Többszörös műveletek alkalmazása

Többszörös műveletek sorokban és oszlopokban

Az Adatok - Többszörös műveletek menüparancs egy tervezőeszközt biztosít a „mi lenne, ha” típusú kérdésekhez. A munkafüzetbe írjon be egy képletet, amely más cellákban tárolt értékekből számít ki egy eredményt. Ezután állítson be egy cellatartományt, amelybe rögzített értékeket ír be, és a Többszörös műveletek parancs kiszámítja az eredményeket a képlet alapján.

A Képletek mezőbe írja be annak képletnek a cellahivatkozását, amelyet az adattartományra alkalmazni kell. Az Oszlopbemeneti cella/Sorbemeneti cella mezőbe írja be a képlet részeinek megfelelő cellára vonatkozó cellahivatkozást. Ezt legjobban egy példán keresztül lehet megérteni:

Példák

Játékokat gyárt, amiket 10 dolláros áron ad el. Minden játék előállítása 2 dollárba kerül, emellett évi 10000 dolláros fix költsége van. Mennyi profitot termel egy évben, ha adott mennyiségű játékot ad el?

„mi lenne, ha” terület

Számítás egy képlettel és egy változóval

 1. A nyereség kiszámításához először adja meg a mennyiséget (eladott tétel), ebben a példában 2000-et. A nyereséget a Nyereség=Mennyiség * (Értékesítési ár - Közvetlen költség) - Fix költség képletből számíthatja ki. Írja be ezt a képletet a B5-ös cellába.

 2. A D oszlopba írja be az éves eladásokat egymás alá, például 500-as lépésekkel 500-tól 5000-ig.

 3. Jelölje ki a D2:E11 tartományt, tehát a D oszlopot és a közvetlenül mellette levő E oszlopot.

 4. Válassza az Adatok - Többszörös műveletek lehetőséget.

 5. Miközben a kurzor a Képletek mezőben van, kattintson a B5 cellára.

 6. Vigye a kurzort az Oszlopbemeneti cella mezőbe, majd kattintson a B4 cellára. Ennek jelentése: a B4, vagyis a mennyiség a változó a képletben, amely helyettesítésre kerül a kijelölt oszlopban található értékekkel.

 7. Zárja be a párbeszédablakot az OK gombbal. Az E oszlopban megjelenik a különböző mennyiségekhez tartozó nyereség.

Számítás egyidejűleg több képlettel

 1. Törölje az E oszlopot.

 2. Írja be a következő képletet a C5-ös cellába: =B5/B4. Az éves nyereséget most az eladott tételek által hozott nyereség alapján számolja.

 3. Válassza ki a D2:F11 tartományt, tehát három oszlopot.

 4. Válassza az Adatok - Többszörös műveletek elemet.

 5. Miközben a kurzor a Képletek mezőben van, jelölje ki a cellákat B5-től C5-ig.

 6. Vigye a kurzort az Oszlopbemeneti cella mezőbe, majd kattintson a B4 cellára.

 7. Zárja be a párbeszédablakot az OK gomb megnyomásával. Az E oszlopban megjelennek a nyereségek, illetve az F oszlopban a tételekre vonatkozó éves nyereségek.

Többszörös műveletek sorokon és oszlopokon keresztül

Az LibreOffice lehetővé teszi több közös művelet elvégzését az úgynevezett kereszttáblák oszlopain és sorain. A képletcellának egyaránt hivatkoznia kell a sorokba, illetve az oszlopokba rendezett adattartományokra. Jelölje ki a két adattartomány által meghatározott területet, majd nyissa meg a többszörös műveletre vonatkozó párbeszédablakot. A Képletek mezőben adja meg a képlethivatkozást. A Sorbemeneti cella és az Oszlopbemeneti cella mezőkbe írható be a képlet megfelelő celláira vonatkozó hivatkozás.

Számítás két változóval

Vegyük a fenti táblázat A és B oszlopát. Most nem csak az éves termelt mennyiséget akarja megváltoztatni, hanem az értékesítési árat is, és arra kíváncsi, hogyan érinti ez a nyereséget.

Bővítse ki a táblázatot a fenti módon. A D2 és D11 közötti cellák az 500, 1000 stb. számokat tartalmazzák egészen 5000-ig. Az E1 és H1 közötti cellákba írja be a 8, 10, 15 és 20 számokat.

 1. Válassza ki a D1:H11 tartományt.

 2. Válassza az Adatok - Többszörös műveletek elemet.

 3. Miközben a kurzor a Képletek mezőben van, kattintson a B5 cellára.

 4. Vigye a kurzort a Sorbemeneti cella mezőbe, majd kattintson a B1 cellára. Ez azt jelenti, hogy a B1, az eladási ár a vízszintesen megadott változó (8, 10, 15, illetve 20 értékkel).

 5. Vigye a kurzort az Oszlopbemeneti cella mezőbe, majd kattintson a B4 cellába. Ez azt jelenti, hogy a B4, vagyis a mennyiség a függőlegesen megadott változó.

 6. Zárja be a párbeszédablakot az OK gombbal. A különböző eladási árakhoz tartozó nyereség az E2:H11 tartományban jelenik meg.