Вметни фуснота

Inserts a footnote or an endnote in the document. The anchor for the note is inserted at the current cursor position. You can choose between automatic numbering or a custom symbol.

The following applies to both footnotes and endnotes.

Footnotes are inserted at the end of a page, and endnotes are inserted at the end of a document.

За да пристапите до оваа наредба...

Choose Insert - Footnote and Endnote - Footnote or Endnote

Отворете го контекстното мени - изберете Фуснота (вметната Фуснота/Забелешка)

Отворете го алатникот Вметни, кликнете

Икона

Вметни фуснота директно


Нумерација

Изберете го видот на нумерација кој сакате да го искористите во фуснотите и забелешките.

Автоматски

Автоматски доделува последователни броеви на фуснотите или забелешките што сте ги внесле. За да ги промените подесувањата за автоматското нумерирање,одберете Алатки - Фусноти.

Знак

Choose this option to define a character or symbol for the current footnote. This can be either a letter or number. To assign a special character, click the button at the bottom.

Choose

Внесува специјален знак како фуснота или енднота.

Тип

Изберете дали сакате да вметнете фуснота или забелешка. Нумерирањето на забелешките се врши посебни од тоа на фуснотите.

Фуснота

Внесува котва за фуснота на тековната позиција на покажувачот во документот или додава фуснота на дното на станицата.

Забелешка

Внесува котва на енднота на тековната позиција на курсорот во документот и додава енднота на крајот од документот.

Совети за работа со фусноти.