Helyesírás és nyelvhelyesség

Checks the document or the current selection for spelling errors. If a grammar checking extension is installed, the dialog also checks for grammar errors.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Choose Tools - Spelling.

F7 billentyű

A Standard eszköztáron kattintson a következőre:

Ikon

Spelling


Helyesírás és nyelvhelyesség ellenőrzése

A helyesírás-ellenőrzés az aktuális kurzorpozíciónál kezdődik, és a dokumentum vagy a kijelölés végéig tart. Ezután eldöntheti, hogy az ellenőrzés folytatódjon-e a dokumentum elejétől.

A helyesírás-ellenőrzés megkeresi az elgépelt szavakat, és lehetőséget nyújt az ismeretlen szavak felvételére egy egyéni szótárba. Az első elgépelt szó megtalálásakor megnyílik a Helyesírás-ellenőrzés párbeszédablak.

Ha telepítve van nyelvhelyesség-ellenőrző bővítmény, akkor a párbeszédablak neve Helyesírás és nyelvhelyesség. A helyesírási hibák vörössel, a nyelvhelyességi hibák kékkel vannak aláhúzva. A párbeszédablak először felsorolja az összes helyesírási hibát, majd az összes nyelvhelyességi hibát.

Engedélyezze a Nyelvhelyesség-ellenőrzés működését minden helyesírási, majd nyelvhelyességi hibán.

Nincs a szótárban

Az elírt szót kiemelve megjeleníti a mondatot. Módosítsa a szót vagy a mondatot, vagy kattintson az alábbi mezőben található javaslatok egyikére.

Javaslat

Felsorolja az elgépelt szó cseréjére javasolt szavakat. Válassza ki a használandó szót, és kattintson a Javítás vagy a Mind javítása gombra.

Szöveg nyelve

Megadja a helyesírás-ellenőrzéshez használni kívánt nyelvet.

Ha a helyesírás-ellenőrzés be van kapcsolva egy adott nyelvre, akkor a nyelv bejegyzése előtt egy pipa látható.

Beállítások

Megnyit egy párbeszédablakot, ahol kiválaszthatjuk az egyéni szótárakat, és beállíthatjuk a helyesírás-ellenőrzés szabályait.

Hozzáadás a szótárhoz

Az ismeretlen szót hozzáadja egy egyéni szótárhoz.

Mellőzés egyszer

Átugorja az ismeretlen szót, és folytatja a helyesírás-ellenőrzést.

Jegyzet ikon

Ha úgy lép át a dokumentumra, hogy nyitva hagyja a Helyesírás-ellenőrzés párbeszédablakot, akkor ezen gomb felirata Folytatás lesz. A helyesírás-ellenőrzés kurzor pozíciójától való folytatásához kattintson a Folytatás gombra.


Mindent mellőz

Az ismeretlen szó összes előfordulását átugorja az aktuális LibreOffice munkamenet végéig, és folytatja a helyesírás-ellenőrzést.

Javítás

Az ismeretlen szót lecseréli az aktuális javaslatra. Ha egynél több elírt szót módosított, a teljes mondat lecserélésre kerül.

Mind javítása

Az ismeretlen szó minden előfordulását lecseréli az aktuális javaslatra.

Visszavonás

Kattintson ide az aktuális mondat utolsó módosításának visszavonásához. Újbóli kattintással az azt megelőző módosítás is visszavonható ugyanabban a mondatban.