Format Function

√Ātalak√≠t egy sz√°mot karakterl√°ncc√°, majd a megadott form√°tum√ļra form√°zza.

Szintaxis:

Format (Sz√°m [, Form√°tum As String])

Visszatérési érték:

String (karakterl√°nc)

Paraméterek:

Szám: Numerikus kifejezés, amelyet formázott karakterlánccá szeretne alakítani.

Form√°tum: Karakterl√°nc, amely megadja a sz√°m form√°tumk√≥dj√°t. Ha a Form√°tum nincs megadva, akkor a Format f√ľggv√©ny az Str f√ľggv√©nyhez hasonl√≥an mŇĪk√∂dik.

Formázási kódok

Az alábbi lista a számok formázására használt kódokat írja le:

0: Ha a Sz√°m form√°tumk√≥dj√°nak 0. poz√≠ci√≥j√°n van sz√°mjegy, akkor a sz√°mjegy megjelenik, ellenkezŇĎ esetben a nulla ker√ľl megjelen√≠t√©sre.

Ha a Sz√°m kevesebb sz√°mjeggyel rendelkezik, mint a null√°k sz√°ma a form√°tumk√≥dban (a decim√°lis sz√°mjegy tetszŇĎleges oldal√°n), akkor vezetŇĎ vagy z√°r√≥ null√°k ker√ľlnek megjelen√≠t√©sre. Ha a sz√°m t√∂bb sz√°mjeggyel rendelkezik a tizedes elv√°laszt√≥t√≥l balra, mint a null√°k sz√°ma a form√°tumk√≥dban, akkor tov√°bbi sz√°mjegyek ker√ľlnek megjelen√≠t√©sre form√°z√°s n√©lk√ľl.

A tizedesjegyek sz√°ma a sz√°mban a null√°k sz√°m√°nak megfelelŇĎen ker√ľl kerek√≠t√©sre, amelyek a t√≠zes elv√°laszt√≥ ut√°n jelennek meg a Form√°tum k√≥dban.

#: Ha a Sz√°m tartalmaz sz√°mjegyet a # helyettes√≠tŇĎ poz√≠ci√≥j√°n, a Form√°tum k√≥dban, akkor a sz√°mjegy megjelenik, ellenkezŇĎ esetben semmi nem jelenik meg ezen a poz√≠ci√≥n.

Ez a szimb√≥lum √ļgy mŇĪk√∂dik, mint a 0, azzal a kiv√©tellel, hogy a kezdŇĎ vagy z√°r√≥ null√°k nem jelennek meg, ha t√∂bb # karakter van a form√°tumk√≥dban, mint sz√°mjegy a sz√°mban. Csak a sz√°m √©rintett sz√°mjegyei jelennek meg.

.: A tizedes helykit√∂ltŇĎ meghat√°rozza a tizedesjegyek sz√°m√°t a tizedesjeltŇĎl jobbra √©s balra.

Ha a form√°tumk√≥d csak # helykit√∂ltŇĎket tartalmaz ettŇĎl a szimb√≥lumt√≥l balra, akkor az 1-n√©l nagyobb sz√°mok tizedesjellel kezdŇĎdnek. Ha a t√∂rtsz√°mot mindig kezdŇĎ null√°kkal k√≠v√°nja megjelen√≠teni, akkor haszn√°lja a 0-t helykit√∂ltŇĎk√©nt a tizedesjeltŇĎl balra levŇĎ elsŇĎ sz√°mjegyhez.

%: Megszorozza a sz√°mot sz√°zzal, √©s besz√ļrja a sz√°zal√©kjelet (%), ahol a sz√°m feltŇĪnik a form√°tumk√≥dban.

E- E+ e- e+ : Ha a form√°tumk√≥d legal√°bb egy sz√°mjegy-helykit√∂ltŇĎt (0 vagy #) tartalmaz az E-, E+, e- vagy e+ szimb√≥lumt√≥l jobbra, akkor a sz√°m tudom√°nyos vagy exponenci√°lis form√°tumban ker√ľl form√°z√°sra. Az E vagy e betŇĪ besz√ļr√°sra ker√ľl a sz√°m √©s a kitevŇĎ k√∂z√©. A szimb√≥lumt√≥l jobbra levŇĎ sz√°mjegy-helykit√∂ltŇĎk sz√°ma meghat√°rozza a kitevŇĎ sz√°mjegyeinek sz√°m√°t.

Ha a kitevŇĎ negat√≠v, akkor egy m√≠nuszjel jelenik meg k√∂zvetlen√ľl az E-, E+, e- vagy e+ kitevŇĎ elŇĎtt. Ha a kitevŇĎ pozit√≠v, akkor csak az E+ vagy e+ kitevŇĎ elŇĎtt jelenik meg pluszjel.

Az ezreselv√°laszt√≥ akkor jelenik meg, ha a form√°tumk√≥d az elv√°laszt√≥t sz√°mjegy-helykit√∂ltŇĎkkel (0 vagy #) egy√ľtt tartalmazza.

