Alapértelmezett sablonok módosítása

Ha a Fájl - Új menüparanccsal nyit meg egy új dokumentumot, akkor megjelenik egy üres dokumentum a LibreOffice sablon alapján. Ezt a sablont szerkesztheti, módosíthatja vagy lecserélheti, hogy az új dokumentum az egyéni stílusokat vagy más tartalmat tartalmazzon.

Alapértelmezett sablonok módosítása

Jegyzet ikon

Minden LibreOffice-modulhoz megadhat dokumentumsablont. Az alábbiakban a szöveges dokumentum esetét ismertetjük.


  1. Save the document by choosing File - Templates - Save As Template and saving the document in the My Templates category.

  2. Válassza a Fájl - Új - Sablonok menüpontot.

  3. Kattintson duplán a Saját sablonok elemre a listában. Megjelennek - LibreOffice - Útvonalak alatt megadott felhasználói könyvtárban lévő sablonok. Válassza ki az imént elmentett sablont.

  4. Válassza a Beállítás alapértelmezettként lehetőséget. Ha ezután megnyit egy új szöveges dokumentumot, akkor ez az új alapértelmezett sablonra fog épülni.

Egyéni sablonok használata

A saját egyéni sablonok használatával számos módon teheti egyszerűbbé a munkáját.

Sablonok a Sablon mappában

You can save a new template with File - Templates - Save As Template or by selecting "Template" file type in any Save dialog. Save the template in the user directory specified under - LibreOffice - Paths to be able to access the template from within the File - New - Templates dialog.

A sablon szerkesztésre megnyitásához válassza a Fájl - Új - Sablonok menüpontot, jelölje ki a sablont, majd nyomja meg a Szerkesztés gombot.

Sablonok