Függvények

Depending on the field type that you select, you can assign conditions to certain functions. For example, you can define a field that executes a macro when you click the field in the document, or a condition that, when met, hides a field. You can also define placeholder fields that insert graphics, tables, frames and other objects into your document when needed.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Válassza a Beszúrás - Mező - További mezők - Függvények fület.


Típus

Felsorolja a rendelkezésre álló mezőtípusokat. Mező dokumentumba való felvételéhez kattintson egy mezőtípusra, majd kattintson a Kijelölés listában egy mezőre, végül a Beszúrás gombra. A következő mezők érhetők el:

Típus

Jelentés

Feltételes szöveg

Beszúr egy szöveget, amennyiben egy bizonyos feltétel teljesül. Például írja be a Feltétel mezőbe a "nap eq 1" kifejezést, az Akkor mezőbe pedig azt a szöveget, amelynek akkor kell megjelennie, ha a "nap" értéke "1". Ha szeretné, a Különben mezőben megadhatja a feltétel hamis logikai értéke esetén megjelenítendő szöveget. A "nap" változó definiálásához kattintson a Változók fülre, válassza a "Változó beállítása" elemet, írja be a "nap" szót a Név mezőbe, majd az értéket az Érték mezőbe.

Beviteli lista

Beszúr egy szöveges mezőt, amely egy lista egy elemét jeleníti meg. Lehetőség van a listaelemek hozzáadására, szerkesztésére és eltávolítására, valamint azok sorrendjének módosítására. A dokumentumban kattintson egy Beviteli lista mezőre, vagy a Ctrl+Shift+F9 billentyűkombinációval jelenítse meg az Elem választása párbeszédablakot.

Beviteli mező

Egy szövegmezőt szúr be a dokumentumba, amelyet egy kattintással megnyithat. Ezután a megjelenő szöveg szerkeszthető.

Makró végrehajtása

Beszúr egy szövegmezőt, amely lefuttat egy makrót, amikor rákattint a mezőre a dokumentumban. Egy makró mezőhöz való hozzárendeléséhez kattintson a Makró gombra.

Helykitöltő

Beszúr egy helykitöltőmezőt a dokumentumba, például egy kép számára. Ha a dokumentumban egy helykitöltőmezőre kattint, a program a hiányzó elem magadását fogja kérni.

Rejtett szöveg

Beszúr egy szövegmezőt, amely a megadott feltétel teljesülése esetén rejtetté válik. E funkció használatához válassza - LibreOffice Writer - Formázási segédletek lehetőséget, majd törölje a jelölést a Mezők: Rejtett szöveg négyzetből.

Rejtett bekezdés

Elrejt egy bekezdést, ha a megadott feltétel teljesül. E funkció használatához válassza - LibreOffice Writer - Formázási segédletek lehetőséget, majd törölje a jelölést a Mezők: Rejtett bekezdés négyzetből.

Karakterek összevonása

Akár 6 karaktert is egyesít, amelyek ettől kezdve egyetlen karakterként viselkednek. Ez a szolgáltatás csak akkor áll rendelkezésre, ha az ázsiai betűkészletek támogatottak.


Jegyzet ikon

Az alábbi mezőket csak abban az esetben lehet beszúrni, ha a megfelelő típus van kiválasztva a Típus listában.


Formátum

Kattintson a kijelölt mezőn alkalmazni kívánt formátumra, vagy egyéni formázás megadásához a "További formátumok" gombra.

A függvénymezők közül a Formátum mező csak a helykitöltőmező esetében használható. Ebben az esetben a formátum a helyőrző által megtestesített objektumot határozza meg.

Feltétel

Feltételhez kötött mezőkhöz itt kell megadni a feltételt.

Akkor, egyébként

Enter the text to display when the condition is met in the Then box, and the text to display when the condition is not met in the Else box.

Az Akkor illetve Különben mezőkhöz adatbázismezőket is beszúrhat az "adatbázisnév.táblanév.mezőnév" formátum használatával.

Jegyzet ikon

Ha a tábla- vagy a mezőnév nincs benne az adatbázisban, akkor semmi sem lesz beillesztve.


Jegyzet ikon

Ha az "adatbázisnév.táblanév.mezőnév" kifejezést idézőjelekkel együtt írja be, akkor az szövegként kerül beszúrásra.


Hivatkozás

Írja be a mezőben megjelenítendő szöveget. Ha egy helykitöltőmezőt szúr be, írja be azt a súgótippként megjeleníteni kívánt szöveget, amely akkor jelenik meg, ha az egérmutatót megállítja a mező fölött.

Formátum

Válassza ki azt a makrót, amelyet akkor akar futtatni, amikor a mezőre kattint.

Makró neve

A kiválasztott makró nevét jeleníti meg.

Helykitöltő

Írja be azt a szöveget, amelyet a helykitöltőmezőben szeretne megjeleníteni.

Rejtett szöveg

Írja be a feltétel teljesülése esetén elrejtendő szöveget.

Karakterek

Írja be az összevonandó karaktereket. Legfeljebb 6 karaktert vonhat össze. Ez a lehetőség csak a Karakterek összevonása mezőtípushoz érhető el.

Érték

Adjon meg egy értéket a kiválasztott mezőhöz.

Makró

Megnyitja a Makróválasztó párbeszédablakot. Itt választhatja ki, hogy melyik makró fusson le, amikor a kijelölt mezőre kattint a dokumentumban. Ez a gomb csak a "Makró futtatása" függvénymezőknél érhető el.

A Beviteli lista mezőihez az alábbi vezérlőelemek jelennek meg:

Elem

Adjon meg egy új elemet.

Hozzáadás

Hozzáadja az Elemet a listához.

Elemek a listában

Felsorolja az elemeket. A legfelső elem jelenik meg a dokumentumban.

Eltávolítás

Eltávolítja a kijelölt elemet a listából.

Mozgatás felfelé

A kijelölt elemet egy hellyel feljebb helyezi a listában.

Mozgatás lefelé

A kijelölt elemet egy hellyel lejjebb helyezi a listában.

Név

Írjon be egy egyedi nevet a Beviteli lista számára.

Elem kiválasztása

Ez a párbeszédablak akkor jelenik meg, ha egy Beviteli lista mezőre kattint a dokumentumban.

Choose the item that you want to display in the document, then click OK.

Szerkesztés

Displays the Edit Fields: Functions dialog, where you can edit the Input list.

Tovább

Closes the current Input list and displays the next, if available. You see this button when you open the Choose Item dialog by Ctrl+Shift+F9.