Hogy a rendszer a pontot ezreselv√°laszt√≥k√©nt vagy tizedesjelk√©nt haszn√°lja, az a ter√ľleti be√°ll√≠t√°st√≥l f√ľgg. Ha egy sz√°mot k√∂zvetlen√ľl a Basic-k√≥dba √≠r be, mindig pontot haszn√°ljon tizedesjelk√©nt. A tizedesjelk√©nt megjelenŇĎ karakter a rendszerbe√°ll√≠t√°sok sz√°mform√°tum√°t√≥l f√ľgg.

- + $ ( ) sz√≥k√∂z: Egy pluszjel (+), m√≠nuszjel (-), doll√°r ($), sz√≥k√∂z vagy z√°r√≥jel, amely a form√°tumk√≥dba k√∂zvetlen√ľl lett be√≠rva, az adott karakterk√©nt fog megjelenni.

Az itt megjelen√≠tett karakterektŇĎl k√ľl√∂nb√∂zŇĎ karakterek megjelen√≠t√©s√©hez ford√≠tott perjelet (\) kell el√©j√ľk √≠rni, vagy id√©zŇĎjelek (" ") k√∂z√© kell ŇĎket tenni.

\ : A ford√≠tott perjel megjelen√≠ti az ut√°na k√∂vetkezŇĎ karaktert a form√°tumk√≥dban.

A form√°tumk√≥dban levŇĎ speci√°lis jelent√©ssel b√≠r√≥ karakterek csak akkor jelennek meg az adott karakterekk√©nt, ha ezeket ford√≠tott perjel elŇĎzi meg. A ford√≠tott perjel maga nem jelenik meg, hacsak nem dupla ford√≠tott perjelet (\\) √≠r be a form√°tumk√≥dba.

Karakterek, amelyek elŇĎtt ford√≠tott perjelnek kell lennie a form√°tumk√≥dban annak √©rdek√©ben, hogy az adott karakterekk√©nt jelenjenek meg a d√°tum- √©s idŇĎform√°z√°si karakterek (a, c, d, h, m, n, p, q, s, t, w, y, /, :), numerikus form√°z√°si karakterek (#, 0, %, E, e, vesszŇĎ, pont) √©s a karakterl√°nc-form√°z√°si karakterek (@, &, <, >, !)

Az al√°bbi elŇĎre meghat√°rozott sz√°mform√°tumokat is haszn√°lhatja. Az ‚Äě√Āltal√°nos sz√°m‚ÄĚ kiv√©tel√©vel az √∂sszes elŇĎre meghat√°rozott form√°tumk√≥d a sz√°mot decim√°lis sz√°mk√©nt adja vissza k√©t tizedesjeggyel.

Ha az elŇĎre meghat√°rozott form√°tumokat haszn√°lja, akkor a form√°tum nev√©t id√©zŇĎjelek k√∂z√© kell tenni.

ElŇĎre meghat√°rozott form√°tum

√Āltal√°nos sz√°m: A sz√°mok √ļgy jelennek meg, ahogy be√≠rta ŇĎket.

Pénznem A szám elé dollárjelet illeszt, valamint a negatív számokat zárójelek közé teszi.

R√∂gz√≠tett: A tizedesjel elŇĎtt legal√°bb egy sz√°mjegyet megjelen√≠t.

Szabványos: A számokat ezreselválasztóval jeleníti meg.

Sz√°zal√©k: Megszorozza a sz√°mot sz√°zzal, √©s egy sz√°zal√©kjelet fŇĪz hozz√°.

Tudományos: A számot tudományos formátumban jeleníti meg (például 1,00E+03 az 1000 helyett).

A form√°tumk√≥d h√°rom r√©szre van osztva, amelyeket pontosvesszŇĎk v√°lasztanak el. Az elsŇĎ r√©sz meghat√°rozza a pozit√≠v √©rt√©kek form√°tum√°t, a m√°sodik r√©sz a negat√≠v √©rt√©kek√©t, a harmadik r√©sz pedig a null√°hoz tartozik. Ha csak egy form√°tumk√≥dot ad meg, akkor az az √∂sszes sz√°mra √©rv√©nyes.

Be√°ll√≠thatja a sz√°mok, d√°tumok √©s p√©nznemek form√°z√°s√°t meghat√°roz√≥ ter√ľleti be√°ll√≠t√°sokat a LibreOffice Basic - Nyelvi be√°ll√≠t√°sok - Nyelvek lehetŇĎs√©g√©vel. A Basic-form√°tumk√≥dokban a tizedespont (.) mindig a ter√ľleti be√°ll√≠t√°sokban megadott tizedeselv√°laszt√≥ hely√©t jel√∂li, √©s a program a megfelelŇĎ karakterre cser√©li.

Ugyanez √©rv√©nyes a d√°tum-, idŇĎ- √©s p√©nznemform√°tumok ter√ľleti be√°ll√≠t√°saira. A Basic-form√°tumk√≥d a ter√ľleti be√°ll√≠t√°soknak megfelelŇĎen lesz √©rtelmezve √©s megjelen√≠tve.

Error codes:

5 √Črv√©nytelen elj√°r√°sh√≠v√°s

Példa:

Sub ExampleFormat

    MsgBox Format(6328.2, "##,##0.00")

    ' ha egy számot a Basic-kódba ír be, mindig pontot használjon tizedesjelként

    ' például 6,328.20 értéket jelenít meg angol helyi beállítások esetén, és 6 328,20 értéket jelenít meg magyar helyi beállítások esetén

End Sub