Oldaltájolás módosítása

A Writer szöveges dokumentumainak minden oldaltulajdonságát, mint például az oldal tájolását, az oldal stílusa határozza meg. Alapértelmezett beállításként az új szöveges dokumentum az „Alapértelmezett” oldalstílust alkalmazza minden oldalra. Ha megnyit egy létező szöveges dokumentumot, lehet, hogy a különböző oldalakra különböző stílusok vannak alkalmazva.

Fontos tudni azt, hogy egy oldal tulajdonságain végzett módosítások csak az azonos stílusú oldalakra vannak hatással. Az aktuális oldalstílus az alsó ablakszegélyen, az állapotsorban van feltüntetve.

Oldaltájolás módosítása az összes oldalra

Ha a szöveges dokumentum minden oldala azonos stílusú, akkor az oldal tulajdonságait közvetlenül módosíthatja:

 1. Válassza a Formátum - Oldal menüparancsot.

 2. Kattintson az Oldal fülre.

 3. A Papírformátum rész alatt válassza az „Álló” vagy a „Fekvő” lehetőséget.

 4. Kattintson az OK gombra.

Csak néhány oldal tájolásának megváltoztatása

A LibreOffice oldalstílusokat használ egy dokumentum oldalai tájolásának megadásához. Az oldalstílus több oldaltulajdonságot határoz meg, például az élőfejet és élőlábat vagy a margókat. Módosíthatja az aktuális oldal „Alapértelmezett” oldalstílusát, vagy meghatározhatja a saját oldalstílusát, és azt alkalmazhatja a szöveg bármely részére

Ennek a súgóoldalnak a végén részletesen ismertetjük az oldalstílusok hatókörét. Ha nem tájékozott az oldalstílusok terén, olvassa el az oldal végén található részt.

Jegyzet ikon

A karakter- és a bekezdésstílusokkal ellentétben az oldalstílusok nem ismerik a hierarchiát. Egy meglévő oldalstílus alapján létrehozhat új oldalstílust, de amikor később módosítja a forrásstílust, az új stílus nem örökli automatikusan a módosításokat.


Ha az összes, ugyanaz az oldalstílust alkalmazó oldal tájolását módosítani szeretné, először egy oldalstílusra lesz szüksége, amit alkalmazhat az oldalakra.

 1. Choose View - Styles.

 2. Kattintson az Oldalstílusok ikonra.

 3. Az egér jobb oldali gombjával kattintson egy oldalstílusra, és válassza az Új lehetőséget. Az új oldalstílus kezdetben ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kiválasztott oldalstílus.

 4. A Szervező lapon írjon be egy nevet az oldalstílusnak a Név mezőbe, például „Saját fekvő”.

 5. A Következő stílus mezőben válassza ki azt az oldalstílust, amelyet az új stílust használó oldalt követő oldalra szeretne alkalmazni. A súgóoldal végén olvassa el az oldalstílusok hatóköréről szóló részt.

 6. Kattintson az Oldal fülre.

 7. A Papírformátum rész alatt válassza az „Álló” vagy a „Fekvő” lehetőséget.

 8. Kattintson az OK gombra.

Now you have defined a proper page style with the name "My Landscape". To apply the new style, double-click the "My Landscape" page style in the Styles window. All pages in the current scope of page styles will be changed. If you defined the "next style" to be a different style, only the first page of the current scope of page styles will be changed.

Az oldalstílusok hatóköre

A LibreOffice programban ügyelni kell az oldalstílusok hatókörére, azaz arra, hogy a szöveges dokumentum mely részét érinti az oldalstílus módosítása.

Egy oldal hosszúságú stílusok

Az oldalstílus meghatározható úgy is, hogy csak egy oldalra legyen érvényes. Az „Első oldal” stílus erre egy példa. Ezt úgy kell beállítani, hogy egy másik oldalstílust „következő stílusként” kell meghatározni a Formátum - Oldal - Szervező lapon.

Az egy oldal hosszúságú stílus az aktuális oldalstílus-tartomány alsó szegélyétől indul a következő oldaltörésig. A következő oldaltörés automatikusan megjelenik, amikor a szöveg átfut a következő oldalra, ezt „lágy oldaltörésnek” is nevezik. Beszúrhat kézi oldaltörést is.

Ha kézi oldaltörést szeretne beszúrni az aktuális kurzorpozícióhoz, nyomja meg a Ctrl+Enter billentyűkombinációt, vagy válassza a Beszúrás - Töréspont menüparancsot, és a megjelenő párbeszédablakon kattintson az OK gombra.

Oldalstílus hatókörének kézi beállítása

Az „Alapértelmezett” oldalstílus nem állít be eltérő „következő stílust” a Formátum - Oldal - Szervező lapon. Ehelyett a „következő stílus” szintén „Alapértelmezett” lesz. Minden oldalstílus, amelyet ugyanaz az oldalstílus követ, több oldalon keresztül átnyúlhat. Az oldalstílusok alsó és felső szegélyét az „oldaltörések stílussal” határozza meg. Minden két „oldaltörések stílussal” közötti oldal ugyanazzal a stílussal rendelkezik.

„Oldaltörés stílussal” tulajdonságot beszúrhat közvetlenül a kurzor állásához, vagy az „oldaltörés stílussal” tulajdonságot alkalmazhatja bekezdésekre vagy bekezdésstílusokra.

Használja az alábbi parancsok bármelyikét:

Az élőfejekről és élőlábakról

Oldalstílus létrehozása az aktuális oldal alapján

Fejezetnév és fejezetszám beszúrása élőfejbe és élőlábba

Élőfejek és élőlábak formázása