Függvénytündér

Opens the Function Wizard, which helps you to interactively create formulas. Before you start the Wizard, select a cell or a range of cells from the current sheet, in order to determine the position at which the formula will be inserted.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...

Choose Insert - Function.

+F2

A Képlet eszköztáron kattintson a következőre:

Icon

Függvénytündér


Jegyzet ikon

Az ODFF (OpenDocument Format Formula) teljes specifikációját letöltheti az OASIS weboldaláról.


A Függvénytündér két lappal rendelkezik: A Függvények lapon képleteket hozhat létre, míg a Struktúra lapon a képlet felépítését ellenőrizheti.

Függvények lap

Search

Search for a part of the function name.

Kategória

Lists all the categories to which the different functions are assigned. Select a category to view the appropriate functions in the list field below. Select "All" to view all functions in alphabetical order, irrespective of category. "Last Used" lists the functions you have most recently used.

You can browse the full List of Categories and Functions

Függvény

Displays the functions found under the selected category. Double-click to select a function. A single-click displays a short function description.

Adattömb

Specifies that the selected function is inserted into the selected cell range as an array formula. Array formulas operate on multiple cells. Each cell in the array contains the formula, not as a copy but as a common formula shared by all matrix cells.

Az Adattömb lehetőség megegyezik a +Shift+Enter billentyűparanccsal, amellyel képleteket lehet megadni és jóváhagyni a munkalapban. A képlet mátrixképletként lesz létrehozva, amit két kapcsos zárójel { } jelez.

Jegyzet ikon

Egy tömbtartomány maximális mérete 128×128 cella.


Argumentumbeviteli mezők

Ha duplán kattint egy függvényre, akkor a párbeszédablak jobb oldalán megjelennek az argumentumbeviteli mezők. Cellahivatkozás argumentumkénti kijelöléséhez kattintson közvetlenül egy cellában, vagy az egérgomb lenyomva tartásával jelölje ki a kívánt tartományt a munkalapon. Ezen kívül szám- és egyéb értékeket, illetve hivatkozásokat közvetlenül a párbeszédablak megfelelő celláiban is megadhat. Dátumbejegyzések használatakor győződjön meg róla, hogy a megfelelő formátumot használja. Az eredmények táblázatba történő beszúrásához kattintson az OK gombra.

Zsugorítás / Maximalizálás

Kattintson a Zsugorítás ikonra a párbeszédablak beviteli mező méretűre való csökkentéséhez. Így könnyebb a szükséges hivatkozást megjelölni a lapon. Az ikon ezután automatikusan átalakul a Maximalizálás ikonná. Erre kattintva a párbeszédablakot visszaállíthatja eredeti méretére.

A párbeszédablak automatikusan minimalizálódik, ha egy munkalapra kattint az egérrel. Amint felengedi az egérgombot, a párbeszédablak mérete visszaáll, és az egérgombbal meghatározott hivatkozási tartományt egy kék színű keret fogja jelezni a dokumentumban.

Ikon

Zsugorítás

Ikon

Maximalizálás

Fv. eredménye

A függvény argumentumainak megadását követően az eredmény azonnal kiszámításra kerül. Az előnézet jelzi, hogy a számítás elvégezhető-e a megadott argumentumokkal. Ha az argumentumok hibát eredményeznek, akkor a megfelelő hibakód jelenik meg.

A kötelező argumentumokat félkövér betűtípus jelöli.

f(x) (a kiválasztott függvénytől függ)

Allows you to access a subordinate level of the Function Wizard in order to nest another function within the function, instead of a value or reference.

Argumentum/Paraméter/Cellahivatkozás (a kiválasztott függvénytől függ)

The number of visible text fields depends on the function. Enter arguments either directly into the argument fields or by clicking a cell in the table.

Eredmény

Displays the calculation result or an error message.

Képlet

Displays the created formula. Type your entries directly, or create the formula using the wizard.

Vissza

Moves the focus back through the formula components, marking them as it does so.

Tipp ikon

Egy több függvényt tartalmazó összetett képlet egy függvényének kiválasztásához kattintson duplán a függvényre a képlet ablakában.


Tovább

Moves forward through the formula components in the formula window. This button can also be used to assign functions to the formula. If you select a function and click the Next button, the selection appears in the formula window.

Tipp ikon

Kattintson duplán a kiválasztó ablakban egy függvényre ahhoz, hogy átvigye azt a képlet ablakába.


OK

Ends the Function Wizard, and transfers the formula to the selected cells.

Mégse

Closes the dialog without implementing the formula.

Struktúra lap

Ezen a lapon megtekintheti a függvény felépítését.

Jegyzet ikon

Ha a Függvénytündér funkció elindításakor a kurzor egy függvényt már tartalmazó cellában van, akkor a Struktúra lap jelenik meg, amely megjeleníti az aktuális képlet szerkezetét.


Struktúra

Displays a hierarchical representation of the current function. You can hide or show the arguments by a click on the plus or minus sign in front.

Jegyzet ikon

A helyesen megadott argumentumokat kék pontok jelölik. A helytelen adattípusokat vörös pontok jelölik. Például: ha a SZUM függvény egyik argumentuma szöveg típusú, akkor ez vörössel jelenik meg, mivel a SZUM kizárólag számbejegyzések használatát engedi meg.