Навигатор

Shows or hides the Navigator window, where you can quickly jump to different parts of your document. Navigator is also available as a deck of the Sidebar. You can also use the Navigator to insert elements from the current document or other open documents, and to organize master documents. To edit an item in the Navigator, right-click the item, and then choose a command from the context menu. If you want, you can dock the Navigator at the edge of your workspace.

За да пристапите до оваа наредба...

Изберете Уреди - Навигатор

На алатникот Стандарден, кликнете

Икона

Навигатор вкл./искл.


За да го отворите Навигаторот изберете Уреди - Навигатор. За да го преместите Навигаторот, повлечете ја неговата насловна лента. За да го вкотвите Навигаторот, повлечете ја неговата насловна лента на левиот или на десниот раб од работниот простор. За да го откотвите Навигаторот, кликнете двапати во празниот простор на Навигаторот.

Кликнете на знакот плус (+) до некоја од категориите во Навигаторот за да ги видите различните елементи во категориите. За да го видите бројот на елементи по категорија, застанете со курсорот од глушецот над категоријата во Навигаторот. За да скокнете на елемент, во документот кликнете двапати на елементот во Навигаторот.

За да скокнете на следниот или претходниот елемент во документот кликнете на иконатаНавигација за да го отворите алатникот Навигација, потоа кликнете на категоријата на елемент и потоа кликнете ги стрелките за нагоре или надолу.

Note Icon

Скриените делови во документот се прикажуваат во сива боја во Навигаторот, а се испишува текстот „скриен“ кога ќе застанете со курсорот од глушецот, врз него. Истото важи и за содржините на заглавијата и подножјата на Стилови на страница, што не се користат во документ, како и за скриени содржини во табели, текстуални рамки, графика, OLE-објекти и индекси.


Toggle Master View

Префрла помеѓу главен поглед и нормален поглед, ако главниот документ е отворен.

Icon

Toggle Master View

Навигација

Го отвора Алатката за за навигација, кадешто можете брзо да скокате на наредниот елемент од предходниот во категоријата која сте ја обрале. Изберете ја категоријата и потоа кликнете на стрелките"Предходен" и "Нареден".

За да продолжите со пребарувањето кликнете на иконатаПовтори пребарување во алатникот Навигација.

Icon

Навигација

Претходен

Jumps to the previous item in the document. To specify the type of item to jump to, click the Navigation icon, and then click an item category - for example, "Images".

Icon

Претходен објект

Следно

Jumps to the next item in the document. To specify the type of item to jump to, click the Navigation icon, and then click an item category - for example, "Images".

Icon

Следен објект

Број на страница

Type the number of the page number that you want to jump to, and then press Enter.

Tip Icon

To quickly move the cursor to another page while you are in a document, press Shift++F5, type the number of the page that you want to jump to, and then wait a few moments.


Поле за листа

Shows or hides the Navigator list.

Icon

Поле за листа вкл/искл.

Преглед на содржина

Switches between the display of all categories in the Navigator and the selected category.

Icon

Смени преглед на содржината

Tip Icon

За да ги преуредите брзо заглавијата и нивниот придружен текст во документот, изберете ја категоријата „Заглавија“ во листата и потоа кликнете на иконата Преглед на содржина. Сега може да користите повлечи-и-пушти за да ја преуредите содржината.


Постави потсетник

Кликнете тука за да поставите потсетник на тековната позиција на покажувачот.Можете да поставите најмногу пет потсетници. За да скокнете до потсетникот, кликнете Навигацијаиконата, и во прозорецот Навигација кликнете ја иконата Потсетник и потоа кликнете на копчето Претходен или Нареден.

Icon

Постави потсетник

Заглавие

Moves the cursor to the header, or from the header to the document text area.

Icon

Заглавие

Подножје

Moves the cursor to the footer, or from the footer to the document text area.

Icon

Подножје

Котва <-> Текст

Jumps between the footnote text and the footnote anchor.

Icon

Котва <-> Текст

Режим на влечење

Sets the drag and drop options for inserting items from the Navigator into a document, for example, as a hyperlink. Click this icon, and then choose the option that you want to use.

Икона

Режим на влечење

Вметни како хиперврска

Создава хиперврска кога повлекувате и пуштате елемент во тековниот документ. Кликнете на хиперврската во документот за да скокнете на елементот на кој што упатува хиперврската.

Вметни како врска

Го вметнува избраниот елемент како врска кога влечете и пуштате во тековниот документ. Текстот се вметнува во форма на заштитен дел. Содржината на врската се ажурира автоматски кога ќе се измени изворот. За рачно да ги освежите врските во документот изберете Алатки - Ажурирај - Врски. Не може да креирате врски за графика, OLE-објекти, референци и индекси.

Вметни како копија

Вметнува копија на избраниот елемент кога влечете и пуштате во тековниот документ. Не може да влечете и пуштате копии на графика, OLE -објекти, референци и индекси.

Ниво на краток преглед

Click this icon, and then choose the number of heading outline levels that you want to view in the Navigator window. You can also access this command by right-clicking a heading in the Navigator window.

1-10

Click 1 to only view the top level headings (chapter heading) in the Navigator window, and 10 to view all of the headings.

Icon

Ниво на краток преглед

Поглавје нагоре

Moves the selected heading, and the text below the heading, up one heading position in the Navigator and in the document. To move only the selected heading and not the text associated with the heading, hold down Ctrl, and then click this icon.

Icon

Поглавје нагоре

Поглавје надолу

Moves the selected heading, and the text below the heading, down one heading position in the Navigator and in the document. To move only the selected heading and not the text associated with the heading, hold down Ctrl, and then click this icon.

Icon

Поглавје надолу

Едно ниво напред

Increases the outline level of the selected heading, and the headings that occur below the heading, by one. To only increase the outline level of the selected heading, hold down Ctrl, and then click this icon.

Icon

Едно ниво напред

Едно ниво назад

Decreases the outline level of the selected heading, and the headings that occur below the heading, by one. To only decrease the outline level of the selected heading, hold down Ctrl, and then click this icon.

Icon

Едно ниво назад

Отвори документи

Ги набројува имињата на сите отворени текстуални документи. За да ја прегледате листата документи во прозорецот на Навигаторот, изберете име на документот во листата. Тековниот докуменот што е прикажан во Навигаторот е означен со зборот "активен " испишан по името на документот во листата.

Исто така може да кликнете со десното копче на елемент во Навигаторот. Изберете Прикажи и потоа кликнете на документот што сакате да го видите.