Általános

Az Általános részben megadhatja az alapértelmezett dokumentummentési beállításokat, és kiválaszthatja az alapértelmezett fájlformátumokat.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Choose - Load/Save - General.


Figyelmeztetés ikon

Some options cannot be reset once edited. Either edit back the changes manually or click Cancel and reopen the Options dialog.


Betöltés

Felhasználói beállítások betöltése a dokumentummal együtt

A dokumentummal együtt betölti a dokumentumban mentett egyéni beállításokat is.

Ha a Felhasználói beállítások betöltése dokumentummal lehetőség nincs kiválasztva, akkor az alábbi felhasználói beállítások továbbra is érvényesek maradnak:

Az alábbi beállítások mindig betöltésre kerülnek a dokumentummal, attól függetlenül, hogy a lehetőség be van-e jelölve:

Nyomtatóbeállítások betöltése a dokumentummal együtt

Ha engedélyezve van, a nyomtatóbeállítások a dokumentummal együtt betöltődnek. Ezt azt okozhatja, hogy a dokumentum egy távoli nyomtatón akar kinyomtatódni, ha nem vált át egy másik nyomtatóra a Nyomtatás párbeszédablakban. Ha le van tiltva, akkor a dokumentum az alapértelmezett nyomtatón nyomtatódik ki. Az aktuális nyomtatóbeállítások attól függetlenül tárolódnak a dokumentumban, hogy ez a jelölőnégyzet be van-e jelölve.

Mentés

Dokumentumok automatikus mentése

Dokumentumjellemzők szerkesztése mentés előtt

Megadja, hogy a Mentés másként parancs kiválasztásakor mindig jelenjen meg a Tulajdonságok párbeszédablak.

Mindig készítsen biztonsági másolatot

A dokumentum előző változatából minden mentésnél biztonsági másolatot készít. Minden alkalommal, amikor a LibreOffice elkészíti a biztonsági másolatot, felülírja a korábbi példányt. A biztonsági másolat .BAK kiterjesztést kap.

A biztonsági másolat helyének módosításához válassza - LibreOffice - Útvonalak lehetőséget, és adja meg a biztonsági másolat új elérési útját.

Automatikus helyreállítási adatok mentése

Megadja, hogy a LibreOffice mentse az összes megnyitott dokumentum helyreállításához szükséges információkat összeomlás esetén. Megadhatja a mentési időintervallumot.

Perc

Meghatározza, hogy a program hány percenként hajtson végre automatikus mentést.

A dokumentum automatikus mentése

Megadja, hogy a LibreOffice minden dokumentumot mentsen az automatikus helyreállítási információk mentésekor. Ugyanazt a gyakoriságot használja, mint az automatikus helyreállítás.

Fájlrendszerhez viszonyított URL-ek mentése

A lehetőség segítségével kiválaszthatja az alapértelmezett értéket az URL-ek relatív címzéséhez a fájlrendszerben és az interneten. A relatív címzés csak akkor lehetséges, ha a forrásdokumentum és a hivatkozott dokumentum ugyanazon a meghajtón van.

A relatív címzés mindig attól a könyvtártól indul, amelyben az aktuális dokumentum található. Ezzel ellentétben az abszolút címzés mindig a gyökérkönyvtártól indul. Az alábbi táblázat bemutatja a relatív és abszolút hivatkozás szintaxisa közötti különbséget:

Példák

Fájlrendszer

Internet

relatív

../images/img.jpg

../images/img.jpg

abszolút

file:///c|/work/images/img.jpg

http://myserver.com/work/images/img.jpg


Figyelmeztetés ikon

A Súgótipp mindig abszolút elérési utat jelenít meg. Ha a dokumentum HTML formátumban kerül mentésre, akkor a LibreOffice egy relatív elérési utat ír be, amennyiben a megfelelő jelölőnégyzet be van jelölve.


Jelölje be ezt a négyzetet a fájlrendszerben lévő URL-ek relatív mentéséhez.

Internethez viszonyított URL-ek mentése

Az URL-ek internethez viszonyított mentéséhez jelölje be ez a négyzetet.

Alapértelmezett fájlformátum és ODF-beállítások

ODF formátum verziója

OpenOffice.org 3 and StarOffice 9 introduce new features which have to be saved using the OpenDocument format (ODF) version 1.2. The prior versions of OpenOffice.org 2 and StarOffice 8 support the file formats ODF 1.0/1.1. Those prior file formats cannot store all new features of the new software.

A jelenlegi LibreOffice verzió meg tudja nyitni az 1.0/1.1 és 1.2 verziójú ODF formátumban levő dokumentumokat.

Egy dokumentumot mentésekor kiválaszthatja, hogy a dokumentumot ODF 1.2, ODF 1.2 (Extended) vagy a korábbi ODF 1.0/1.1 formátumban menti-e.

Jegyzet ikon

Jelenleg az ODF 1.2 (Extended) formátum lehetővé teszi, hogy a Draw és az Impress fájljai megjegyzéseket tartalmazzanak. Ezeket a megjegyzéseket a Beszúrás - Megjegyzés menüparanccsal lehet beszúrni a legújabb szoftververzióban. A megjegyzések elvesznek, ha az ilyen fájlokat korábbi szoftververzióba töltik be.


Egyes cégek vagy szervezetek az ODF-dokumentumokat ODF 1.0/1.1 formátumban kérhetik. A listamezőben kiválaszthatja ezt a formátumot is a mentéshez. Mivel a régebbi formátum nem képes minden új funkciót tárolni, ahol lehetséges, javasoljuk az új ODF 1.2 (Extended) formátum használatát.

Az ODF 1.2 Extended (compat) mód az ODF 1.2 Extended mód visszafelé kompatibilis változata. Olyan funkciókat használ, amelyek elavultak az ODF 1.2-ben, és/vagy a régebbi OpenOffice.org verziókkal azonos hibákat produkál. Akkor lehet hasznos, ha ODF dokumentumokat kell cserélnie az ODF 1.2 előtti vagy csak ODF 1.2-vel működő alkalmazásokat használó felhasználókkal.

Figyelmeztetés nem az ODF vagy az alapértelmezett formátumba mentéskor

Kiválaszthatja, hogy mindig figyelmeztető üzenetet kapjon, ha a dokumentumot nem az OpenDocument és nem is a Beállítások párbeszédablakban a Megnyitás és mentés - Általános alatt megadott alapértelmezett formátumban menti.

Kiválaszthatja, hogy melyik fájlformátum legyen alapértelmezés szerint alkalmazva a különféle dokumentumtípusok mentésekor. Ha gyakran cserél a dokumentumokat Microsoft Office-t használó személyekkel, akkor itt megadhatja például, hogy a LibreOffice csak a Microsoft Office fájlformátumokat használja alapértelmezettként.

Dokumentum típusa

Megadja a dokumentumtípust, amelyre az alapértelmezett fájlformátumot kívánja meghatározni.

Mindig az alábbi formátumban mentse:

Meghatározza, hogy a bal oldalon kiválasztott dokumentumtípus milyen fájlformátumban legyen mentve alapértelmezés szerint. Az aktuális dokumentumnál más fájltípust is lehet választani a Mentés másként párbeszédablakban.

Figyelmeztetés ikon

Some options cannot be reset once edited. Either edit back the changes manually or click Cancel and reopen the Options dialog.