Adatok importálása és exportálása a Base-ben

Az adatbázistáblák importálásának és exportálásának egy egyszerű módszere, ha a Calc programot, mint „segédalkalmazást” használja.

Adatok exportálása a Base-ből

Miután a Base-ből egy új Calc-munkafüzetbe másolta ki a táblát, az adatokat bármilyen fájlformátumban mentheti vagy exportálhatja, amit a Calc támogat.

 1. Nyissa meg az adatbázisfájlt, amely az exportálandó adatbázistáblát tartalmazza. Kattintson a Táblák elemre a táblák megjelenítéséhez, illetve kattintson a Lekérdezések elemre a lekérdezések megjelenítéséhez.

 2. Válassza a Fájl - Új - Munkafüzet menüparancsot.

 3. A Base-ablakban kattintson a jobb egérgombbal az exportálandó táblára. Válassza a Másolás parancsot a helyi menüből.

 4. Kattintson az A1-es cellára az új Calc-ablakban, majd válassza a Szerkesztés - Beillesztés menüparancsot.

Most már mentheti vagy exportálhatja az adatokat sokféle fájltípusba.

Adatok importálása a Base-be

Jegyzet ikon

Importálhat szövegfájlokat, munkafüzetfájlokat és a rendszer címjegyzékét csak olvasható módban.


Jegyzet ikon

Ha importálni kíván egy szövegfájlból vagy egy munkafüzetfájlból, a fájl első sorának tartalmaznia kell a fejlécinformációkat. A fájl második sora az első érvényes adatsor. A második sor minden egyes mezője meghatározza az egész oszlop formátumát. A Base-be való importáláskor a munkafüzetfájl mezőinek minden formátuminformációja elvész.


Jegyzet ikon

Ha például az első oszlopot szöveges formátumúnak szeretné, győződjön meg arról, hogy az első érvényes adatsor első mezője szöveget tartalmaz. Ha az első érvényes adatsor mezője számot tartalmaz, akkor az egész oszlop számformátumra lesz állítva, és abban az oszlopban csak szám jelenhet meg, szöveg nem.


 1. Nyissa meg a kívánt adatbázistípus Base-fájlját.

  Vagy hozzon létre egy új Base-fájlt az Adatbázistündér használatával, vagy nyisson meg bármilyen létező, nem csak olvasható Base-fájlt.

 2. Nyissa meg azt a Calc-fájlt, amelyben a Base-be importálandó adatok vannak. Megnyithat egy *.dbf dBASE-fájlt és még sok más fájltípust.

 3. Jelölje ki a Base-be másolandó adatokat.

  A Név mezőben megadhat tartományhivatkozást is, például A1:X500, ha nem akar görgetni.

  Ha dBASE-munkalapot másol, vegye bele a legfelső sort is, amely a fejlécadatokat tartalmazza.

 4. Válassza a Szerkesztés - Másolás lehetőséget.

 5. A Base-ablakban kattintson a Táblák ikonra a táblák megjelenítéséhez.

 6. A Base-ablakban válassza a Szerkesztés - Beillesztés lehetőséget.

 7. Megjelenik a Tábla másolása párbeszédablak. A legtöbb adatbázisnak elsődleges kulcsra van szüksége, tehát valószínűleg be kell jelölnie az Elsődleges kulcs létrehozása négyzetet.

Tipp ikon

On Windows systems, you can also use drag-and-drop instead of Copy and Paste. Also, for registered databases, you can open the datasource browser (press + Shift + F4 keys) instead of opening the Base window.