Rétegek

A rétegek csak a LibreOffice Draw programban érhetők el, a LibreOffice Impressben nem. A rétegek segítségével összekapcsolhatja az oldal bizonyos szempontból összetartozó elemeit. A rétegek tulajdonképpen külön-külön elrejthető, nyomtatható és zárolható egyedi munkaterületek.

A rétegek nem határozzák meg az oldalon lévő objektumok egymásra helyezési sorrendjét, kivétel ez alól a Vezérlőelemek réteg, mert ez mindig a többi réteg felett van.

Az objektumok egymásra helyezési sorrendjét a létrehozásuk sorrendje határozza meg. Az egymásra helyezési sorrendet a Módosítás - Elrendezés menüparanccsal változtathatja meg.

A rétegek egyetlen objektumhoz sem tartozó területe átlátszó.

A LibreOffice Draw három alapértelmezett réteggel rendelkezik:

Az alapértelmezett rétegeket nem törölheti, és nem nevezheti át. A Beszúrás - Réteg menüparancs segítségével adhat hozzá saját rétegeket.

Az Elrendezés réteg az alapértelmezett munkaterület. Az Elrendezés réteg határozza meg a cím, a szövegek és az objektumok helykitöltőinek helyét az oldalon.

A Vezérlőelemek réteg olyan gombokat tartalmazhat, amelyekhez műveletek vannak rendelve. Ezek a gombok nem jelennek meg a nyomtatásban. Állítsa be a réteg tulajdonságainál, hogy a réteg nem nyomtatható. A Vezérlőelemek rétegen található objektumok mindig a többi rétegen levő objektumok felett helyezkednek el.

A Méretvonalak rétegen például méretvonalakat helyezhet el. A réteg megjelenítésének be- és kikapcsolásával egyszerűen be- és kikapcsolhatja ezeket a vonalakat.

Tipp ikon

You can lock a layer to protect its contents, or hide a layer and its contents from view or from printing. When you add a new layer to a page, the layer is added to all of the pages in your document. However, when you add an object to a layer, it is only added to the current page. If you want the object to appear on all of the pages, add the object to the master slide (View - Master Slide).