Измена на пополнување на позадина на слајд

Можете да ја измените бојата на позадина или исполнување на позадината на тековниот слајд или сите слајдови во вашиот документ. За исполнување на позадина, можете да користите шрафура, градиент, или битмапа.

If you want to change the background fill for all of the slides, choose View - Master Slide. To change the background fill of a single slide, choose View - Normal.

За користење на боја, градиент или шема на шрафура за подлога за слајдот

 1. Choose Slide - Properties, and then click on the Background tab.

 2. Во Пополни областа, направи едно од следново:

  Изберете Боја, и потоа кликнете на боја во листата.

  Изберете Градиент, и потоа кликнете на стил на градиент во листата.

  Изберете Шрафура, и потоа кликнете на стил на шрафура во листата.

 3. Кликнете OK.

За употреба на слика за подлога за слајдот

Можете да прикажете цела слика како подлога на сајт, или можете да ја растегнете сликата за добивање на подлога со шема.

 1. Choose Slide - Properties, and then click on the Background tab.

 2. Во Пополни областа, изберете Битмапа, и потоа кликнете на слика во листата.

  Note Icon

  Ако сакате да користите прилагодена слика за подлога за слајд, затворете го Поставување на страница дијалогот, и потоа изберете Форматирај - област. Кликнете на Битмапи табот, и потоа кликнете на Увези. Лоцирајте ја сликата која сакате да се увезе и кликнете Отвори. Кога ќе се вратите на Подлога табот, сликата која сте ја увезле ќе биде во Битмапа листата.


 3. Направете едно од следново:

  За прикажување на цела слика како подлога, исчистете го Плочки полето за означување во Позиција областа, и потоа изберете Автоматски пополни.

  За поплочување на сликата на подлогата, изберете Поплочување, и поставетеГолемина, Позиција, и растојание опции за сликата.

 4. Кликнете OK.

Оваа модификација е валидна само за тековниот документ со презентација.

To save a new master slide as a template

 1. Choose View - Master Slide to change to the master slide.

 2. Choose Slide - Properties to change the slide background, or choose other formatting commands. Objects that you add here will be visible on all slides that are based on this master slide.

 3. Изберете Приказ - Нормален за да го затворите оригиналниот приказ.

 4. Choose File - Templates - Save As Template to save the document as a template.

 5. Внесете име за образецот. Не ја сменувајте категоријата од "Мои образци". Кликнете Во ред.

Now you can use the Templates window to open a new presentation based on your new template.