Tehosteet

Muokataan valittujen objektien muotoa, suuntausta tai täyttöä.

Tehosteet-kuvake, jossa vastapäivään kiertävä nuoli

Tehosteet (vain LibreOffice Draw)

LibreOffice Draw'ssa Tila-työkalupalkki avataan napsauttamalla Tehosteet-kuvakkeen jälkeistä nuolivalitsinta Piirros-palkissa. LibreOffice Impressissä valitaan Näytä - Työkalurivit - Tila

Kierrä

Kierretään tai väännetään valittuja 2D-objekteja. Vetämällä kulmakahvoista objektia kierretään siirrettävän kiertopisteen suhteen. Vetämällä sivukahvoista objektia väännetään vastakkaisen kahvan suhteen.

Kullakin dialla on vain yksi kiertopiste. Objektin kaksoisnapsautus siirtää kiertopisteen objektin keskelle. Kiertopisteen sijaintia työtilassa voi myös vaihtaa ja kiertää sitten objektia.

Huomautus-kuvake

Jos valitaan ryhmä, jossa on 3D-objekti, vain tämä 3D-kappale kiertyy. 3D-objektia ei voi vääntää, sen sijaan sitä voi kiertää x- ja y-akseleiden ympäri tarttumalla sivukahvoihin.

Kiertokuvake, jossa vastapäivään kiertävä nuoli

Kierrä

Käännä

Käännetään valitut objektit kääntölinjan ympäri. Linja voidaan piirtää vapaasti dialle. Käännä objekteja tarttumalla niiden kahvoihin ja vetämällä ne kääntölinjan yli. Voit siirtää kääntölinjan uuteen asemaan vetämällä sitä sen päätypisteistä.

Kääntämiskuvake, jossa peilitaso ja pallo

Käännä

Tee 3D-pyörähdyskappale

Muunnetaan valitut 2D-objektit 3D-objekteiksi (virtuaalikappaleiksi) kiertämällä objekteja symmetrialinjan ympäri.

Symmetrialinja siirretään uuteen asemaan, kun halutaan muuttaa muunnettavan objektin muotoa. Symmetrialinjan suuntaa muutetaan vetämällä päätypisteistä. Objektin napsautus muuntaa sen kolmiulotteiseksi.

3D-pyörähdyskuvake, jossa kartio tulonuolineen ja pystyjana

Tee 3D-pyörähdyskappale

Venytä ympyräksi (perspektiiviin)

Venytetään valittuja objekteja käärimällä ne kuviteltujen ympyröiden ympärille, jonka jälkeen lisätään perspektiivi. Muotoaminen tapahtuu vetämällä objektia kahvasta. Jos valittu objekti ei ole monikulmio tai Bézier-käyrä, käyttäjää kehotetaan muuttamaan objekti käyräksi ennen muotoamista.

Venytä ympyräksi -kuvake, jossa nuoli suorasta kuviosta kaarevaan

Venytä ympyräksi (perspektiiviin)

Taivuta rullalle (vinoon)

Venytetään valittuja objekteja käärimällä ne kuviteltujen ympyröiden ympärille. Muotoaminen tapahtuu vetämällä objektia kahvasta. Jos valittu objekti ei ole monikulmio tai Bézier-käyrä, käyttäjää kehotetaan muuttamaan objekti käyräksi ennen muotoamista.

Taivuta rullalle -kuvake, jossa nuoli suorasta kuviosta kaarevaan

Taivuta rullalle (vinoon)

Vääristä

Valitun objektin muotoa muutetaan vetämällä sen kahvoista. Jos valittu objekti ei ole monikulmio tai Bézier-käyrä, käyttäjää kehotetaan muuttamaan objekti käyräksi ennen muotoamista.

Vääristä-kuvake, jossa kuvion piste siirretty

Vääristä

Läpinäkyvyys

Sovelletaan valittuun objektiin liukuvaa läpinäkyvyyttä. Läpinäkyvyysjana edustaa harmaasävyistä asteikkoa, jossa musta kahva vastaa 0% läpinäkyvyyttä (läpinäkymätön) ja valkoinen kahva 100% läpinäkyvyyttä.

Valkoisesta kahvasta vetäen muutetaan läpinäkyvyyden liukuvärjäyksen suuntaa. Mustasta kahvasta vetäen muutetaan liukuvärjäyksen pituutta. Värejä voidaan myös vetää ja pudottaa kahvoihin Väripaletista niiden kirkkausarvojen muuttamiseksi.

Huomautus-kuvake

Väripaletin saa esille valitsemalla Näytä - Työkalurivit - Väripaletti.

Läpinäkyvyys-kuvake, jossa sävyliuku ja jana

Läpinäkyvyys

Liukuvärjäys

Muokataan valitun objektin liukuvärjäystä. Tämä komento on saatavilla vain, jos objektissa käytetään toiminnosta Muotoilu - Alue valittua liukuvärjäystä. Janan kahvoista vetäen muutetaan liukuvärjäyksen suuntaa ja pituutta. Värejä voidaan myös vetää ja pudottaa kahvoihin Väripaletista liukuvärjäyksen loppupisteiden värien muuttamiseksi.

Huomautus-kuvake

Väripaletin saa esille valitsemalla Näytä - Työkalurivit - Väripaletti.

Liukuvärjäys-kuvake, jossa väriliuku ja jana

Liukuvärjäys