.

Advarselsikon

Det blir ikke spurt om bekreftelse fÞr standardinnstillingene blir hentet inn pÄ nytt.

Tilbake

Vis de valgene du gjorde i dialogvinduet i forrige steg. Innstillingene pÄ dette steget blir ikke endret. Denne knappen er bare tilgjengelig fra og med side to.

Alternativer

Trykk Mer for utvide dialogvinduet sÄ det viser flere alternativer. Trykk om igjen for Ä fÄ tilbake det opprinnelige dialogvinduet.

Se ogsÄ de fÞlgende funksjonene:

SĂžket har stĂžtte for regulĂŠre uttrykk. Du kan for eksempel skrive inn «all.*» for Ă„ finne den fĂžrste forekomsten av «all» etterfĂžlgt av hvilket tegn som helst. Hvis du vil sĂžke etter en tekst som ogsĂ„ er et uttrykk, mĂ„ du skrive inn \ foran hvert tegn i sĂžkeordet. Du kan slĂ„ den automatiske evalueringen av uttrykk, av og pĂ„ i → LibreOffice Calc → Regn ut.

Dersom det oppstÄr en feil, vil funksjonen gi en logisk eller numerisk verdi.

(Denne kommandoen finn du bare i oppsprettsmenyen.)

Med dobbeltklikk kan du bruke et verktÞy til flere oppgaver. Dersom du bare klikker en gang, gÄr verktÞyet tilbake til den forrige oppgaven etter at denne er ferdig.

Du kan trykke Shift+F1 og peke pÄ en kontroll for Ä finne ut mer om denne kontrollen.

Options dialog buttons

OK

Save the changes in the page and close the Options dialog.

Cancel

Close the Options dialog and discard all changes done.

Reset

Resets changes made to the current tab to those applicable when this dialog was opened.

Advarselsikon

Some options cannot be reset once edited. Either edit back the changes manually or click Cancel and reopen the Options dialog.