Feltételes formázás alkalmazása

A Formátum - Feltételes formázás menüpont kiválasztásakor megjelenő párbeszédablak lehetővé teszi feltételek megadását cellánként, amelyeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy a kijelölt cellák egy adott formátumot kapjanak.

Figyelmeztetés ikon

A feltételes formázás alkalmazásához engedélyezni kell az Automatikus számítás funkciót. Válassza az Adatok - Számítás - Automatikus számítás menüparancsot (a menüparancs mellett egy pipa jelenik meg, ha engedélyezve van az Automatikus számítás).


A feltételes formázással például kiemelheti az átlagot meghaladó végösszeget. Ha a végösszeg módosul, akkor a formátum annak megfelelően, más stílusok kézi alkalmazása nélkül módosul.

A feltétel meghatározásához

 1. Jelölje ki azokat a cellákat, amelyekre alkalmazni szeretné a feltételes stílust.

 2. Válassza a Formátum - Feltételes formázás lehetőséget.

 3. A párbeszédablakban adja meg a feltételeket. A párbeszédablak részletes leírását az LibreOffice Súgó tartalmazza, és az alábbiakban egy példa látható:

Példa feltételes formázásra: az átlagos érték feletti/alatti összegek kiemelése

1. lépés: Számértékek generálása

A táblázatban szereplő bizonyos értékeknek különböző kiemelést szeretne adni. Tegyük fel, hogy egy forgalmat tartalmazó táblázatban minden átlag feletti értéket zölddel és minden átlag alatti értéket pirossal szeretne látni. Ez a feltételes formázással oldható meg.

 1. Először is készítsen egy táblázatot, amelyben több különböző érték szerepel. A táblázatot véletlen számok segítségével is létrehozhatja:

  A cellák valamelyikébe írja be a =VÉL() képletet, ezt követően megjelenik egy 0 és 1 között lévő véletlen szám. Ha egész számokat szeretne 0 és 50 között, a következő képletet használja: =INT(VÉL()*50).

 2. Másolja át a képletet egy véletlenszám-sorozat létrehozásához. Kattintson a kijelölt cella jobb alsó sarkába, és húzza jobbra addig, amíg a kívánt cellatartományt ki nem jelölte.

 3. A fent leírt módon ismételje meg a műveletet, húzza lefelé a jobbra lévő cella sarkát több sornyi véletlen szám előállításához.

2. lépés: Cellastílusok meghatározása

The next step is to apply a cell style to all values that represent above-average turnover, and one to those that are below the average. Ensure that the Styles window is visible before proceeding.

 1. Kattintson egy üres cellára, majd a helyi menüből válassza a Cellák formázása lehetőséget.

 2. A Cellák formázása párbeszédablak Háttér lapján jelöljön ki egy háttérszínt. Kattintson az OK gombra.

 3. In the Styles window, click the New Style from Selection icon. Enter the name of the new style. For this example, name the style "Above".

 4. Egy második stílus meghatározásához kattintson ismételten egy üres cellára, majd kövesse a fent leírt lépéseket. A cellához rendeljen eltérő háttérszínt, majd rendeljen hozzá egy nevet (például „Alatt”).

3. lépés: Átlagszámítás

Az adott példában számolja ki a véletlen értékek átlagát. Az eredményt egy cellába kerül:

 1. Vigye a kurzort egy üres cellára, például a J14-re, és válassza a Beszúrás - Függvény lehetőséget.

 2. Jelölje ki az ÁTLAG függvényt. Az egér segítségével jelölje ki az összes véletlen számot. Ha a Függvénytündér miatt nem látja a teljes tartományt, akkor átmenetileg lekicsinyítheti a párbeszédablakot a Zsugorítás / Maximalizálás ikon segítségével.

 3. Zárja be a Függvénytündért az OK gombbal.

4. lépés: Cellastílusok alkalmazása

Most már alkalmazhatja a munkalapra a feltételes formázást:

 1. Jelölje ki az összes véletlen számot tartalmazó cellát.

 2. Válassza a Formátum - Feltételes formázás lehetőséget a megfelelő párbeszédablak megnyitásához.

 3. Adja meg a feltételt az alábbiak szerint: Ha a cella értéke kisebb J14-nél, akkor formázza a cellát az „Alatt” stílussal, és ha a cellaérték nagyobb vagy egyenlő J14-gyel, akkor formázza a cellát a „Felett” stílussal.

5. lépés: Cellastílus másolása

A feltételes formázás többi cellán való későbbi alkalmazásához:

 1. Kattintson az egyik olyan cellára, amelyhez feltételes formázást rendelt.

 2. Másolja a cellát a vágólapra.

 3. Jelölje ki azokat a cellákat, amelyeknek ugyanilyen formátumot akar.

 4. Válassza a Szerkesztés - Irányított beillesztés lehetőséget. Megjelenik a Irányított beillesztés párbeszédablak.

 5. A Kijelölés területen csak a Formázások jelölőnégyzetet jelölje be. A többi jelölőnégyzet kijelölését törölje. Kattintson az OK gombra.