Kaava

Määritellään kaavan syntaksiasetukset ja tiedostojen avaamiseen vaikuttavat asetukset LibreOffice Calcissa.

Toiminnon aloitustavat:

Open a spreadsheet document, choose - LibreOffice Calc - Formula.

Kaavan asetukset

Kaavan syntaksi

Vaihtoehtoja on kolme. Katsotaan esimerkkiä. Esimerkkiasiakirjassa on kaksi taulukkoa, Taulukko1 ja Taulukko2. Taulukko1:n solussa A1 on viittaus soluun C4 Taulukko2:ssa.

Käytä englanninkielisiä funktionimiä

LibreOffice Calcissa funktioiden nimet voivat olla lokalisoituja. Oletuksellisesti merkintä on tyhjä. Se tarkoittaa, että käytetään lokalisoituja (suomenkielisiä) funktioiden nimiä. Ruudun merkintä vaihtaa funktioiden nimet englanninkielisiksi. Muutos vaikuttaa seuraavissa kohdissa: kaavojen syöttö ja näyttö,ohjattu kaavojen luonti ja kaavojen vihjeet. Merkinnän poistaminen palauttaa taas lokalisoidut nimet käyttöön.

Erotinmerkit

Tässä asetusryhmässä voidaan asettaa kaavalausekkeiden erotinmerkit. Tälle on käyttöä, jos esimerkiksi halutaan erotella funktion parametrit pilkuin (,) puolipisteiden (;) asemesta.

Esimerkiksi kaavan =SUM(A1;B1;C1) asemesta voidaan kirjoittaa =SUM(A1,B1,C1).

Samaan tapaan voidaan myös muuttaa sarake- ja rivierottimet matriisikaavoissa. Aiemmin matriisikaavat käyttivät puolipistettä (;) sarake-erottimena ja pystyviivaa (|) rivierottimena. Tyypillinen matriisikaavan lauseke 5 x 2 matriisille oli:

={1;2;3;4;5|6;7;8;9;10}

Vaihtamalla sarake-erottimet pilkuiksi (,) ja rivierottimet puolipisteiksi (;) sama lauseke näyttää tältä:

={1,2,3,4,5;6,7,8,9,10}

Yksityiskohtaiset laskenta-asetukset

Tässä voidaan asettaa merkkijonoparametrien viitteiden tulkintaan käytettävä kaavan syntaksi.Tämä vaikuttaa vakiofunktioihin, kuten INDIRECT, jotka vaativat viitteet merkkijonoarvoina.

Uudelleenlaskenta tiedostoa avattaessa

Suuria tiedostoja avattaessa kaavojen laskenta uudelleen voi viedä merkittävästi aikaa.

Excel 2007 ja uudemmat:

Loading a large spreadsheet file can take a long time. If you don't need to update your large spreadsheet data immediately, you can postpone the recalculation at a better time. LibreOffice allows you to defer recalculation of Excel 2007 (and above) spreadsheets to speedup loading time.

ODF-laskentataulukko (ei LibreOfficessa tallennettu):

Recent versions of LibreOffice caches spreadsheet formula results into its ODF file. This feature helps LibreOffice to recalculate a large ODF spreadsheet saved by LibreOffice faster.

Jos ODF-laskentataulukko on tallennettu toisessa ohjelmistossa, joka ei tallenna laskennan tuloksia tiedostoon, laskentaa voidaan silti lykätä tiedoston avaamisen nopeuttamiseksi samaan tapaan kuin Excel 2007 -tiedostoilla.

Yllä mainittujen vaihtoehtojen mukaisesti seuraavat valinnat ovat mahdollisia:

Vihje-kuvake

LibreOfficessa tallennetut ODF-laskentataulukot noudattavat valintoja Älä laske uudelleen ja Laske aina uudelleen.