Ehdollinen teksti

Asiakirjaan voidaan määrittää kenttiä, joissa näkyy tekstiä, kun asetettu ehto täyttyy. Esimerkiksi voidaan määrittää ehdollinen teksti, joka näkyy maksumuistutuskirjeiden sarjassa.

Ehdollisen tekstin muodostaminen on tässä esimerkissä kaksiosainen tehtävä. Asiakirjaan luodaan edelle muuttuja ja sen jälkeen ehto.

Ehdollisen muuttujan määrittäminen

Esimerkin ensimmäisessä osassa määritetään ehtolauseen muuttuja.

1. Valitse Lisää - Kentät - Lisää kenttiä ja siirry Muuttujat-välilehdelle.

2. Napsauta Tyyppi-luettelossa "Määritä muuttuja"-riviä.

3. Kirjoita muuttujan nimi Nimi-ruutuun, esimerkiksi Muistutus.

4. Napsauta "Teksti"-riviä Muotoilu-luettelossa.

5. Syötä 1 Arvo-ruutuun ja napsauta sitten Lisää.
    Muotoiluluettelossa näkyy nyt "Yleinen"-muotoilu.

Ehdon asettaminen ja ehdollinen teksti

Esimerkin toisessa osassa määritetään ehto, jonka tulee täyttyä, ja lisätään ehdollisen tekstin paikkamerkki asiakirjaan.

1. Aseta kohdistin jäljemmäksi asiakirjaan kohdalle, johon ehdollinen teksti lisätään.

2. Valitse Lisää - Kentät - Lisää kenttiä ja napsauta Toiminnot-välilehteä.

3. Napsauta Tyyppi-luettelossa "Ehdollinen teksti"-riviä.

4. Kirjoita Ehto-ruutuun Muistutus EQ "3". Toisin sanoen ehdollinen teksti esitetään, kun esimerkin ensimmäisessä osassa määritelty kentän muuttuja on 3.

Lainausmerkit arvossa "3" osoittavat, että esimerkin ensimmäisessä osassa määritelty muuttuja on merkkijono.

1. Kirjoita teksti, joka esitetään ehdon täyttyessä, Sitten-ruutuun. Syötettävän tekstin pituudella ei ole juuri rajaa. Tähän kenttään voit kopioida liittämällä kappaleen.

2. Napsauta Lisää ja sitten Sulje.

Ehdollisen tekstin näyttäminen

Tässä esimerkissä ehdollinen teksti näytetään, kun ehdollinen muuttuja on 3.

1. Sijoita kohdistin esimerkin ensimmäisessä osassa määritellyn kentän eteen ja valitse sitten Muokkaa - Kentät.

2. Korvaa numero Arvo-ruudussa numerolla 3 ja hyväksy OK:lla.

3. Jos kenttä ei päivity automaattisesti, paina F9-näppäintä.