Csere

A helyettesítési táblát szerkeszti, amely alapján a program automatikusan javítja vagy cseréli a szavakat és rövidítéseket a dokumentumban.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Choose Tools - AutoCorrect - AutoCorrect Options - Replace tab.


Szinonimák és kivételek a következő nyelvhez:

Válassza ki, melyik nyelv csereszabályait kívánja létrehozni vagy szerkeszteni. A LibreOffice először a dokumentumban, a kurzor aktuális helyén megkeresi az adott nyelvhez megadott kivételeket, majd folytatja a keresést a többi nyelv között.

Cseretáblázat

Gépeléskor a szavak, rövidítések vagy szótöredékek automatikus lecseréléséhez használt bejegyzéseket sorolja fel. Egy bejegyzés felvételéhez adjon meg egy szöveget a Csere és az Erre: mezőkben, majd kattintson az Új lehetőségre. Egy bejegyzés szerkesztéséhez válassza ki a bejegyzést, módosítsa a szöveget az Erre: mezőben, és kattintson a Csere gombra. Egy bejegyzés törléséhez jelölje ki azt, és kattintson a Törlés gombra.

Az Automatikus javítás funkció használatával egy szóra, rövidítésre vagy szótöredékre egy meghatározott karakterformátum alkalmazható. Válassza ki a formázott szöveget a dokumentumból, nyissa meg a párbeszédablakot, törölje a Csak szöveg jelölőnégyzet jelölését, és írja be a behelyettesíteni kívánt szöveget a Csere mezőbe.

Csere

Írja be az írás közben lecserélni kívánt szót, rövidítést vagy szótöredéket. A .* helyettesítőkarakter-sorozat a szó végén lehetővé teszi tetszőleges végződésű szótövek cseréjét. A .* helyettesítőkarakter-sorozat a szó elején tetszőleges előtag után cseréli szót. Például az „i18n.*” minta az „internationalization” csereszöveggel észleli és cseréli az „i18ns”-t „internationalizations”-re, vagy a „.*...” minta a „…” csereszöveggel észleli és cseréli a három pontot a „szó...” végén a tipográfiailag helyes három pont karakterre („szó…”).

Tipp ikon

Szavakon belüli szótöredékek vagy karakterek cseréjéhez használhatja a kezdő és záró helyettesítőkarakter-sorozatot ugyanabban a mintában. Például az időértékek bevitele gyorsabb lehet, ha csak a numerikus billentyűzetet használja, és a duplázott tizedesjelet automatikusan kettőspontra cserélheti következő módon: a minta legyen „.*...*” vagy a „.*,,.*” (dupla tizedespont vagy tizedesvessző a szón belül), a csereszöveg pedig „:”. Ez azt eredményezi, hogy például a „10..30” vagy „10,,30” automatikusan „10:30” lesz.


Helyettesítő szöveg:

Adja meg azt a csereszöveget, képet, keretet vagy OLE-objektumot, amelyre cserélni szeretné a Csere mező szövegét. Ha kiválasztotta a szöveget, képet, keretet vagy OLE-objektumot a dokumentumban, a fontos információk már meg vannak itt adva.

Csak szöveg

Formázás nélkül menti az Erre: mezőbe írt bejegyzést. A csere elvégzése után a szöveg azonos formátumot vesz fel, mint a dokumentum szövege.

Ăšj

Hozzáad vagy lecserél egy bejegyzést a cseretáblában.

Törlés

Törli a kijelölt elemet vagy elemeket, jóváhagyás nélkül.

Párbeszédgombok

Alapállapot

Visszaállítja a módosított értékeket a lap korábbi értékeire.

MĂ©gse

Bezárja a párbeszédablakot, és eldobja a változásokat.

OK

Minden változtatást elment, és bezárja az ablakot.